Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat ohledně výjezdu z kruhového objezdu. Na dvouproudém kruhovém objezdu jedu ve vnějším pruhu. Chci sjíždět. Sjezd je dvouproudový. Potřebuji se dostat rovnou do levého odbočovacího pruhu. Mohu tedy pokračovat po kruhovém objezdu, minout pravý odbočovací pruh a rovnou z kruhového objezdu vjet do levého odbočovacího pruhu? Mám i v tomto případě přednost nebo musím nejdřív odbočit do pravého pruhu a až poté se zařadit do pruhu levého? V případě, že mám přednost, kdy dávám blinkr? Ptám se s ohledem na auto, které by případně jelo souběžně se mnou ve vnitřním pruhu a chtělo zároveň odbočovat na stejném sjezdu jako já. Uvidí, že blikám, ale bude předpokládat, že odbočím do pravého pruhu a ne rovnou do levého?
Děkuju za odpověď,
Eva Š.
U nás v Pzni je např. v Sukově ulici kruhák (dostatečně velký), který má tři pruhy, levý průběžný, střední průběžný, ale lze z něj odbočit do výjezdu a pravý, který je vždy jen do dalšího výjezdu. Jízda zde není problém. Blinkr dáváme při změně pruhu, nebo při výjezdu z kruháku. Výjezd, stejně jako vjezd je zde dvoupruhový (v důležitých směrech). A je to přehledné.
Jak je to přesně podle paragrafů nevím.
Pleteš tady hodně otázek dohromady.
Pro mne je logické, žekdyž jedu po vnejším okruhu kruháče, tak se řadím do pravého pruhu a když jedu po vnitřním okruhu kruháče, tak se řadím do levého pruhu.
Odbočit do levého pruhu bych si troufnul pouze pokud bych byl na kruháči sám. Jinak by z toho asi byly pomačkané plechy na obou autech. I když na kruháči se nejezdí rychle, tak i tam musíš jezdit předvídatelně pro ostatní řidiče.
A píšeš že řidič na vnitřním kruhu kruháče pozná, že máš zapnutý blinkr doprava. Napiš mi prosím jakým způsobem to řidič pozná. On jede po tvé levé straně, takže tvoje pravé blinkry určitě nevidí. A že by to poznal podle páčky pod volantem - to teda nevím.
Když chceš hned za kruháčem najet do odbočovacího pruhu, tak si už na kruháči najeď do vnitřního kruhu a pak vyjedeš zrovna do toho odbočovacího pruhu.
A nebo se k tomu kruhovému objezdu zajdi podívat pěšky a podívej se jak to řeší ostatní řidiči. A nebo se zeptej nějakého zkušenějšího řidiče z tvého okolí, který to místo zná.
Evo, pletete si pojmy a situaci, nebo nepopisujete sitaci přesně. Každopádně předjíždění z pruhu do pruhu se řídí předpisy a vy nesmíte ohrozit řidiče, jedoucího v tom pruhu, do kterého chcete jet.
Při vjíždění do kruháku musíte dát přednost a můžete si vybrat, zdali vjedete hned do vnitřního, nebo vnějšího pruhu. Někdy toto pravidlo neplatí, páč je kruhák postaven tak, aby to nešlo. Pokud jedete vnitřním pruhem a chcete vyjet z kruháku, musíte přejet do venkovního pruhu, přitom nesmíte ohrozit ty, co jedou v tom venkovním pruhu.
Dám odkaz na dva kruháky, každý bude jinak.
a perla
Pro Vás bude dobré, dát přesné gps místa, ať pochopíme oč jde.
"Pokud jedete vnitřním pruhem a chcete vyjet z kruháku, musíte přejet do venkovního pruhu"
Nemusí to být vždycky pravda. Na pražském Vítězném náměstí je kruhák se třemi pruhy. Při výjezdu na čtyřproudovou Evropskou můžu k vyjetí použít jak pravý pruh (na Evropské pokračuju v pravém), tak prostřední pruh (na Evropské pokračuju v levém). Nemusím přejíždět do pravého. Nikomu při tom nepřekážím, nikoho neomezuju.
@magdon - to je asi přesně ten kruháč podle popisu - a nedokážu si představit jiné odbočení, než máte zaznačeno. Tedy možnost tupce tu je, ale jiný způsob prostě není, aniž by člověk někoho ohrozil.
Úplně jednoduše: Při přejíždění z pruhu do pruhu musíš dát znamení o změně směru jízdy a nesmíš ohrozit ani omezit vozidlo v pruhu, do kterého přejíždíš (§12, odst.5 zák. č. 361/2000Sb.). Na vícepruhovém kruháči a při vyjíždění z něj to platí úplně stejně. Když se nad tím zamyslíš, je situace víceméne jasná a není co řešit.
Na dvouproudém kruhovém objezdu jedu ve vnějším pruhu. Chci sjíždět. Sjezd je dvouproudový. Potřebuji se dostat rovnou do levého odbočovacího pruhu. Mohu tedy pokračovat po kruhovém objezdu, minout pravý odbočovací pruh a rovnou z kruhového objezdu vjet do levého odbočovacího pruhu? A dále...Ptám se s ohledem na auto, které by případně jelo souběžně se mnou ve vnitřním pruhu a chtělo zároveň odbočovat na stejném sjezdu jako já. Otázka zněla...mohu z pravého pruhu kruháče odbočit do levého pruhu dvouproudové silnice? Kruháč má pouze dva jízdní pruhy...Odpovědi se ubírají trochu jiným směrem...alespoň takto jsem to pochopil...případně mne opravte...
... zda náklaďák (s červenou kabinou), který odbočuje z kruhového objezdu, by neodbočil do pravého jízdního pruhu, ale rovnou do pruhu levého?
Tam platí stejné pravidlo jako při jakékoliv jiném přejíždění do jiného pruhu. Můžete, ale nesmíte ohrozit ani omezit řidiče jedoucího v onom pruhu. Pokud tedy vedle vás jede auto a také sjíždí z kruhového objezdu (do levého pruhu), tak mu tam vjet nesmíte.
evas, pokud Vás dobře chápu, po několikatém doplnění, jedete jako červený náklaďák, a ptáte se, zdali si můžete vybrat na odbočení kterýkoliv pruh, zdali ten co jede bílé osobní, nebo druhý pruh kde je tmavé auto.
Ano, z kruháku můžete odbočit do kteréhokoliv pruhu dvouproudové silnice.
Děkuju, přesně takhle jsem to myslela. Jenom by mě v tomto případě právě zajímalo, jak je to s předností, pokud by červené auto ve vnitřním pruhu kruháče jelo současně se mnou (červený náklaďák) a odbočovalo na stejném sjezdu jako já?
Tak si udělejte modelovou situaci, od dětí si půjčte autíčka a namalujte kruhák s výjezdy. V kruháku vozidlo nesmí přejet do Vašeho pruhu, páč by Vás ohrozilo, takže můžete první vyjíždět Vy, pak teprve on. Vy si vybetete kterýkoliv pruh. Pokud pojede velmi rychle, stihneli to přejet bez toho, aby Vás ohrozil, vybere si pruh on.
Vždy bude důležité, jakou rychlostí se kdo pohybuje, on Vás nesmí ohrozit.
Stačí takto?
Takhle, jak jste to popsal, si celou dobu myslím, že to je. Ale protože mě pár lidí začalo z tohoto názoru zrazovat a i spousta řidičů dle tohoto vzoru na kruhovém objezdu nejezdí, začala jsem pochybovat o tom, jak je to správně. Je mi jasné, že stejně vysvětlením se v praxi nic nezmění, stejně budu jezdit opatrně a některé řidiče, kteří si myslí, že mají všude absolutní přednost, budu pouštět, protože mi to za zdraví ani za pomačkané plechy nestojí. Jen jsem se chtěla, pro svůj pocit ujistit, jak je to správně.
@martncukrar: Nesouhlasím. Pokud jsou na kruháči 2 pruhy pro odbočení (i když jeden kombinovaný rovně a odbočení) a dále pokračují rovněž dva pruhy, nemá vozidlo v pravém pruhu v žádném případě přednost před vozidlem v levém pruhu, lhostejno, ve které pozici. Takže pokud vozidlo z levého pruhu na kruháči odbočuje vpravo do levého pruhu za kruháčem, může vozidlo z pravého pruhu vjet do levého pouze při splnění zákonných podmínek, které jsem již uvedl shora. Tzn. musí dát znamení o změně směru jízdy (doleva!) a nesmí ohrozit ani omezit vozidlo, jedoucí v levém pruhu.
ale co když vozidlo v pravém pruhu jede rovně? pokud jedeme vedle sebe, řidič vozidla vlevo můj pravý blinkr nevidí a neví, jestli pojedu rovně nebo budu odbočovat. Tím pádem řidič vozidla vlevo tak jako tak musí dát přednost, protože přejíždí přes pruh, ve kterém jede pravé vozidlo.
Satame, Pavle, oslovuješ mne, nebo někoho jiného? (@ martncukrar
Pokud se bavíme o křižovatce, kterou ukázala v odkaze tazatelka, pak ale nejde o levý pruh, kde může odbočovat vpravo. Asi se každý bavíme o jiném kruháku.
---------
mikihansi, máte pravdu, ale domnívám se, že Pavel myslí jiný kruhák, ten nahoře který má jiné značení pruhů.
Jízda v jízdních pruzích je jasná - při přejíždění z jednoho pruhu do druhého nesmím ohrozit ani omezit řidiče kteří jsou v pruhu, do kterého se chci zařadit. To je obecná úprava.
Na začátku každého kruhového objezdu je značka "Kruhový objezd"společně se značkou "Dej přednost v jízdě". To je místní úprava.
A pak samozřejmě platí, že místní úprava je nadřazena obecné úpravě.
ověření odpovědí u právníka.
Zdroj Autoweb.cz
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat ohledně výjezdu z kruhového objezdu. Na dvouproudém kruhovém objezdu jedu ve vnějším pruhu. Chci sjíždět. Sjezd je dvouproudový. Potřebuji se dostat rovnou do levého odbočovacího pruhu. Mohu tedy pokračovat po kruhovém objezdu, minout pravý odbočovací pruh a rovnou z kruhového objezdu vjet do levého odbočovacího pruhu? Mám i v tomto případě přednost nebo musím nejdřív odbočit do pravého pruhu a až poté se zařadit do pruhu levého? V případě, že mám přednost, kdy dávám blinkr? Ptám se s ohledem na auto, které by případně jelo souběžně se mnou ve vnitřním pruhu a chtělo zároveň odbočovat na stejném sjezdu jako já. Uvidí, že blikám, ale bude předpokládat, že odbočím do pravého pruhu a ne rovnou do levého?
Děkuju za odpověď,
Eva Šulcová.
V tomuto dotazu zasílám odkaz konkrétního kruhového objezdu: mapy.cz/...
Děkuju za odpověď, E.Š.
Odpověď:
Ano, můžete, pokud to vodorovné značení dovolí. S tím blinkrem, to neuvidí, protože je od vás vlevo a vy blikáte doprava, takže vám tam vjet nemůže.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.