Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přítel naboural opilý moje auto

Od: tereza2107* odpovědí: 18 změna:
Dobrý den, prosím o radu. Půjčila jsem příteli své auto. Bohužel díky jeho nepřiměřené jízdě naboural do jiného auta a způsobil škodu za 110 000. Po telefonátu od policie jsem zjistila že měl v krvi 1,4 promile. Pojišťovna pochopitelně odmítá škodu uhradit. Zajímá me, zda bude něco vymáháno po mě majitelce vozidla. Nebo jestli něco půjde za mnou? ŘP mám sotva půl roku a díky téhle události už platím maximální pojistku na své nové auto.
Prosím jestli se v tomhle někdo vyzná můžete mi poradit? Bojím se že mi odkudsi přijde dopis o záplaceni škody. Děkuji předem moc

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cicky
hodnocení

6x

Škodu způsobenou Vašim vozidlem uhradí pojišťovna z povinného ručení tohoto vozidla. Následně bude celou vyplacenou sumu vymáhat po každém, kdo se na vzniklé situaci podílel. To může být v první řadě řidič, dále provozovatel a pojistník.

tereza2107*
hodnocení

Děkuji za odpověď. Takže i v případě že já v autě nebyla a ani nevěděla že pod vlivem řídí moje auto. Může pojišťovna vymáhat peníze i po mě?
cicky

Pokud Vám bude prokázána nějaká souvislost se zaviněním nebo nemožnost vymoci peníze z řidiče, pak ano.

tomaslad*

To, že vám bourající zhorší bezeškodní průběh, tj. zdraží pojistku, to je fakt. Ale aby se pojištovna hojila na pojistníkovi, když nehodu - (pod vlivem)- způsobila osoba, kterou majitel/pojistník identifikoval, je dle mě krajně nepravděpodobné. Půjde to za řidičem, tedy viníkem a vymáhání škody pojišťovnou za ním. Tak by dle logiky měl případný soud rozhodnout.

Tomaslad-má strach, že toto pojištovnu nebude zajímat nebo že půjde neshodnější cestou=vymáhat škodu po majiteli-pojistníkovi a ten pak vymáhat škodu na viníku! ale naše české práva jsou jaksi "divoká" takže je možné kdovíco!

re4zon
Ono je taky mozne ze pojistovna plneni odmitne z duvodu vyluky. Takze to zaplati ckp a ta to bude vymahat po vinikovi. Majitelku nestraste, pokud o tom nevedela, nikdo po ni nic vymahat nebude.

jurajjuraj*
hodnocení

1x

po telefonatu od policie... , takze nejspis mate v ruce papir od PCR ze jste auto neridila a kdo ridil, takze tim bych se ohanel na pojistovne a proto ze pojistovna bude chtit penize od kohokoliv tak s tim zasel i za pravnikem ktery se specializuje na pripady kolem pojistek

hodnocení

0x

Tak asi to za viníkem půjde..Snad jen v situaci, kdyby majitelka vědomě půjčila vůz podnapilému člověku, mohla by být situace jiná. Ale právní svět je prapodivný, takže je to otázka jak věc dopadne. Pevně věřím, že se již jedná o bývalého přítele tazatelky.

Nakousl to @diesel - Jsou možnosti různé. Například, že pojišťovna zaplatí (měla by ze zákona, odmítnout může jen plnění z havarijního pojištění). Vymáhání půjde po vlastníkovi vozu. Ten bude prokazovat, že vůz nikomu nepůjčil a neodpovídá tedy za danou situaci. Lépe by se mu to ale prokazovalo, kdyby po zjištění nehody nahlásil (nebo ještě lépe před nehodou) odcizení vozu nebo sebrání klíčů pod výhružkou přímo na PČR.

Asi bych si v dané situaci našel opravdu dobrého právníka.

hodnocení

0x

Já jsem starší kus a jen koukám jak tele na váš dotaz. Normální snad je - nebo býváválo dříve, že ten, kdo to celé způsobí, tak to taky bez řečí zaplatí. Pokud se třepete, že snad budete něco platit vy, tak ten váš přítel je pěkný slaboch.

...bohužel bejvávalo...

jurajjuraj*

tohle uz se davno nenosi, BOHUZEL, dneska jsou lidi prasata, a ze jich neni malo, ktere vam pri parkovani treba u hypermegagiga marketu sedrou auto a odjedou jako by se nic nestalo, doufaji ze je nikdo nevidel a neresi to

za tohle bych bral papiry aspon na pet let a pokutu 50 000,- , pak by si to mozna rozmysleli

tereza2107*
hodnocení

Děkuji za vase odpovědi. Jak tak koukám každý má zkušenost jinou, já ale budu doufat že mě to dopadne dobře. A ano přítel je už bývalý. Zřejmě to mám za to. :)
Ještě jednou děkuji moc. Tereza

Bohužel v této situaci bych byl dvojnásobně opatrný, protože to může být jedna z "pomstiček" za "zkažený" vztah.

fredasterix
hodnocení

0x
Stalo se mi to take v 18ti ale mel jsem 0,9 promile a jen 107000 kc,zaplati to za nej pojistovna a vas expert dostane pokutu 20 000 a ten dluh mu daji celej na splatky na par let a jeste dostane podminku nebo pude rovnou do lágru nad 1.0 promile si neni radno zahravat

hanesz*
hodnocení

0x
Můj názor je takový, že pojišťovna bude částku vymáhat po tom, kdo nehodu způsobil. Což Vy nejste.
Rekl bych, že ale asi dostanete pokutu za to, že jste jako provozovatel vozidla svěřila vůz osobě, která nedodržovala přepisy. (přesné znění paragrafu neznám)
asd1

Pokud má řidičák a byl střízlivý tak mu vozidlo svěřila legálně a nic neporušila.

Najděte a dejte sem znění onoho § .

Na toto žádný totiž neexistuje. jen a pouze je stanoveno komu se nesmí svěřit a to mj-osoba bez oprávnění...Pokud by ji-tazatelku- za toto někdo chtěl pokutovat-MUSEL by prokázat ,že věděla o jeho podnapilosti a přesto mu to auto svěřila a toto se asi dokázat nedá!A názor,že to bud vymáhat po tom kdo nehodu zavinil? nejsem si tím jistý ,že po viníkovi-nejejdnodušší je to po pojistníkovi (slečně tazatelce ) ,a tomu pak nezbude než se pokusit soudně to vymoci na viníkovi,ale to je jen a pouze na tom jak se umí bránit nebo jakého bude mít advokáta,právníka,který ji bude zastupovat !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]