Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Únik oleje

Od: red odpovědí: 11 změna:
Dobrý den mám takový dotaz, koupili jsme si Dacii Sandero rok výroby 2010,hned po koupi jsme nechali udělat běžné výměny filtru, oleje apod. A teď po cca 7000 ujetých kilometrů nám začala problikávat kontrolka oleje, tak jsme ho zkontrolovali a opravdu tam skoro žádný nebyl, tak jsme dolili nový. Teď jsme ho dali do servisu kvůli výměně spojky a aby se mechanik podíval na únik toho oleje, no a po dnešním telefonátu, nám řekl že spojka je hotová a nic víc není na autě třeba dělat, že to nevypadá že by olej někde unikal, že se ztrácí někde v motoru a že je to normální. A to jsem ještě než jsme ho tam dávali rozdelaval vzduchový filtr a i v něm byl lehce olej, tak nevím. No já nevím nejsem automechanik, ale myslím si že olej by neměl vůbec unikat a určitě ne v takovéto míře podle mě byly akorát líní se na to pořádně podívat a popřípadě rozebrat a pretesnit. Jaký je váš názor? Děkuji za odpovědi

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Sandero r.v. 2010 má nejspíš motor 1.4MPi. Tyhle motory nemají velkou spotřebu oleje (řekněme 1l/10000km), ale jestli předchozí majitel dával motoru "zabrat", je možné, že motor olej žere. Pokud se olej vyskytuje ve schránce vzduchového filtru, pak je nejpravděpodobnější opotřebení gufer ventilů a přes odvětrání se olej dostává do sání a spotřebovává se.

Takže by bylo na místě najít odborníka, který tomu rozumí a pokud se má teorie potvrdí, nechat vyměnit gufera ventilů.

Na závěr: Čekat, až začne kontrolka oleje problikávat, je nejrychlejší cesta k devastaci motoru a jeho celkové opravě nebo výměně. Doporučuji vám alespoň 1x za 1.000km hladinu zkontrolovat a co nejdříve motor opravit (vyměnit gufera).

doplněno 11.10.18 14:44:

@ferax: Dobrý blábol. Přečti si ty žebříčky spolehlivosti. Mám třetí Dacii (tentokrát Dokker), na dvou předešlých najeto 420.000km a 310.000km, Dokker má 170.000km a o jejich spolehlivosti si s tebou rád popovídám*smich*

doplněno 11.10.18 15:14:

@krtek66: Je zřejmé, že jsi v Dacii nikdy nejel. Crash testy sice nemá za 5, ale ani za 0 a poté, co se velmi nedávno provalil způsob výběru aut pro crashtesty, tak se nedá věřit zase ničemu, výbava se pochopitelně vzhledem k ceně nemůže rovnat Audině, ale určitý výběr máš k dispozici, no a antikorozní úpravu by Dacii mohly závidět i některé mnohem renomovanější značky. Mluví ze mě zkušenost vlastníka Dacií již 11 let a snažím se předávat tady objektivní zkušenosti.

red
hodnocení

Dobrá najdu někoho spolehlivějšího a ne někoho kdo říká že je to normální, snad to budou ty gufer ventily, jinak my to nenechali naschvál než se nám rozsvítí kontrolka, bylo po celkové výměně oleje, takže jsme čekali že to normálně najede 10 tisíc, ale rozsvítila se po 7 tisících. V každém případě děkuji za radu

A kolik oleje vlastně chybělo? Litr? Více nebo méně

Když začala blikat kontrolka, tak dobře nejméně 1,5 - 2 litry.

red
hodnocení

No bylo po výměně a po 7 tisících začala problikávat kontrolka a když jsem pak měřil množství, tak tam nebylo skoro nic a nádrž to má na 4 litry, takže skoro vše chybělo.

Když je měrka suchá, pořád jsou tam ještě cca 2 litry;)

PS: A žádnou nádrž to nemá, náplň je v olejové vaně.

asd1

Kontrolka blikne když si sací koš lokne vzduchu = poklesne tlak oleje. To se stane když zbývá tak litr oleje a někde v zatáčce nateče ke straně... Při tak málo oleji se taky rád přidírá spodek motoru (mazání/ chlazení spodku pístu rozstřikem)

Konečně zase rozumný názor;)

hodnocení

0x

Můj názor je nekupovat auto, které v žebříčcích spolehlivosti obsazuje zadní pozice.

krtek66

no ono motor to má sice trvanlivý (protože je tam starej vergl, na kterým už za těch x let vychytaly všechny muchy a nějak se dál nevyvinul), ale to je tak všechno...bezpečnost 0, výbava 0, antikorozní úprava 0...

Opět velmi dobrá rada!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]