Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
v autě mám chladící kapalinu Sheron Antifreeze Eko, hladina je na MIN. Proto bych jí potřeboval dolít, ale nikde u nás ji nemohu sehnat. Včera jsem si od prodavače nechal vnutit chladící kapalinu K11
tvrdil, že je mohu smíchat. Mně se to moc nezdá. Ale nerozumím tomu , proto bych rád, věděl Váš názor.
Děkuji
Všechny chladicí kapaliny jsou vyrobeny na základě etylenglykolu.Některé obsahují ještě další příměsi proti korozi,v podstatě jsou míchatelné.Jen pokud jde o záruku,při poruše by mohl výroce auta mít výhrady.Tu kapalinu klidně nalej.
JABRAKA
Díky za odpověď.
Jen mě vyděsilo toto, ale jestli jde jen o ten bod tuhnutí, tak je to v pohodě.
SHERON Antifreeze EKONetoxická chladicí kapalina zelené barvy vyráběná na bázi propylenglykolu pro celoroční použití. Její hlavní předností je snadná biologická odbouratelnost, šetrnost vůči životnímu prostředí a dále použitelnost pro všechny typy chladicích systémů osobních i nákladních automobilů, včetně celohliníkových.
...Není mísitelná s chladicími kapalinami na bázi ethylenglykolu nelze přesně určit bod tuhnutí vzniklé směsi...
Tezko rict, ty EKO byvaji na bazi propylenglykolu (neni toxicky ale je to pekne svinstvo, pokud nekde tece nebo se vyleje, nechava na veky hnusne vleky) a nebo ethylenglykolu (ten je jedovaty, ale mizi beze stop). Jak jsou misitelne nevim, nic zasadniho se asi nestane ale kdo vi...
Ono nejde jen o ten bod tuhnutí , ale chladicí kapalina na bázi propylenglykolu obsahuje jiné takzvané antikorozní ihibitory a ty se vzájemně nesnesou a kapalina strácí antikorozní účinost a navíc se vám tam může udělat takový šedý šlem. Mrkněte se raděi někde u benzinky tuším že Benzina právě "šeron" prodává
Musíte dolít kapalinu na bázi propylenglykolu už jsem to tady v jednom vláknu popisoval a chemik Jabraka (jak o sobě tvrdí)si stále mele svou a hlásá bludy ostatním tak ještě jednou konkrétně u Sheron Antifreeze Eko
SHERON Antifreeze EKO
Netoxická chladicí kapalina zelené barvy vyráběná na bázi propylenglykolu pro celoroční použití. Její hlavní předností je snadná biologická odbouratelnost, šetrnost vůči životnímu prostředí a dále použitelnost pro všechny typy chladicích systémů osobních i nákladních automobilů, včetně celohliníkových. Není mísitelná s chladicími kapalinami na bázi ethylenglykolu nelze přesně určit bod tuhnutí vzniklé směsi. Je plně mísitelná s chladicími kapalinami na bázi propylenglykolu. Výměnná lhůta 3 roky, splňuje normu VW TL 774 C.
Doufám že na to už nebudu muset reagovat
Všechny kapaliny specifikace VW 774B/C/D/F jsou mísitelné. Takže můžeš.
Změř si hustoměrem mrazuvzdornost, z chl. kapaliny se odpařuje voda, je možné, že pokles k rysce MIN je způsoben právě pouze odparem!
A pozor! Neplatí čím víc chl. kapaliny tím líp, většinou je největší mrazuvzdornost při poměru VODA-CHL. KAPALINA 08:1.
Už jsem jednou tento přehled tady uvedl.Pokud si někteří kritici myslí,že tomu nerozumím,tak jim to nebudu brát.Ovšem nejde přesvědčit zastánce reklamní politiky a dealery.Ti jsou placeni za prosazování prodejnosti jejich výrobků.Když chce někdo platit za EKO výrobek dvakrát tolik,je mu za to dík.Ovšem přes určitou jedovatost etylen glykolu je odbouratelný přírodní biologií také.Jen výběr bakterií je menší.Propylenglykol jsem používal několik let a neměl jsem ani ve směsi s EG žádné problémy.
GlycoShell - Koncentrovaná chladící kapalina na bázi EG
190.00 Kč / l
Antifreeze Typ C - Koncentrovaná chladící kapalina na bázi etylenglykolu,
odpovídá normě VW TL 774/C.
94.00 Kč / l
Antifreeze Typ D - Koncentrovaná chladící kapalina na bázi etylenglykolu s organickými inhibitory koroze,
odpovídá normě VW TL 774/D.
105.00 Kč / l
Castrol Antifreeze N - Koncentrát nemrznoucí kapaliny do chladicích systémů
vznětových a zážehových motorů.
155.00 Kč / l
FRIDEX G 48 - Koncentrovaná chladicí kapalina na bázi ethylenglykolu,
obsahuje vysoce účinné inhibitory koroze
Je určen pro vozy Škoda Felicia (vyrobeny do 31. 12. 1997) a Favorit,
Audi, BMW, Caterpillar, Cummins, DAF, Daimler Chrysler, Detroit Diesel,
Ford, General Motors, Honda, Hyundai, John Deere, KHD, Mack Trucks,
Man, Mazda, Mercedes Benz, Mitsubishi, MTU, Opel, Porsche, Saab,
Scania, Seat, Steyr Truck, Toyota, Van Hool, Volvo a VW.
139.00 Kč / l
Fridex G Plus - FRIDEX® G PLUS je čirá kapalina fialové barvy.
Je to směs 1,2-ethandiolu (monoethylenglykol = MEG = Ethan-1,2-diol
= ethylenglykol) s organickými inhibitory koroze, stabilizátorem,
odpěňovadlem a přísadou proti požití.
147.00 Kč / l
Fridex Stabil - FRIDEX® STABIL je koncentrovaná mrazuvzdorná chladicí kapalina
klasického složení určená zejména pro všechny typy starších vozidel,
zemědělské a stavební stroje
118.00 Kč / l
GlycoShell - Nemrznoucí kapalina
190.00 Kč / l
JABRAKA
Podle této odpovědi to právě u vás vypadá na dealera, ale opravdu jen vypadá,protože opravdový prodejce by o tom, co prodává, měl něco bližšího vědět a ne jen opisovat texty z etiket.
Pro ujasnění několik základních údajů:
- navzájem mísitelné jsou všechny chladící kapaliny vyrobené na základě "nejedovatého" glykolu. ať již mají předponu či název jakýkoliv. Jedovatost těchto kapalin způsobuje jedna ze dvou základních přísad, tou druhou se nechá klidně sladit jako umělým sladidlem.
- s výše uvedenými kapalinami se však nesmí mísit méně rozšířené kapaliny na bázi etanolu
Takže je nelépe měnit vždy celý obsah nápně a pokud je třeba jen dolít,tak vědět jaký druh mám v chlazení a podle toho dolít.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.