Nejste přihlášen/a.
Podle fotky nerovnoměrné sjetí není zas tak hrozné, ale samotná guma je hrozná - tu už jste měl dávno vyhodit.
No, viděl jsem gumu, kde na jedné straně bylo 5 mm dezénu a na druhé lezly dráty. :D
A vyhodit, protože je zteřelá a podle designu vzorku bych to tipoval na nějaký 10 let starý lowend.
stemp, děkuji za vysvětlení, ale zde nejsou drátky a vím, že lze jezdit i na takových pneuškách. Dříve (10-20 let) se jezdilo na takových pneuškách normálně a bezpečně. Určitě ne závody, ale to zde nehrozí. Jen dojen vzorek.
Podle fotky to vypadá na špatný odklon kola. Špatná zbíhavost by se projevila na obou předních kolech a u špatné zbíhavosti není sjetí vzorku stejnoměné, ale "šípové" sjetí jedné strany (plošky dezénu jsou na jedné straně vyšší).
Odklon orientačně zjistíš tak, že postavíš auto na rovinu, koka v přímém směru a přes blatník spustíš olovnici (nejlépe rybářský vlasec se závažím). Od vlasce změříš horní a dolní vzdálenost k ráfku a vypočítáš rozdíl.
U kola, které se sjíždí stenoměrně bude asi odklon správný, takže ten rozdíl mezi vrchní a spodní částí ráfku na tom kole by měl být stejný i na tom kole, které se sjíždí nestejnoměrně. Pokud je jiný tak je třeba svislý čep seřídit a potom i sbíhavost, protože ta se seřízením čepu pravděpodobně změní.
na geometrii se nastavuje to, co se u konkrétního auta nastavuje...
na každým se nastavuje př. sbíhavost
u spousty aut s víceprvkem vzadu i sbíhavost, na některejch autech se dělá vepředu i vzadu odklon...
doma to nemá smysl.Ve slušným servisu to stojí kolem 500,- bez DPH za př. sbíhavost...
Normálně se kola nesundávaj, pokud tam ale na něčem bude vůle nebo půjde těžko rozhejbat spojovačku, tak jo...
A na sjetejch gumách nemá smysl dělat geometrii...
Já akorát sundávám z plecháčů poklice...jinak auto musí stát při seřizování na kolech...
Nechci polemizovat, ale proč by na seřízení nesměly být špatně sjeté gumy? Když mi to dělali, zvedli auto na zvedák, na kolech vůbec nestálo a na jednotlivá kola dali nějaké přípravky právě pro to laserové měření, porovnávali pak hodnoty na monitoru. Čemu by tu vadily špatně sjeté pneu?
" milancukrar" Přesně tak.
Kola při měření nemohou být ve vzduchu. Pokud se auto zvedne (kvůli lepšímu přístupu), tak na zvedáku musí stát na kolech.
Dokonce, pokud má být měření skutečně přesné, má být v autě i zátěž jako při jízdě - zátěž přibližně 2 osob.
Popichovat ani ne , taky tebe nepovažuju za lempla ale za lepšího automechanika kterýmu bych auto s klidem svěřil... Popis je, že mu borci dělali komplet geo ve vzduchu, to jsem si rejpnout fakt musel
Tady v okolí většina geo neudělá pořádně, nechce se jim to ladit několikrát, jen aby to zhruba sedělo a šup na další auto... Největší perla byla borci z autorizáku - po čepech a geo byl volant křivý asi o 30° = reklamace, vyřešili to přesazením volantu a zmršili u toho kroužek bagu. Reklamaci poškození zamítli jako běžnou závadu a že to neni od nich, tj. vymáhat složité a nejisté... Takže nový kroužek a práci. To se jim fakt povedlo... Od té doby radši sám a opravdu s latí, laserovou vodováhou a metrem to udělám přesněji než většina servisů.. Časově to je mnohem rychlejší než jet na geo, čekat až jí udělaj a odvézt zpátky. Ušetřený pětikilo se taky hodí (ale o to pětikilo mi jde až na posledním místě)...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.