Nejste přihlášen/a.
Co dodat? Kupte si mašinku na přezouvání a můžete vydělávat ... nebo aspoň ušetřit pár set ročně za to vaše přezouvání.
Viděl jsem kdysi sundávat železa, které drží pneumatiku na vlečce za pomalý traktor.
Sundat železa byla docela dřina.
Teď nedávno jsem sundával plášť z malého plastového kola rudlu. Bez nářadí jsem se s tím trápil asi půl hodiny.
Pokud máš doma nějaký lis, kterým dokážeš "utrhnout" patky pneumatiky z disku, tak máš z půlky vyhráno. Pak potřebuješ montážní páky, které mají všechny hrany zaoblené a při přetahování pneumatiky přes disk ji co nejméně poškodit.
A sundat plášť z disku bude ta jednodušší část. Když ale budeš nasazovat plášť na disk, tak jdeš přes ostré hrany disku a ani tam plášť nesmíš poškodit.
Kola mě vyváží při obutí a pak v případě potřeby, když mám pocit, že to bude nutné. Zkušený řidič to pozná. Myslím, že za čtyřicet let už jsem něco na silnici zažil.
Pokud 2x ročně přezouváte, tak servis kola vždy vyváží.
Pokud máte disky se zimními a letními pneumatikami, tak je dobré nečekat, až to zkušený řidič pozná. Když se nazují nové pneumatiky, tak se samozřejmě vyváží kola, ale při jízdě se ještě usadí a vyvážení se většinou změní. Proto je dobré po odjetí první sezóny nechat vyvážení zkontrolovat a opravit. Potom už te není nutné dělat každou sezónu.
Jako příklad uvádím, že jsem před rokem nechal nazut nové zimáky, přes zimu jsem na nich najezdil jen 1200 km. Minulý týden jsem nechal vyvážení zkontrolovat, abych je měl připravené na přehození (které si dělám sám), a u 3 bylo nuté vyvážení opravit.
Na traktor nebo motorku to delam bezne, ale na osobak se to podle mne dnes naprosto nevyplati.
Rucne je to zbytecna drina, hlavne u modernich nizkoprofilacu.
Co se tyce vyvazovani, doma zvladnes staticke, at uz pomoci horizontalni osy a volneho otaceni kola nebo pomoci vertikalni osy s vodovahou (bulleye), coz je OK pro auta s uzkyma kolama, ktera navic nejezdi prilis rychle.
Takze na auta typu Hyundai Atos a pod., proc ne.
Na siroka kola uz je ale staticke vyvazovani nedostatecne a stejnak budes muset na vyvazovacku. Efekt dynamickeho nevyvazeni je tim vetsi, cim jsou kola sirsi, cim maji pneumatiky nizsi profil a samozrejme, cim rychleji se kola toci.
Takze nejake 215/45R17 a pod. bych vubec doma bez vyvazovacky vyvazovat nezkousel, a otazka pak je, proc si sam prezouvat, kdyz pak stejnak musim nekam, kde na to maji stroje, ktere to zvladnou za desetinu casu.
Je otazka, kolik z tech 600Kc bude stat vyvazeni, na ktere stejnak budes muset, pokud si to doma neudelas. Odhadl bych, ze 2/3 ceny je prave vyvazeni.
Pokud se na prezuti cejtis, mas vybaveni a myslis si, ze se Ti to financne vyplati, klidne si to prezuj. Neni to nic nemozneho, jen sme se tu schodli, ze je to prace, ktera se podle nas nevyplati.
Ano, na motorce se kola vyvazuji taky, staticke je diky jejich pomeru sirky a prumeru zcela dostatecne. Staci na to obycejna tyc usazena v loziskach.
A to jako jak často přezouváš pneu na disku že je cca600kč hodně?Nevím ale pokud nepřezouvám pneu na disky 2x ročně (měl jsem kolegu ten měkl jen disky autě a tak musel z letních na zimní takto) tak to snad nihoho nezrujnuje.A pokud to musíš ,tak kup zimní a jezdi dokud to jde pak další aza cca 3 až 4 roky jedno přezutí není hodně!
A to je chceš přezouvat jak, páčidlem a šroubovákem? Cokoliv jiného bude stát mnohem víc než 600 Kč. Nehledě na to, že pokud máš problém dát jednou za 2-3 roky 600 Kč za přezutí, tak radši ani nechci vědět, v jakém stavu je s takovým přístupem zbytek auta...
Vyvážení kola stojí, teď jsem to našel na jednom pneuservisu, 80-90 kč s 30g závažím. To máš třistapade za sadu kol. Další tři kila je přezouvání, které si vyděláš za kratší dobu, než by ses dřel s přezouváním a to nepočítáme materiál (montpáky) a riziko poškození pneu/disku.
Zapni trochu mozek, člověče!
Za mě nereálné,pneumatik jsem se něco napřezouval a představa dělat to bez stroje je vážně děsivá...nedostaneš se ani přes to že odrazíš patky,to bez pořádného přítlaku nedáš...a rvát bezdušovou pneumatiku přes ráfek...no to potěš To by mohlo dopadnou jen dvěma způsoby,pokud jsi chrastítko tak nemáš šanci,pokud jsi rambo,zničíš ráfek nebo pneumatiku.
U starých dušových pneumatik to ještě jakštakš šlo,ale u bezdušáků které na ráfku drží nesrovnatelně víc to bych se vážně vyprd,nestojí to za to. Stejně za vyvážení nějakých těch pár stokorun prostě vysypeš-ne nevyvážených kolech se jezdit nedá..nebo max 50km/h
Vyzuti pokud mas sjete pneu a chces si pred dalsi sezonou obrousit disky a cele nastrikat.Tak to jde docela hrave.Ostrym nozem obrezes tam 4-5 cm od rafku z obou stran gumu vyhodis.A abys neouhnul rafek tak opres do travniku a ostrym majzlikem primerene velikosti + kilove kladivko dve tri rany a lanko je preseknute .A disky mas pro praci pripravene.
tedy nevim kde zijete 10kc za sundani.Pneuservisy to je jedna velka zlodejina.Ti kteri maji nahodou cenik na netu tak pod 25 za ukon nejdeou a ve vysledku tem hajzlum nasobilka nejde ani za boha.Vychazeji z toho ze clovek tam jde jednou za par let.
a zasek do spodni casti rafku nicemu nevadi.Tedy za spoustu let jsem jich uz peknou radku takhle zhodil a pri naslednem nasazeni v zivote vzduch neunikal.A jsem usetren o jednu navstevu tech zlodeju.To nevijima ani dalsi autodilny,
Ovsem zaklad je ze se ktomu musis umet postavit,pruprava kovare neni k zahozeni.Kdyz tam bude nekdo datlovat,ze rozseka vsecko kolem a houzevnato lanko bude odolavat tak at jde radeji do servisu
paboz:a ty do práce chodíš jen tak pro prdel nebo dostáváš vejplatu?Lidi, energie a mašiny něco stojijou...tak si ty zloděje nech.
ten nazor jsem si zase overil,vcera v pneuservisu,teda takova garaz .Kolik je u vas cena za nazuti pnenu na disk + vyvazeni ,(na kazdem kole 2 teliska)
Zarid si pneuservis nebo servis a pracuj zadarmo...budeš mit hlad. Prozrad nam svoje povolani mi ti nadáme do zlodějů
ja polozil otazku ,kolik platite za dany ukon.A nevim proc bych mel neco hulit ,jenom proto ze zhodim doma stare gumy ,vybrousim a natru disky.A kdyz se nekdo prace boji tak at se zdrzuje jizdou do servisu zhodit stare pneu.Spinave je do kufru davat nebudu a delat si bordel,tak ze je treba zhruba umyt.pak nalozit odjet kdyz se zadari tak jsem druhy v rade,vylozit z auta,pak znovu nalozit,aby mi tam vlezli disky i gumy tak jsem zapomnel ze musim jeste sklopit sedadla .
psal si o zlodějích...a každej se nemusí hrabat v autě a shazovat si starý gumy.Nikoho to nešlechtí, když se s tím babrá sám...
doma si shazuj co chceš, neurážej cizí práci o které nemáš ani tušení co obnáší, jak by se ti líbilo kdyby ti někdo tvou práci at je jakákoliv, hodnotil jsi zloděj a hajzl
007cz: smutný je, že tu běhá spousta takovejch blbů, co si berou do huby mechaniky jen proto, že za svoje služby, zkušenosti, vybavení a prostory chcou peníze...A na druhou stranu zrovna tenhle člověk dostává zadarmo rady právě od nich.A to mě s prominutím sere...
Na druhou stranu je spousta mechaniků kteří chtějí jen snadno vydělat prachy a kvalita práce tomu absolutně neodpovídá. Spoustu věcí si už radši dělám sám, resp pokud to chci kvalitně tak musim. Časově to vyjde často líp i když dělám pomaleji (nemusim jezdit do servisu čekat až bude hotové a pak vyzvedávat), kvalita je lepší a bonus je že to cenově vyjde na polovinu. Přezouvat gumy do toho ale nepatří, montpákou to je nesmysl a vybavení se těžko zaplatí (leda jako rozmar milionáře který se tím doma baví)
asd, leda jako rozmar milionáře který se tím doma baví
Milionář jsem, páč mám barák, rozmar to není, páč máme v rodině a příbuzenstvu hodně aut. Takže proto mám zouvačku a vyvažovačku. Ale v levnější verzi, Čínu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.