Nejste přihlášen/a.
Vím že se může předjíždet na křižovatce vlevo, ale jen pokud jste na hlavní silnici.
Ale mě zajímá.
Můžu takto předjíždet i když jsou na vozovce vyznačené řadící pruhy?
Viz. obrázek
Vozidla jedou po hlavní.
Žlutá barva je pomalu jedoucí vozidlo.
Červená barva je rychlejší vozidlo, které chce předjíždet.
V autoškole toho učí dost, ale předpisy se mění. Tak se jen ujišťuji
Další příklad je zase v obrázku 2.
Kde červený vjede do řadícího pruhu ještě když je přerušovaná čára.
Je to nelegalni uz jen kvuli podelnym caram plnym, ktere se nesmi prejizdet a ani nakladem presahovat. A to ani v jednom smeru prejizdeni.
Dalsi nelegalnost podle mne zajstuji smerove sipky V09a, ktere jsou definovane jako:
Šipky vyznačují způsob řazení do jízdních pruhů před křižovatkou nebo místem odbočení a stanovený směr jízdy.
Šipky může být použity i k potvrzení jinak stanoveného směru jízdy. Přechodná úprava provozu na pozemních komunikacích může být provedena pouze obrysem této značky.
Z teto definice je podle mne dulezite Šipky vyznačují stanovený směr jízdy.
Vpodstate jde diky teto casti definice o znacky prikazove (zbytek by mohl byt bran jako pouze informativni). A tedy jizda v primem smeru by bylo poruseni daneho prikazu. Je to pouze vyklad muj, ale myslim si, ze policie by si to vykladala stejne. Jak by si to vykladal soud je otazka.
Pokud by tam cary ani sipky nebyli, predjizdeni by bylo zcela legalni, pac se zjevne jedna o hlavni silnici a nablizku neni zadny prechod.
-
Jina vec je, ze obecne je tento manevr - predjizdeni v krizovatce - i v naprosto legalnim pripade z mnoha duvodu velmi nebezpecny. Napr.:
- Predjizdeny si na posledni chvili muze vzpomenout, ze chce odbocit.
- Z vedlejsi u predjizdeneho tam muze vystrcit nos jine auto a predjizdeny to strhne o neco vlevo. Staci metr.
- Z vedlejsi z druhe strany si pri vjezdu do krizovatky ridic zkontroluje pouze svoji levou stranu.
No já si myslím, že v odbočovacím pruhu nelze předjíždět ( a po pravdě mě by to ani nenapadlo tam předjíždět ) z toho důvodu, že tento pruh není prostě průběžný, vede jen do křižovatky, za ní nepokračuje, tak jak byste tam chtěl předjíždět? Jak jsem na to došel? Z definice odbočovacího pruhu : ...Odbočovací pruh je přídaný jízdní pruh určený pro odbočování (vyřazování) vozidel z průběžného jízdního pruhu ( Předjíždění, § 17 ).
No ta definice předjíždení v odbočovacím pruhu je pro mě taková nečitelná.
Je tam napsáno že v odbočovacím pruhu se smí předjíždet z prava. O levé straně je tam zmínka jen na začátku.
Tak to platí také pro levý pruh?
Tak jak je to mysleno z obrázků.
Předjíždění
§ 17
(1) Předjíždí se vlevo. Vpravo se předjíždí vozidlo, které mění směr jízdy vlevo a není-li již pochybnosti o dalším směru jeho jízdy. Při jízdě v připojovacím nebo odbočovacím pruhu se smí vpravo předjíždět též vozidlo jedoucí v průběžném pruhu. Odbočovací pruh je přídatný jízdní pruh určený pro odbočování (vyřazování) vozidel z průběžného jízdního pruhu.
Nejde o mě, takhle předjíždejí ostatní řidiči. Ptám se proto, že se mi to zdá dost prasácký.
V autoškole toho učí dost, ale předpisy se mění. Tak se jen ujišťuji.
Další příklad je zase v obrázku.
Kde červený vjede do řadícího pruhu ještě když je přerušovaná čára.
Ano, magdon má nejspíš pravdu. Jedná se již o řazení a to zdůvodů těchto značek.
Takže se to nesmí.
Směrové šipky č.V9ave spojení s příslušnými svislými značkami zejména vyznačují
místní úpravu provozuřazení a stanovený směr jízdy platný pro příslušný jízdní pruh;
Řadicí pruhy č. IP19vyznačuje způsob řazení do jízdních pruhů před křižovatkou nebo
místem odbočení a stanovený směr jízdy; na značce lze v odůvodněných případech užít i
symbol příslušné informativní značky za předpokladu, že příslušný řadicí pruh je určen
k příjezdu pouze k tomuto cíli.
Jak prosté
Pokud červený vjede do pruhu pro odbočení vlevo, nejde již o předjíždění, ale o řazení před křižovatkou. V takovém případě musí odbočit, pokračovat rovně nesmí.
Byl by jste tak hodný a našel mi to v nějakém paragrafu.
Nějak to nemůžu najít.
A možná to konečně rozlousknem .
Ano, magdon má nejspíš pravdu. Jedná se již o řazení a to zdůvodů těchto značek.
Směrové šipky č. V9a ve spojení s příslušnými svislými značkami zejména vyznačují
místní úpravu provozu řazení a stanovený směr jízdy platný pro příslušný jízdní pruh;
Řadicí pruhy č. IP19 vyznačuje způsob řazení do jízdních pruhů před křižovatkou nebo
místem odbočení a stanovený směr jízdy; na značce lze v odůvodněných případech užít i
symbol příslušné informativní značky za předpokladu, že příslušný řadicí pruh je určen
k příjezdu pouze k tomuto cíli.
Jak prosté
§ 17/ 5:
5) Řidič nesmí předjíždět
f) na křižovatce a v těsné blízkosti před ní; tento zákaz neplatí
3. na hlavní pozemní komunikaci,
Značka se používá zejména k oddělení jízdních pruhů s protisměrným provozem, k oddělení části řadicích pruhů a k oddělení části odbočovacího nebo připojovacího pruhu od průběžného pruhu.(...)Značku je zakázáno přejíždět nebo ji nákladem přesahovat, pokud to není nutné k objíždění, odbočování na místo ležící mimo pozemní komunikaci nebo vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci.
Ale nic se na tom nemění, že je to prostě prasárna.
Možná to ještě někdo doplní.
Značku (podélná čára souvislá) je zakázáno PŘEJÍŽDĚT. A je jedno kde. Takže ani za křižovatkou. Prostě přejíždět znamená přejet čáru koly. A pokud ji nepřejedu a nikoho neohrozím, tak si tam můžu při dodržení zákona (rychlost, znamení o změně směru atd...) předjíždět, jak chci. Ale to asi teď fanoušci dopravních krimizpráv nějak nepoberou
Ano, Teď jsem našel názor, že je pod pokutou předjíždet i když přerušovaná čára přejde v plnou. Tzv. vracíte se zpět do vlastního pruhu.
A ještě tadyi s pokutou.
Takže to nelegální je.
A pokud ji nepřejedu a nikoho neohrozím, tak si tam můžu při dodržení zákona (rychlost, znamení o změně směru atd...) předjíždět, jak chci
A ano, pokud čáru nepřejedete, tak smíte předjíždět jak je vám libo
Pokud to teda není i úsek ze značkou Zákaz předjíždení. Ale to už jsem moc daleko.
Tady je názor právníka a zřejmě to jde, pokud vás nikdo nevidí a nic se nestane, ale zároveň se to nedoporučuje. Opět jeden "zcela jasný paragraf". autoweb.cz/...
Ano, to jsem taky četl.
Ale tam povídá o pruhu odbočovacím který vede například z dálnice. Ten je vždy na pravo. A tam se předjíždět smí.
§ 17
(1) Předjíždí se vlevo. Vpravo se předjíždí vozidlo, které mění směr jízdy vlevo a není-li již pochybnosti o dalším směru jeho jízdy. Při jízdě v připojovacím nebo odbočovacím pruhu se smí vpravo předjíždět též vozidlo jedoucí v průběžném pruhu. Odbočovací pruh je přídatný jízdní pruh určený pro odbočování (vyřazování) vozidel z průběžného jízdního pruhu.
Dobrý den, nebavil bych se o možných postizích za přestupky, to si najdeš třeba, ale v takovéto situaci, co uvádíš, já bych v křižovatce takové nepředjížděl, snad možná staršího Zetora, kterého máš za sebou hned, ale i to dobře promyslet, nikdy nikdo neví, co se může stát, když přede mnou volný pruh není a jedu pruhem, který pro jízdu přímo určený není. Je to přestupek také pochopitelně, ale spíš než na sankce bych hleděl na možné nebezpečí pro druhé a tak... V tom místě, jak jsi uvedl, bych já tedy nepředjížděl... Není to dobré, ale dělají to... (stalo se mi to párkrát, byl jsem předjížděn, že to tak jiní dělají, ale ta odvaha, sebevědomost, v podstatě prasárna...) Předjížděl bych směle kupříkladu tu:
Ale to je čtyřpruh, tam je to naprosto legální a bezpečné.
Tady bych tipnul, že ve směru zleva doprava bude zákaz odbočení vlevo, tj. ten pruh neni odbočovací, ale jsou to normální dva průběžné. To se ušetří za most a vznikne takováhle pííp. Hlavně za velkého provozu to musí být labůžo tam z vedlejší najíždět jak kuželka...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.