Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
dělám autoškolu a zdárně se blížím do finiše. Co mě ale trápí je rozjezd do kopce. S ručkou se rozjíždím do velmi strmého kopce a když vím, že hned pojedu dál. Na popojíždění v kopci jsem zvolila techniku stání na nožní brzdě - povolení spojky do záběru a přendání nohy na plyn. Krásně jsem si takto vyjela popojíždějící kolonu v kopci a ani o kousíček mi to necouvlo zpět. Další učební hodinu se ale něco stalo a tato technika absolutně selhala, pokaždé když jsem povolila spojku tak motor hned chcípnul aniž bych stihla přehodit nohu z brzdy na plyn. Klidně i 3x za sebou na stejném místě. Od té doby se nemohu bez ruční brzdy rozjet. Nechápu, co se stalo, proč to najednou nejde? Co se změnilo? Jezdím autem na naftu a podotýkám, že jsem začátečník a jen plyn - spojka = rozjezd bez většího couvnutí ještě nezvládám. Děkuji za odpověď.
Nejspíš učitel přestal šlapat na spojku za tebe
Pustit spojku rychle do záběru anvíc s málo plynem = chcíp...
Mmch. má tam učitele tak proč se neptáš jeho? od toho tam je aby ti to vysvětlil a naučil...
Je to jedna z možností, ale ničí to spojku.
Pokud by to někdo dělal na mém autě, tak ho vyhodím, ať jse pěšky. A za volant bych ho ve svém autě už nikdy nepustil.
nikdo netvrdí že má stát na spojce po celou dobu de to nacvičit tak že na ní stojíš těsně před rozjezdem do ty doby standartně neutrál a brzda
já mám furt na svým origo spojku já jí ještě neměnil na tachu mám 230000km a s toho 130000km sem najel já
I kdybyste měl na spojce třeba dva miliony km, nic to nemění na tom, že to je prasárna a žádný soudný řidič toto pravidelně nemůže udělat.
Pokud to umíš, tak je to pro spojku srovnatelné s rozjezdem z ručky. Na spojce nevisíš, ale rovnou jdeš do rozjezdu. Chce to umět dávkovat současně spojku a plyn; a umět rychle přešlápnout z brzdy na plyn a přesně ho nadávkovat aby se motor ani nedusil ani zbytečně nebyl v otáčkách.
Mmch. takhle jezdim furt a s předčasným ojetím spojky problém fakt nemám...
Pro šetřílky spojky je možnost místo klouznutí zahrabat kolama :D
Toto je jediný správný způsob rozjezdu. Takto se dá nacvičit zejména rozjezd do kopce bez couvnutí zpět a bez opotřebení spojky. Všechna nová vozidla navíc při tomto manévru sama přidají plyn (při konstantních otáčkách) a vozidlo se vždy rozjede dopředu samo bez plynu i do mírného kopce. Učit rozjezd s ruční brzdou je proto dnes úplný nesmysl. Další nesmysl je z těchto důvodů asistent rozjezdu do kopce - vozidlo do kopce buď chcípá nebo všichni než nás pustí dopředu ujedou. S asistentem se dá auto jedině urvat větším plynem a kde je pak životnost spojky a spotřeba si jen domyslete.
Vím, že stáním na spojce se ničí spojka, a proto bych to používala minimálně. Jenže u záverečných jízd prý musím umět se rozjet do kopce i bez ručky. Předtím mi to právě šlo, dokonce jsem cítila, jak na ní stojím, že se auto nepohne vzad a po přidání plynu se krásně rozjela. Jezdím stále stejným autem, takže záběr už tak nějak osahaný mám, proto nechápu, že najednou nedostanu ani šanci a okamžitě to chcípne. Až budu jezdit vlastním autem, tak obavy nemám, asistent rozjezdu do kopce mi pomůže
Tipuju fakt na učitele a se spojkou ti pomáhal... Je to jen o cviku. A je dobré umět nejen rozjezd do kopce bez ručky, ale i to visení na spojce (na to je autoškola ideální - proč si ošoupávat svojí spojku
Asistenti jsou mor, hlavně na sněhu jsou spíš na škodu. Stejně tak ABS - zkus si např. zabrzdit na štěrku bez ABS a pak s ním (pro vypnutí ABS stačí vyndat pojistku)... S ABS je auto sice stabilní a relativně řiditelné, ale brzdí hůř. Na sněhu z 60 kmh je rozdíl minimálně 10 metrů v neprospěch ABS (pokud řidič umí brzdit), na prosolené kaši je rozdíl ještě větší ("sáňky" se prohrábnou až na asfalt, ABS furt odvaluje kola a jede to po té kaši) - zkuste si přidat ručku a je cítit že to brzdí líp než s "vrnící" ABS (bacha ručka zadní kola - zametá to ocasem jak liška = dop. v přímém směru a v malé rychlosti ca max. 40 kmh) A širokou silnici + žádné auto v protisměru
Je to na cviku - rychleji puštěná spojka a málo přidáno plynu - tím to chcípne.
Mě se to stalo i na rovině a několikrát za sebou mě to chcíplo.
Ale to byl sporťák - ten má tvrdou spojku a tam to chce rozjíždět se s otáčkami - i když to byl motor cca 500 KW - ( mustang GT 500 ) - ale to je jiná kapitola.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.