Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pokazené auto po predaji

Od: stanislava* odpovědí: 26 změna:
Dobrý večer,veľmi by som bola vďačná za každú radu,lebo neviem čo robiť.Predávala som auto,záujemca prišiel,auto sme odskúšali,bol spokojný,cenu mi vypatil,auto zobral.Dohodli sme sa na prepis,že zrealizujeme hneď druhý deň.Na druhý deň som ho čakala a on neprišiel,volala som mu a on povedal vraj sa mu auto pokazilo.Takže z prepisu nič nebolo.Nikdy som s autom nemala žiadne problémy,jazdila som na ňom bez problémov 2 roky dlhé i krátke trasy,auto malo nabehané 160 000 km.Ostala som z jeho odpovedi v šoku.Chalan sa od kúpi vozil na aute v pohode celý deň a na druhý deň auto pokazené.Na vlastné náklady som zavolala mechanika,on auto odtiahol,pozrel,rozobral a odpoveď:preskočené rozvody,ale motor totálka...celý len vymeniť.Investícia viac ako cena auta,za ktorú som auto predala.Chlapec chce teraz peniaze späť.No ja teraz ostabem aj bez peňazí aj bez auta.Ako mám postupovať,čo mám robiť?Naozaj za každú radu budem nesmierne vďačná.Ďakujem Stanka.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

3x

O vrácení vozidla nebo příspěvku na opravu bych se s ním vůbec nebavil. Kupní smlouva byla sice ústní, ale platí (důkaz jsou hlavně ty peníze, pak svědectví okolí). Trvej na přepisu, pokud nebude spolupracovat tak viz poradte.cz/...

Vozidlo jsi prodala v pořádku ve funkčním stavu, rozvody řádně měněny tj. jde to za ním. Klidně mohl přehodit motor jak píše Break.. Termín na změnu vlastníka je 10 dnů (sankce až 50k), pojistku můžeš ukončit oznámením změny vlastníka pojišťovně, ústní KS je problém (ale i tak platí)

Asi tak nějak.Mladík to auto zmařil a chce to hodit na prodejce! Osobně jsem se s tímto již tako setkal-jednoznačně jsem je odmítl a nakonec rádi poslali značky abych auto trvale vyřadil (tehdy na zánik využití...)

hodnocení

0x
Nic mu nevracejte vy ste prodala pojízdné auto a přece mu ho po prodeji nebude servisovat?
Čert vi co s autem vyváděl
Zajděte na magistrát vemte smlouvu o prodeji a oni by vám měli poradit jak auto přepsat nebo aspon jak postupovat aby ste neměla problém
Osobně bych dotyčnýho poslal slušně do háje auto ste prodala a konec
Pokud mu dobrovolně nic nedáte nemá šanci z vás cokoli dostat
stanislava*
hodnocení

Ale žiaľ,nemám ani kúpno-predajnú zmluvu.Ja som taká dobrá duša a bezhlavo dôverujem a na kúpno-predajnú zmluvu som ani nemyslela,veľa áut som v živote nepredala a takto som teraz dopadla.Poučenie na celý život.

Ďáblíku, uber trochu. Na místě paní bych se snažil především najít doklady o výměně rozvodů. Pokud byly dodržené termíny, bude v pohodě. Pokud ne nebo pokud doklady neexistují, může se stát, že podle NOZ bude kupující na koni a paní pak zaplatí první poslední.

Takže bych hlavně hledal ty doklady o výměně rozvodů a dodržení termínů.

S tím přepisem auta jsi taky trochu vedle. Paní dala papíry z ruky a vzápětí se jí to vymstilo. Ona sama ho teď bude hodně těžko přepisovat. No, spíš ho nepřepíše ...

A jako laik bych na jejím místě rychle vyhledal advokáta - odborníka na danou problematiku.

ejyxorog
hodnocení

0x

Zde je důležité, jestli vozidlo mělo vyměněné rozvody dle určení výrobce a nebo jsi ho na takovou vadu upozornila.

Jinak to jde za tebou.

doplněno 08.11.18 21:18:

Psal jsem to v době, kdy jsem ještě nevěděl, že tazatelka nemá písemnou kupní smlouvu. U ústní ale platí, že vyhraje ten s lepším právníkem.

Andílku, sice máš pravdu, ale ústní upozornění nedoložíš a kupní smlouva prý neexistuje. A je to víš kde ...

stanislava*
hodnocení

Rozvody boli menené,tak ako mali byť,v servisnej knižke mám všetko zapísané a papiere od auta mám ja.Inač ďakujem Vám veľmi za reakcie,lebo sa naozaj cítim beznádejne.

hodnocení

0x

Papíry máte vy, takže pokud máte i plnou moc od kupujícího, nic vám nebrání v přepisu. Naopak pokud plnou moc nemáte, nepřepíšete to ani za zlaté prase. A pak v tom bohužel lítáte dál.

stanislava*
hodnocení

Plnú moc od neho nemám.

break
hodnocení

0x

co to je za auto?

Kdy byly ty rozvody měněný?...Jak se stalo, že přeskočily?Nesnažili se to třeba roztláčet?To si zjistěte...

stanislava*
hodnocení

No od chlapca sa pravdu nedozviem,lebo už som od neho počula 3 rôzne príbehy,čo sa vlastne stalo,napokon sa prezradil,že ani nie on bol šofér atď...mechanik sa ho hneď pýtal,či auto rozťahovali,no popiera to.Rozvody boli riadne v servise menené pri 120 000 km.auto som pravidelne servisovala,všetko mám v servisnej zapísané.preto som ostala šokovaná a veľmi,že sa stalo toto.
break

nebavil bych se s ním.A kdoví jestli ten motor nevyměnili z jinýho Fiata...práce na den...

au1
pani Stanislava asi nechce mit na sebe napsany auto do konce zivota :) Takze to bude muset nejak resit, s kupujicim.
break

myslel jsem ohledně nějakýho vrácení auta...

škoda, že není kupní smlouva, tam stojí, že kupující je seznámenej se stavem vozidla...já bych na auto nedal záruku ani minutu...

praivo*

break: Kecy v kupní smlouvě neznamenají vůbec nic, tedy pokud tam není uvedeno, že se auto prodává jako vrak na náhradní díly, případně pokud tam nejsou přímo vypsány vady, které na vozidle byly při prodeji a které se kupující přesto snaží reklamovat. Podle NOZ kupující odpovídá za vady a to i ty skryté a prvních 6 měsíců je na něm, aby dokázal, že na autě při koupi nebyly. Taky se mi povedlo ne zrovna výhodně koupit ojetinu, takže jsem se na toto pak ptal právníka...

cicky
Přesně tak: "kupující odpovídá za vady"!
praivo*

Ups, mělo tam samozřejmě být PRODÁVAJÍCÍ *zed* Až po 6 měsících je prokazování závady problém kupujícího.

au1
hodnocení

0x
Vasi jedinou vyhodou ted je, ze mate penize za auto. O tech urcite taky neni zminka na papire, takze pokud nebyla kupni smlouva uzavrena ustne, nemate zadne penize. Timto muzete kupujiciho presvedcit, ze kupni smlouva plati, a pak zacit resit penize. Dulezite je, kde jste auto prodavala, v CR nebo SVK? Neznam situaci na Slovensku. V CR se soukrome prodava vozidlo dle obcanskeho zakoniku, tedy NOZ. Mate-li servisni knihu s radne vypsanou vymenou rozvodu, pouzil bych to jako argument, protoze kdovi co s tim autem za ten den stihl provest.
Urcite bude chtit vratit penize, vy bez nej auto neprepisete, takze jste oba v pasti. Vidim to na nejakou vzajemnou dohodu, treba ze mu vratite polovinu penez, nebo se podelite o opravu - coz jak pisete bude zrejme nerentabilni.

stanislava*
hodnocení

Fiat Marea,staršie auto,no max.zachovalé.

Chápu, že pro vás i 10-15 tisíc korun (průměrná cena Fiata Marea na trhu ojetých vozidel) může být velká částka, ale nestojí to za nějaké dohady. Pána bych odkázal na soudního znalce a bez znaleckého posudku bych odmítl další diskuzi. Myslím, že mu to zato stát nebude. A jelikož máte doklady, tak pokud znáte jeho bydliště, dojeďte si na "tajňačku" pro RZ a auto vyřaďte z evidence (tzv. depozit). Sice budete v patové situaci, ale tuto situaci budete ovládat vy, on s tím nic nenadělá. Není majitelem, nemá doklady atd a nakonec bude muset přistoupit na nějakou rozumnou dohodu.

au1
no, to co radi satam bych si nelajznul, ale vzhledem k tomu, ze auto stoji v servise vaseho mechanika, by nemel byt problem SPZ hodit do depozitu.

matesj
hodnocení

0x
Pokuď není rozumná řeč s kupcem,auto můžete klidně i zvrakovat.Jste majitelem,právo na to máte...

jurajjuraj*
hodnocení

0x

tak kdyby se to vzalo takhle doslova tak kdyz nemate sepsanou smlouvu, auto je psane na vas tak vpodstate k zadnemu prodeji nedoslo , on tvrdi ze jo , ja tvrdim ze ne

ejyxorog
hodnocení

0x

matesj a jurajjuraj >

A pak si u soudu vyslechnout ... "a odsuzuje se"

Lidi mějte rozum. O tom, že k prodeji došlo budou vědět i desítky lidí a bude mnoho dalších důkazů. Takže tazatelka může tvrdit co chce, ale nebude ji to nic platné.

Kupující by musel být hodně hloupý, kdyby si tohle nechal líbit.

nickys

: Již podruhé v tomto vlákně se snažíte přesvědčit nás o skvělé praci policie a soudů. To jste možná naivní.

K žádnému "vyšetřování" ani nedojde, nechají si to vysvětlit z obou stran, sepíšou to a tím to končí. Několikerá osobní zkušenost. Takže žádné "odsuzuje se"...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]