Nejste přihlášen/a.
Ahoj, prosím o slitování, koupila jsem si první auto, jsem v tom naprostý laik a mám spoustu otázek Vůbec netuším, co jsou litá kola, alu kola, plechové disky, elektrony... Ten co mi to prodal mi k tomu dal 2 sady kol - letní a zimní gumy na plechových disích s tím, že když to budu vyměňovat, stačí jenom přehodit, což teda ještě chápu
Věc se má tak, že tam nechal zimní sadu, ale pneu na jedné nápravě jsou už celkem sjeté, takže je budu chtít stejně vyměnit a druhou tam nechám (vzorek je celkem ok a přes zimu stejně moc jezdit nebudu).
1) Předpokládám tedy správně, že si koupím čistě jen pneumatiky a v servisu mi je dají na ty původní disky, že? Co je levnější? Koupit to někde na eshopu a nebo v pneuservisu?
2) Dále moc nevím, podle čeho ty pneumatiky vybrat. Na těch co tam mám je napsáno 165/70 R13 79T a toto je napsáno i v techničáku. Předpokládám tedy, že musím koupit pneu přesně s tímto označením, je to tak? Je to nějaký standard, s tím, že by to mohli mít i v tom pneuservisu?
3) Když koupím ty pneumatiky a dovezu je tam, co všechno mi s tím musí udělat? Jen vyvážení nebo se s tím dělá i něco jiného? Nahustí mi to tam na požadovaný tlak nebo s tím musím pak na benzínku? A nebo jsou ty pneu při koupi nahuštěné už na to požadované číslo?
4) Chci pak použít ty staré pneu na dojetí třeba na jaře. Musím si zapamatovat, která byla na kterém kole?
Díky moc!
M.
Elektrony,litá a alu kola je jedno a totéž třeba toto viz odkaz: elektrony.cz/... a plechová kola jsou třeba tyto (o5 odkaz) pneumatiky.cz/...
1. a3 .pneu koupíte buďto přímo v pneuservisu nebo na nějakém eschopu-třeba levné pneu. a zakoupené Vám pak pneuservis na přezuje na disk místo sjetých pneu a nahustí pokud budou vědět na jaké auto jsou na nejvyšší předepsaný tlak dle daného auta a Vy si je pak jen s disky přehodíte na uatě sama (nebo muž v rodině?)
2. Pneu kupte dle toho co je v ORV-TP tzn 165/70R13 79T. 165= šířka pneu v mm,70=profilové číslo,znamená poměr výšky pneu ku šířce,R13= průměr disku v pacích. Dalkší dva rozměry jsou rychlostní a hmotnostní index a toto může být i větší ale pneu pak může být dražší
4 to se musíte rozhodnout sama a zda-li mají ještě vzorek který může být použitý.pak se návštěva pneuservisu musí na jaře opakovat ...jinka k umístění-jsou zastánci že na stejné místo,pak jsou kteří mění...
Něco už řekl @diesel, takže budu pokračovat.
Sice na e-shopech jsou pneu levnější, ovšem doporučuji se zeptat v pneuservisu, kolik bude stát koupě nových pneu s montáží. Mnohdy to vyjde nastejno, protože některé pneuservisy si za montáž donesených pneu účtují přirážku.
Ad 4: Ty staré pneu jsou zimáky? Pak je klidně dojeďte v zimě a nekupujte honem nové, protože podmínky, za kterých je nutné použít zimní pneu se vzorkem 4mm (mj. totální nesmysl!) většinou nenastanou. Několikeré přezouvání na discích se nevyplatí.
Je to nesmysl, ale legislativa tak je nastavená. Stačí když vybruslí na první podzimní námraze a pojišťovna se toho hned chytne. Pneu je první věc kterou likvidátor zkoumá... Navíc jde o starší sadu = klouže o hodně víc než nové. Jezdit se s tim dá, ale co tim ušetří, když bude další sadu kupovat třeba za dva měsíce? Obzvlášť pokud je začátečník a na sněhu neumí...
A pošta? - za kus chtějí i 170,-Kč ! - takže ona sleva vlastně není slevou - ve finále to vyjde dráž.
Na pneu se dívám spíše na oficiální testy nebo na zkušenosti řidičů - ale objednám si pak přímo u servisu. Je to třeba na kus o stovku dražší ale bez poštovného.
A že si zajedete na sklad a vyzvednete osobně? To je manipulační poplatek 75,-Kč za kus
tak asi záleží jak kde... ja hledám e-shopy v okolí s osobním odběrem.. naposled jsem bral z jednoho kde byl zaroven pneuservis a nic zvlastniho nechtěli.. v druhem eshopu- stejný případ mají přezutí v ceně pneu... poštou bych to asi neřešil.. je možné že se to nevyplatí.. ale když jsem se díval na klasické ceny v pneuservice tak to bylo docela drahé.. třeba 300 na gumě a to už je celkem znát... ale samozřejmě kdo na to nemá čas a finance neřeší, neni nic jednoduššího než to odvezt do servisu a nic neřešit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.