Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podepsal jsem smlouvu a plnou moc. Je mi 16

Od: jirkaleaguecz* odpovědí: 6 změna:

Dobrý dn, je mi 16 let a na plné moci i kupní smlouvě je můj podpis. Problém je v tom, že potřebuji, aby bylo vozidlo přepsáno na mého otce. Tomu ale na registru vozidel řekli, že mj podpis neplatí, protože mi nebylo 18 a musí nechat podepsat nová plná moc s prodejcem s jménem a podpisem mého otce, nikoliv mě. Prodejce mi však tvrdí, že se to na otce dá přepsat, aji když je to všechno napsané na mě. Nemáte nějaké rady?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, ano, přesvědčit prodejce, že pravdu má vždy úřad a postupovat dle rady z úřadu. Prodejce (jeho názor) je méně důležitý - úřad svůj názor nezmění, tak by ho měl změnit prodejce. Zdravím!

hodnocení

2x

Jiří, rada je jednoduchá, otec půjde na registr a vozidlo na sebe napíše.

Nevidím žádný problém.

hodnocení

0x

@jirkaleaquecz - Prodejce mi však tvrdí, že se to na otce dá přepsat, aji když je to všechno napsané na mě.
Prodejce vám, slušně řečeno, kecá - asi se mu nechce do nového papírování.

NOZ § 31

Má se za to, že každý nezletilý, který nenabyl plné svéprávnosti, je způsobilý k právním jednáním co do povahy přiměřeným rozumové a volní vyspělosti nezletilých jeho věku.

Sice následuje

§ 32

(1) Udělil-li zákonný zástupce nezletilému, který nenabyl plné svéprávnosti, ve shodě se zvyklostmi soukromého života souhlas k určitému právnímu jednání nebo k dosažení určitého účelu, je nezletilý schopen v mezích souhlasu sám právně jednat, pokud to není zákonem zvlášť zakázáno; souhlas může být následně omezen i vzat zpět.

ale obávám se, že ani souhklas zákonného zástupce by úřad nepřesvědčil, protože prodej/koupě vozidla není to, co by šestnáctiletí běžně konali.

xenofob

narozením získáš právní subjektivitu, plnoletostí získáváš způsobilost k právním úkonům

prodejci, to jsou zpravidla rychle zbohatlí hňupové v červených teniskáchs náušnicí

hodnocení

0x

Já bych to řekl takto-Ty nic nepotřebuješ,ale osoba co je psaná v ORV a na registru může mít problém daleko větší než Ty. Ty můžeš klidně rozebrat do šrotu,prodat... ale prodejce pokud je totožný s osobou v ORV může mít smolíka!

enifonefe
hodnocení

0x

Do 18nácti let nemůžeš nabýt auto, aniž by s tím souhlasil soud. Tedy kupní smlouva je zcela neplatná a vozidlo je stále prodejce.

Začal bych tedy tím, že vozidlo koupí někdo, kdo to může udělat. Tedy tvůj otec.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]