Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přechod z benzínu 95 na 98-jak?

Od: mirekoul odpovědí: 21 změna:

vw golf 1.6 77kw-jak postupovat?chci přejít z benzínu 95 na 98, můžu dolít do rezervy nebo zbytek 95 vypustit?

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Nějak mi uniká smysl toho přechodu. Co od toho očekáváš kromě toho, že budeš vyhazovat peníze navíc?

doplněno 30.10.18 12:09:

@kepler: Bohužel to "trošku" a "malinko" se schová do chyby měření. Jedině, že bys používal nějakou exaktní metodu a tu bych teda v domácích podmínkách rád viděl.

kepler*

motor má potom trošku větší výkon a spotřeba se malinko sníží.

ywodewiso

kepler > To ale neplatí pro tento historický motor ve starém golfu.

kepler*

A proč ne? Fungovalo to i motorů Š 120. Osobně prověřeno.

vernon
Samozřejmě že nefungovalo. Ani nemohlo.
daniela*

Je to sice zvláštní, ale ono to doopravdy může fungovat - nižší průměrná spotřeba, počítaná na tisícovkách kilometrů, ale zase ne o tolik, aby se kvůli tomu vyplatilo kupovat dražší benzín - "lepší benzín" i tak vyjde dráž, jenom cenový přepočet nebude 1:1.

Klidnějšího chodu motoru, zvlášť za studena, se taky tak nechá dosáhnout.

Jenže to asi nebude oktany, ale spíš kvalitou paliva, popřípadě aditivy v prémiových palivech. Proto by měl tazatel vědět, čeho tím chce vlastně dosáhnout a pak vyzkoušet, jestli to splňuje očekávání. K nárůstu výkonu určitě u 1.6 Golfa nedojde, vyhozené peníze to nemusejí být, ale vložené na nejlepší místo taky ne.

Nejsem až tak obeznámena s technickou stránkou věci, jenom popisuji svoje zkušenosti. :)

dylin
Kdysi, když byl levnější benzín, tak jsem bral natural 98 a skutečně motor míň točil na volnoběh, takže hluk byl menší a krásně to táhlo... Spotřeba se snížila asi o 0,3 l na 100

hodnocení

2x

Pokud chceš zbytečně brát dražší benzín není nic jednoduššího - strčíš do nalévacího otvoru nádrže jen jinou pistoli-hlavně pozor aby to nebyla nafta !

hodnocení

1x

Jenom dotankovat. Pokud je kvalitní vozido / např Moskvič/ tak přestavět zapalování

vernon
hodnocení

1x
Netuším jak tě napadlo, že musíš zbytek N95 vypustit. Normálně natankuj N98 a je to. Ale výkonově si nepomůžeš, akorát odlehčíš víc peněžence...

hodnocení

1x

@ridic: To je dobrý blábol. Oktanové číslo existovalo i v době, kdy se žádný etanol ani jiné nesmysly do benzínu nemíchaly. Laicky OČ vyjadřuje míru antidetonačních schopností paliva.

ridic

"satam" - To co jsi napsal je ještě lepší blábol. Kde jsi vyčetl, že se oktanová čísla začala používat až s etanolem? Nic takového jsem nikde nepsal.

Přečti se ještě jednou můj příspěvek - psal jsem, že přidáním etanolu do benzínu se oktanové číslo zvyšuje a to je pravda.

Asi nepamatuješ benzíny "Normál", "Speciál" a "Super" a proto kecáš a nevíš co. Benzín "Normál" měl jen 80 oktanů a prodával se asi do r. 1980.

Citace z jednoho článku na internetu: "Historie oktanového čísla už je 90 let stará. Poprvé se začalo udávat v roce 1927. Tehdy byl standardem benzin s oktanovým číslem 60, případně 70."

Kvalita benzínu se za uplynulých 90 let změnila, takže v dnešní době má benzín bez přísad oktanové číslo málo přez 80.

Co znamená označení benzínu E 90 a E 95? Jsou to podle tebe oktany?

asd1

E95 by bylo 95% lihu a 5% benzínu... BA95 = benzín s oktanovým číslem min. 95. Kdyby to bylo označení procent lihu, tak by šlo o E5

ridic

"asd1" - máte pravdu a děkuji za upřesnění.

Trochu jsem popletl a zkombinoval staré značení s novým, které nyní zavedla EU.

mirekoul

"ridic" nic si z toho nedělej. Vždyť se tady všichni vyjadřujeme podle starého značení. Ani já jsem si neuvědomil, že už platí nové značení podle EU. Všiml si toho jenom "asd1".

Zajímalo by mě tedy jak bude značený benzín 98 podle nových směrnic EU?

95 je značená E5 (5% etanolu) a 98 bude značená E2 (2% etanolu)?

Pokud vím tak postaru N98 nebo N100 je bezolovnatý benzín s oktanovým číslem (měl by mít!) N98=oč 98 ... Tyto benzíny se berou jako "prémiové paliva" a neobsahují biosložku, takže žádné 92=2%etanolu!

kepler*
hodnocení

0x

Není třeba nic zvláštního dělat, klidně dolij.

mirekoul
30.10.18 09:16
hodnocení

díky moc

jurajjuraj*
hodnocení

0x

tak jak beres 95 tak akorat vemes vedlejsi pistol a naberes 98 , nic vic, nic min

asd1
hodnocení

0x

Normálně natankuješ 98 ;)

Ale samotné oktany smysl nemají. Smysl má že v některých vysokooktanových benzínech nejsou biosložky a jsou tam i další aditiva, takže vyšší výkon být může a né že ne.

Ale pokud do 95 naleješ VIF, tak dosáhneš podobného výdledku.. Oktany nepotřebuješ, aditivum jpřidáš(a zrovna VIF je kvalitní) a líh je i v 98 tak je to stejné jako 95...

ridic

Číslo 95 a 98 neznamená oktanové číslo, ale znamená poměr benzínu v % k množství etanolu (95 % benzínu a 5 % etanolu).

Zvyšování oktanového čísla paradoxně funguje právě obráceně, protože samotný benzín má (bez přísad) oktanové číslo něco málo přez 80 a etanol 105, takže čím víc etanolu je v benzínu, tak je vyšší i oktanové číslo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]