Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Špatná spojka jako skrytá vada?

Od: chucky* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den 30,12,2009 jsem koupil v autobazaru osobní vuz,při pomalé skušební jízdě kolem bazaru vuz vypadal v pořádku.Po podepsání běžné "bazarovské"smlouvy jsem jel domu a cestou jsem zjistil že se prokluzuje spojka například při řazení mezi 3-4 rychlostním stupněm ale i jindy do mírneho kopce na 4ku spojka začne prokluzovat auto řve a moc nejede.V zapětí jsem to otočil a jel vuz reklamovat,zavadu mě nechtěli uznat říkali že to nic nedělá a že to je normální(což evidentně není)vymlouvali se že je uměrně opotřebaná ale podle mě je tohle skrytá zavada a není jen opotřebená ale dá se říct že nefunkční a vuz s touto zavadou je provozu neschopný-nebezpečné předjíždět...Nakonec mi teda napsali reklamaci a řekli mi že si mám přinýst posudek od servisu s předběžnou cenou opravy,je tento spusob správný?jak mám dale postupovat?a co by mělo být v tom posudku nejlépe napsáno aby prodavající opravil auto nebo uhradil opravu?předem moc děkuji za odpověd.(ve smlouvě mám spojka-opotřebená,nutné seřízení-ale seřidit už nejde lanko už je prověšené.)

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

perda*
hodnocení

1x

1) Kupoval jste auto jako nepodnikatel a auto vlastnil bazar, nebo jen zprostředkoval prodej?

2) Bohužel sám píšete, že spojka prokluzovala už při cestě z bazaru, tudíž se obávám, že na tuto věc jste měl jednoznačně přijít při zkušební jízdě /to, že jste jel jen pomalu je chyba/ a platí (pokud vlastnil auto bazar a kupoval jste jako nepodnikatel):

Odpovědnost za vady prodané věci
§ 619
(3) Jde-li o věci použité, neodpovídá prodávající za vady odpovídající míře používání nebo opotřebení, které měla věc při převzetí kupujícím.
3) Můžete ale na druhou stranu využít:
Pokud se vada vyskytne v prvních šesti měsících po převzetí zboží, musí prokazovat bazar, že vada vznikla teprve po převzetí zboží - pokud to neprokáže, občanský zákoník stanoví v § 616 odst. 4 vyvratitelnou domněnku, že se jedná o vadu, která již existovala v době převzetí (neodporuje-li to povaze věci - viz. bod2). Nejde však o záruku (tou je totiž odpovědnost za vady, které se projeví až po převzetí zboží)

Takže pokud jsou ochotni přistoupit na dohodu a zaplatit třeba 50% nákladů opravy jděte do toho.

panpavek*
hodnocení

0x

Hlavně by v té smlouvě mělo být uvedeno to že zaplatí kompletní opravu spojky.No a pak najít autorizovaný servis a nechat opravit.

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

Myslím, že jste byl podveden a kupní smlouva je od samého počátku neplatná, neměl jste z bazaru odjížděd dokud nebyla uznána Vaše reklamace, proč kupujete věc - auto, kterou - které nemůžete řádně užívat? Proč chcete vyhazovat další peníze za opravy? Auto vraťte a trvejte na vrácení peněz,to je nejjednodušší...pokud se Vám auto líbí a potřebujete nutně jezdit, a zrovna tímto autem, které nemůžete řádně užívat, tak se domluvte na slěvě nebo zajištění opravy, je to jen na Vás...Pokud při reklamaci opět neuspějete, jděte hned za právníkem, čas pracuje proti vám...Už teď e ale jasné, že toto auto se Vám pěkně prodraží...

stirecek*
hodnocení

0x

Záruka je ze zákona 6 měsíců, můžou mít ve smlouvě cokoli, takže pokud neopraví, pak bych se bavil o odstoupení od smlouvy.

cyril*

S Vaší odpovědí nelze souhlasit. Je naopak velice důležité, co je ve smlouvě uvedeno, pokud by tomu tak nebylo, tak by se žádná nemusela uzavírat.

stirecek*

Právě že je nutné ve smlouvě vypsat všechny závady! Kupující je kupuje s nimi, ale ty které nejsou sepsané, se posuzují jako skryté a na to je šest měs záruka. Pokud koupil spojku v pořádku, tak je to skrytá závada. Oprava v režiji bazaru nebo odstoupení od smlouvy.

8976*
hodnocení

0x

žadný posudek -trvat na vrácení peněz ihned...pokud si to ponecháte bude vás to stát nervy a peníze...je to rpoblém prodejce a ne váš, navštívit bazar doložit ujeté km - případně zaplatit, a okamžitě vrátit!

ar*
hodnocení

0x

Pravdu má Perda. Nejedná se o žádnou skrytou vadu a pokud máte ve smlouvě napsáno spojka OPOTŘEBENÁ je ůplně zbytečné s tím kamkoli jezdit a dožadovat se posudku. Vím ,že to nerad slyšíte ,ale je chyba je ,že jste vozidlo pořádně neprojel a neodzkoušel bohužel. Jinak doporčuji do výměny lamely spojky s vozem nejezdit páč jinak i odděláte přítlačný talíř a oprava se vám prodraží. Taky bych zrovna při výměně lamely doporučil výměnu spojkového ložiska když je pryč lamela tak už bude v tahu taky.

jarda2*

Tak nejak, spojka je spotrebak, to je jako by se spotrebovaly brzdove desticky a chtelo se to reklamovat - uplne stejny princip. Takze pokud bazar pristoupi na jakykoli podil na oprave, bral bych to jako uspech.

chucky*
hodnocení

Jo já chápu že je to spotřební věc kdyby se mi začla prokluzovaz za 2měsíce tak mě nenapadne ji reklamovat ale ona prokluzuje třeba kdyš se jede ve 3 lidech do kopce přidá se na čtyřku plyn tak místo toho aby se "zadusil motor"tak se "utrhne spojka" a řve to a nejede ale na skušebku jsme jeli jen ve dlouch a hlavně všude 10km okolo samá rovinka takže jsme to skoro ani neměl kde poznat potože při normální plynzulý jízdě po rovině se to neproklouzne.Jinak všem díky za rady a odpovědi.Uvidím jak se vyjadří na reklamaci mezi tim jaim tam ježtě dodám posudek automechanika s předběžnou cenou opravy-to říkali at přinesu že to pude pak líp řešit a uvidíme,soudit se s nima samozdřejmě nebudu ale aspoň nějaká sleva by byla dobrá.Je to auto pro přítelkyni za 30 tis.kč a davat za spojku skoro 10tis.Kč se mi nechce.Kdyby to bylo u drašího auta tak se to víc stratí.

stirecek*

Záleží co máte za auto, ale 10tis za spojku nedáte u běžného auta nikde. Jinak auto jste si měl projet víc a hlavně se zátěží, myslím pod plynem a pěkně v otáčkách a hlavně až je teplý olej, tj nejdříve po 20-25km protože pak se teprve projevují závady, třeba unikající voda, olej atd...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]