Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Prosím kohokoli, kdo by mi mohl poradit či pomoci vyřešit tento problém. Jsem 6let rozveden a v péči mi zůstala dcera, jíž je teď 15let. V sobotu 2.1.2010 ve večerních hodinách se mé dceři stala dopravní nehoda. Přecházela vozovku a srazilo jí auto. Na autě způsobila škodu, promáčklý plech vedle přední masky a rozbité čelní sklo. Majitel vozu si nárokuje uhrazení vzniklé škody a to v plné výši. Nejsem pojištěný a ani dcera, pojistku jí zrušila její matka hned po rozvodu. Dcera neutrpěla žádné viditelné zranění, dva dny byla hospitalizována v nemocnici, kvůli různým vyšetřením a pozorováním. Kromě dvou modřin na dolních končetinách a pohmoždění krku (zřejmě naraženina, dále bude léčena v domácím ošetření), neutrpěla jiného poranění i přesto, že vozidlo přelétla a dopadla cca 10m za něj na vozovku. Řidič tvrdí, že jel max. 40km/h a cca 15m před střetem, začal brzdit, bod střetu mohl být tak asi ve 20-30km/h (můj vlastní odhad). Na vozovce byl uježděný a místy rozbředlý sníh. Místo, kde se nehoda stala, byla dlouhá rovinka s rozsvíceným pouličním osvětlením, nesněžilo a viditelnost byla min.100m. Bohužel, dcera přecházela bez rozhlédnutí a ke všemu v místě, kde není přechod pro chodce, protože na straně, kde se původně pohybovala nebyl chodník, chtěla vozovku přejít na druhou stranu, kde chodník je a kam se chtěla dostat, což jí bylo osudné. Nehodu vyšetřovala policie (výsledek šetření mi zatím není znám) a do nemocnice byla převezena sanitou rychlé pomoci. Vina je evidentně a naprosto logicky na mé dceři. Nemám fin. prostředky na uhrazení škody a matka celých 6let o dceru neprojevila takřka jediný zájem, tudíž nemohu ani očekávat pomoc z její strany, nemám na ní ani kontakt, vím jen to, že je vdaná a žije mimo ČR. Nežádám fin. pomoc, prosím jen a pouze o radu, jak z této šlamastiky ven. Řidič vozidla se spolujezdkyní se ani nenamáhali s první pomocí, jen dceři nadávali a zajímali se o poškození vozidla a úhradu škody na něm (výpověď dcery i řidiče). Existuje nějaká relevantní rada či pomoc? Majitel vozu nemá zájem o dohodu, chce pouze odškodnění za poškozené vozidlo. Děkuji všem, kteří mi poradí. H.L.
Dokud neznate vysledek setreni policie, tak neznate ani vinika. Ne nutne to musela byt vase dcera. Takze cekejte, az jak dopadne setreni.
Napíšu to trochu jinak, vy budete mít auto, které budete nutně potřebovat k životu, k dojíždění do práce, odvozu dětí do školky...cizí dítě Vám vběhně pod auto, nebude to Vaše vina...budete mít nejen materiální škodu, auto nezpůsobilé k provozu, ale ještě psychickou újmu, z výslechů na policii a z očekávání, jak vyšetřování nakonec dopadne, jak dostat děti do školky a jak se dostat denně do práce...K tomu ještě řeči a popmluvy dobrých sousedů o tom, že jste srazil dítě...Protže pečujete o děti a nemáte na rozhazování, nemáte na opravu auta, nemáte uzavřenou havarijní pojistku a dítě která nehodu zavinilo nebylo pojištěné...
Relevantí rada je počkat na výsledek šetření policie, pokud bude vyšetřování uzavřeno s tím, že dotyčný řidič nechyboval a ničeho se nedopustil, je jasné, že utrpěl materiální škodu a budete se s ním muset rozumně domluvit na způsobu úhrady...Předpokládám že také nemá žádné pojištění...
Honzo, dobře že to tak dopadlo, a dcerka je v pořádku. Jakákoliv škoda lze vždy nějak uhradit. Přikláním se k odpovědi pan NÚ, a (teď nevím jméno) a vyčkejte na rozhodnutí policie o viníkovi. každopádně ať to dopadne jakoliv, náhrada škody na vozidle NENÍ stejná cena, jakou musí zaplatit za opravu vozidla.
Přesněji škoda bude vyčíslena na 10 000Kč ale oprava stojí 15 000Kč. Viník, pokud bude stanoven (klidně i 50/50) zaplatí jen 10 000Kč.
DODATEK :
Děkuji všem, kteří mi odpověděli. Zapoměl jsem napsat a za to se omlouvám, jsem ještě stále psychicky poněkud mimo , k nehodě došlo 500m za hranicemi ČR , tzn. v Německu. Jsme z Ústeckého okresu , z města Varnsdorf. Hned, jak jsem dopsal svůj dotaz, dostal jsem nápad a šel do Německa na policii. Dostalo se mi odpovědi, že mne za měsíc až dva, vyrozumí a že se pak mám s tím vyrozuměním dostavit zpátky s dcerou k dalšímu řešení. Dále mi sdělili, že řidič, který srazí chodce, kdekoli na vozovce či chodníku, se podle německých zákonů dopustil trestného činu a podle toho s ním bude jednáno, dcera se dopustila podle předběžného šetření pouze přestupku. (Upřesnění - řidič vozidla je zároveň majitelem vozu.) Prý mám být v klidu a počkat na došetření nehody. Ovšem škoda na voze bude posuzována zde v ČR, asi tomu s dcerou neunikneme a budeme muset škodu uhradit. Vozidlo je CHEVROLET TACUMA, rok výr. nevím. Rozbité je čelní sklo u řidiče a pod předním světlem vedle masky promáčknutý plech. Škodu odhaduji tak na max. 10-15tis. Kč. Ještě mi bylo doporučeno, abych se informoval na soc. úřadě, že tam by snad mohli pomoci či poradit. Tímto děkuji všem. Lidičky, ani nevíte, jak jste mi pomohli. Děkuji a přeji Vám všem mnoho úspěchů v roce 2010. Honza
Pokud se nehoda stala v Německu, tak se na to vztahují německé zákony, třeba dcera ještě dostane bolestné. Hlavně, že se nic nestalo a čelní sklo má dnes většina pojištěné, takže majitel nemůže vymáhat peníze za sklo od vás a zároveň od pojišťovny. Je ale fakt, že za to může ona a dnes se to stává dnes a denně, kdy do cesty vstoupí chodec bez ohlédnutí.
Majitel vozidla má pouze povinné ručení, jinou další pojistku nemá, takže nemá ani pojištěné sklo. Nemám sice vozidlo Chrysler, jako on, mám "pouze" BMW, ale sklo pojištěné mám, včetně přepravovaných osob. Vím co je to zodpovědnost a proto se snažím být připravený.
Ano, nehodu způsobila a vinu nese moje dcera, ale podle německých zákonů, se dopustila pouze přestupku, kdežto řidič vozidla spáchal trestný čin - přejel/srazil člověka. Proto chci tímto varovat všechny řidiče, i když nehodu nezaviníte, můžete být obviněni ze spáchání trestného činu.
To platí v cizině (SRN) , u nás, když máte dost peněz, i kdybyste z místa nehody ujeli a zraněný člověk umřel, zaplatíte pouze formální pokutu 1000,- Kč + "něco do kapsy", nikdo vás neoznačí ze spáchání tr.činu těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti, vyváznete beztrestně. Potud naše skvělé ČESKÉ ZÁKONY.
Hm. Stejne se mi to nejak nezda.
To jako kdyz v nemecku sebevrah skoci na dalnici z mostu pod projizdejici auto, tak za to bude ridic onoho auta trestne stihanej? To snad ne...
No ja bych to chapal tak, ze je automaticky podezrely ze spachani trestneho cinu, dokazat vinu pak musi urcite soud (nebo ho sprostit obvineni). Nemyslim, ze Nemecti soudruzi maji vymyslenou nejakou nespravedlnost - jen je to asi vetsi opruz...
Já s Vámi souhlasím, ale uvádím jen to, co mi řekli Němečtí policisté. Řidič je podezřelý ze spáchání trestného činu. Nic bližšího nevím, bylo mi řečeno, abych byl klidný a nestaral se již o tuto záležitost. Vnitřně si plně uvědomuji nevinu řidičovu a jsem o ní dokonce i přesvědčen, ale co se mi nelíbí, že neposkytl první pomoc, i když dcera neměla viditelné zranění. Pouze byla bosa, boty ztratila po nárazu a hledala je, řidič se spolujezdkyní se nezajímali o stav dítěte, ale o škody na vozidle a jejich úhradě, což dceři dali patřičně najevo - lidově řečeno, Dávali jí to pěkně sežrat. Byli na ní sprostí i přesto, že je dcera v pláči prosila na kolenou, aby jí odpustili a nekřičeli na ní. To je ze svědecké výpovědi a k tomu se doznal i řidič vozu. Akce se sebevrahem je jiná situace, přestože základ je stejný - vozidlo vs. člověk. Honza
Za chování po nehodě bych je spucoval jak malý haranty, a co se týče náhrady škody, tak bych jim absolutně nevycházel vstříc - při takovém chování si to nezaslouží. Pokud by je Vaše dcera zajímala víc než blbé plechy, tak bych se jim naopak snažil maximálně vyjít vstříc, ale hovado si takové chování nezaslouží (přestože za nehodu nemohl a má škodu na autě). Takže zjistit co měl pojištěné a uhradit jen zbytek, cenu nastavit pro opravu "za levno" = nové sklo a plechy jen vyklepat (pokud jdou), prostě zajistit funkci auta a na vzhled se vykašlat. Zvažoval bych trestní oznámení pro neposkytnutí první pomoci - v Německu se s ním za to párat nebudou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.