Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký tlak v pneumatikách fabie 1,4 Mpi

Od: slavo* odpovědí: 25 změna:

Mám fabii 1,4 Mpi a pneu 164/70 R14

Zajímá mě jaký by měl být správný tllak vpředu a vzadu.

Na víčku nádrže je napsáno.

Přední 2.2 a zadní 2.2 až 2.8 dle zatížení

Ale kolegové mě říkají že to blbost že předek je těžší je tam motor tak do předu 2.5 a do zadu max 2.3

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

majsterjoe*
hodnocení

4x

Kolegové pracují pro automobilku a dali tam špatný štítek? Řiď se tím, co máš psáno a ne co ti kdo radí. S váhou motoru je počítáno.

hodnocení

3x

To budou asi takoví ti hospodští odborníci. Ano Fabia má motor v předu, jako asi drtivá většina dnešních aut, přesto se i jiná auta hustí podobně jak uvádíte. Prázdný vůz má stejný tlak v předu i vzadu, plný tak o půl baru vzadu víc. Pokud to nahustíte podle oněch ,,pánů znalců´´ tak v předu sjedete gumy prostředkem (následek přehuštění) zadek Vám bude plavat a gumy se budou ojíždět po krajích běhounu.

Prostě nevidím důvod, proč nerespektovat to, co uvádí výrobce auta.

tlakac
hodnocení

3x

Pokud to chcete skutečně přesně hustit, tak musíte vzít v úvahu všechny tyto faktory:

- Tlakoměr má nějakou odchylu (neměří na 100 % přesně)

- Každý typ pneumatik vyžaduje jiný tlak (ikdyž rozdíly nejsou velké)

- Každý jezdí s jinak zatíženým autem

- Pokyny od výrobce značí doporučený tlak, (proto také uvádí určité rozpětí tlaku, podle zátěže nebo rychlosti).

Z toho všeho vyplývá, že k přesnému huštění (nových pneumatik) je třeba na měření používat stejný tlakoměr a hustit stále na stejný tlak (v rozmezí doporučení výrobcem). Po ujetí cca 5 000 km přesným měřidlem změřit opotřebení středu a okrajů dezénu pneumatiky a porovnat střed a okraje.

Pokud je tlak správný, tak opotřebení bude na středu i na okrajích stejné. Pokud se víc ojíždí střed pneumatiky, je tlak velký a je třeba jej snížit. Pokud se víc sjíždí okraje, tak je třeba tlak zvýšit.

Jedině takovým způsobem přesně zjistíte, jestli hustíte správně.

mathew
hodnocení

2x

Na co se vlastně ptáš? Jaký tam má být tlak jsis přečetl a pokud se ti to nezdá tak si to nafoukej jak chceš. Já bych dal všude 2.5 tak jak to mám u ostatních aut, ale nevím jestli si u Fabie nevymlátíš zuby... Takže to vyzkoušej ufouknout nebo přifouknout to můžeš vždycky.

vernon
hodnocení

2x
Pneumatiky se nefoukají podle toho, aby nevypadaly podhuštěné na prázdném voze! Foukají se podle doporučení výrobce vozu! Navíc pokud do Fábie naleze čtyři pět lidí a nebo má plný kufr, je zadek výrazně těžší než předek!
250kPa vpředu je nesmysl! Ten motor nemá dvě tuny!

asd1
hodnocení

1x

Věříš výrobci nebo komusi z hospody?

hodnocení

0x

já tu fábie foukám 2,1 předek a 2 zadek

hodnocení

0x

Já tedy nevím,ale na všech svých autech jsem měl na předku předepsán vždy větší tlak než na zadku a to za všech okolností,Jediná výjímka kde je to jinak je na služebním Pugu 307SW-ten má dle štítku při normálním zatížení stejný tlak a při velkém zatížení zadní o 0,7 baru vyšší tlak!

Ale na současném i munulém autě /obě Xantie,jedna benál 1,8i16V druhá ropaHDí90/ při předepsaném tlaku "plavala",sjížděli se okraje - podhuštěná pneu,tak jsem přidal o 3 desetiny na tlaku-zlepšení jízdních vlastností,rovnoměrné sjíždění pneu.Ono totiž dle mého asi záleží na rozměru pneu! Štítek udává standart z výroby ale pokud je jiný disk a jiná pneu už to nemusí 100% sedět,samozřejmě, že jde ale o alternativu ,tudíž v ORV zapsané rozměry!Což je můj případ!

Takže jako předchozí rádci-pokud je vše OK tak dle doporučení jinak -zkusit ubrat přidat tlak.

break

všechno včetně alternativ uvádí výrobce...Je nesmysl foukat 17" podle štítku, kde jsou uvedený jen 14"...

007cz
3 desetiny zlepšení jizdnich vlastnosti...vrat se zpatky na zem
mathew

0,3 baru poznat rozhodně už jde...

007cz
07.10.18 00:08
Nejde

Tak pokud ani na měřáku nerozeznáš rozdíl tak raději nic nepiš!A pokud myslíš , jakože spíše ano,že si to co jsem napsal není pravda tak si to mysli dál ale stejně to bude jen a pouze pravda.nemám důvod psát nesmysly!

007cz

ano je to ta ..tvoje.. pravda

007cz

ještě malé doporučení,,,zahodte ty vaše ,cejchované, měřáky z kelly a poproste někoho kdo má TPMS s aktuálním tlakem v pneumatice at vám ukáže co se v pneu děje za provozu, potom zde odpadne polovina pochybných polopravd

@diesel Jako nechci ti do toho kecat, ale myslím, že tři desetiny lítají v pneumatice například vlivem změny teplot během jízdy.

Ale nevím, neměřil jsem to.

Měřeno VŽDY za studena před jízdou jedním a tímž měřákem. Ale budiž dle Vás si vymýšlím a asi jsem spal a zdálo se mi o tom!

007cz

,,po dohuštění se sjížděli pneu rovnoměrně a auto sedělo lépe,, to už zní líp proč jsi to smazal,,to znělo dobře

Asi nečtete vše ale js´en něco. V úplně prvním příspěvku jsem to napsal jasně , že po dohuštění...

007cz

po dohuštěni o 3 desetiny...ježíši nechme toho..máš svoje teorie,brát ti je nebudu

hodnocení

0x

Obecně u aut stejné třídy, jako Fábie, se foukají předky na 2,0-2,2, zadky na 2,2, při častém vyšším zatížení 2,4. Nižší předepsaný tlak vzadu než vpředu se prakticky nevyskytuje.

Jinak je třeba pneu foukat dle předpisu výrobce vozidla a hospodské kecy a bláboly nebrat v úvahu.

break
hodnocení

0x

U fabie MPI těžkej předek, jo?To OHV váží tak 65 kg, převodovka s bídou 30..

Kolegové melou kraviny.Takoví rádci jsou bomba.V bejvalý práci jsme měli na dílně takovýho zákazníka, kterej tvrdil, že má gumu foukat na cit resp. na jak šlapacím kole...Vepředu měl 7 a vzadu 5 :D:D

hodnocení

0x

Zahřej gumy, nahusti na 3 a máš ideál.

asd1

Zahřej gumy je co? Ujet v mrazu tři kilometry nebo zadriftovat až se z nich bude čoudit?

Tlak se měří vždycky za studena. Za jízdy to stoupne při normální jízdě o pár desetinek, rozhodně ne z 2,2 na 3

break

asd1:tak max 0,2-0,3...druhá věc je teplota těch pneu.V dubnu kolem města a v červenci naloženej po dálnici to bude rozdíl...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]