Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Stal jsem se účastníkem havarie vozidel (tedy spíše moje zaparkované vozidlo) které to hezky odskákalo zpředu i zezadu, je sice stále pojizdné ale bojím se že mi likvidátor pojišťovny řekne že je na odpis.To proto že se jedná o vozidlo japonské výroby a zatím jem mnou odhadovanou cenou opravy cca 120 tis. Touto cenou opravy nechici říci že je neopravitelné, jen oprava bude jistě nákladná. Vozidlo má totiž dle inzerátů hodnotu od 60 do 90 tisíc. Chci se jen zeptat zda mne může pojišťovna tlačit do toho že vozidlo zlikviduje, bojím se totiž že mi za odpis nabídnou např 60 tis, což by pro mne sice znamenalo že si za ně auto můžu pořídit znovu, ale nepokrylo by mi to budoucí investice do vozidla které už v tomto mám za sebou a mohl jsem ted mít pár měsíců klid... Proto tedy ještě jednou může mne pojišťovna k odepsání opravitelného vozidla nutit?
Kdyby totiž ne s radostí jim ho předám do jejich autorizovaného servisu ať mi ho zase dají dohromady V žádném případě na havárii nechci vydělat chci jen zpět co jsem měl a od toho přece povinné ručení máme ne?
moc díky za pomoc Lukáš
Ahoj,
mám podobnou zkušenost. Nechci tě ztrašit, ale pojišťovny tohle berou jako totálku... Není to jen má zkušenost, ale vím o dalších dvou lidech z okolí a potvrdil mi to sám technik pojišťovny. Směrodatná je pro ně tržní cena auta , od ní odečtou hodnotu "vraku" (airbagy, rádio, atd.) , vyplatí ti částku a co uděláš s "vrakem" je na tobě...
Pevné nervy při vyřizování.
Vážně mi pak ještě z tržní ceny budou odečítat? Co já s těma zdravejma věcma budu asi tak dělat? Těhle aut je pry v republice kolem 20 tak je asi jen těžko prodám. Vážně neexistuje něco čím bych je mohl dotlačit k tomu aby mi buď zaplatili pro mě adekvátní cenu, nebo auto nechali opravit? Jinak se začínam stydět že platim povinný ručení když uvidim jak semnou pak pojišťovna krásně vymete
Vám bude pojišťovna hradit škodu na Vašem autě z Vašeho pov.ručení? Pokud ano, tak jste nejspíš předsedou správní rady pojišťovny, nebo nechápete systém pojištění.
Ne jsem poškozený bude to hradit pojištění vyníka, netušil jsem že zde musím toto zmiňovat, omlouvám se příště to uvedu aby bylo hned jasno
Nemoh bych si třeba najmout nezavíslého lůikvidátora který by auto prohlásil za opravitelné a pojišťovna by ho pak musela nechat opravit?
Řekl bych, že "nezávislý likvidátor" již Vaše auto poctil svou přítomností, ale trochu tu likvidaci odbyl.
Najmout si každopádně můžete koho budete chtít, ale pokud ještě neznáte stanovisko pojišťovny k likvidaci této pojistné události,tak jsou další kroky zatím zcela zbytečné. Pokud nebudete souhlasit s vyjádřením pojišťovny, pak jediným možným řešením je soudní žaloba,kde máte ústavně zaručen nestranný postoj soudu a výhled na úspěch vašich požadavků asi 1 : 1000 v lepším případě.
Máte pravdu že nejlepší bude ted vyčkat na stanovisko pojišťovny a pak se uvidí, třeba mě i potěší
Pokud bude oprava nákladnější než zůstatková hodnota vozidla, počítekte s tím že Vám bude nabídnuta částka, odpovídající zůstatkové hodnotě snížená například o 25 - 30 procent...to je běžná praxe popjišťven, zdůvodní to stářím vozidla atd...
Proč by měla pojišťovna snižovat aktuální cenu vozidla z důvodu jeho stáří? To by mohla majiteli rovnou navrhnout, že mu nedá nic.
I to se může stát...dle stáří vozidla, příklad favorit/ 93/ po celkové GO celého vozidla - Go sice stojí 20.000, ale cena auta podle tabulek je nulová...bohužel...
doplněno 04.01.10 08:06:teď jsem viděl fotky a obávám se že 60.000 je velmi, velmi přehnané -značka. rok - výroby - konzultace se soudním znalcem, - cena v inzerátech není směrodatná - nabídka poptávka...obávám se že cena tohoto vozu pro výkup by se pohybovala někde kolem 30 - 40. 000 ...bohužel...
to se zeptej v pojišťovně,počítají to pokaždé zajímavým způsobem, poškozený se neodstane nikdy na 100 procent zůstatkové ceny, respektive ceny, za kterou by vozidlo bylo prodejné...Každá koruna dobrá...i pojišťovnám...
Pojišťovna vyplatí náhradu škody, mínus zůstatkovou cenu vozidla. Pokud se to vozidlo dá zlikvidovat, tak by jste se měl dostat na částku, která byla vyčíslena při totální škodě. Jestli je ta zůstatková cena reálná je druhá věc. S tím nemám zkušenosti a pokud by byla menší, tak bych asi požadoval zbytek po pojišťovně, jelikož zůstatková cena vozidla je vyšší, než byl reálný odprodej.
Rozhodně bych si obešel pár firem co vykupují šroty, zeptal se jich jestli to vykoupí za cenu stanovenou pojišťovnou a částky bych si zapsal. Pak bych napsal pojišťovně že zůstatková cena vozidla, kterou stanovila je vyšší, než za kolik se vozidlo dá vykoupit. No a ať mi teda poradí kam to mám dát, nebo jestli mi případně doplatí to co nedostanu.
A myslíte si že vám pojišťovna dá 300.000,- za auto co má hodnotu 50.000,-? Přečtěte si ještě jednou svůj dotaz a odpovězte si sám.
To není žádná hrůza, viděl jsem větší vraky. Pokud ho máte pojištěné, tak je výhodnější si to zaplatit ze své pojistky, zaplatíte spoluúčast a zbytek pojištovna, pokud to jde z pojistky viníka, pojištovna zaplatí jen výši po odečtení amortizace a zbytek si platíte sám. Pak ovšem to můžete vymáhat po viníkovi soudní cestou...dalekou...
a znáte nějaký rozsudek, který by rozhodl ve prospěch poškozeného, že musel viník doplatit navíc nad amortizaci?
Neznám, praxe je jiná než by měla být, soudy většinou případ odloží a táhne se to donekonečna. Znám chlápka do kterého z vedlejší vpálila žena podnikatele, dodnes se soudí, nemůže na nohu, nemá důchod a nemůže pracovat, není nijak odškodněný zdravotně a za opravu auta dostal od pojištovny polovinu sumy a tu taky ještě neviděl...a je to už asi deset let
doplněno 06.01.10 21:31:...myslím, že tu druhou polovinu sumy za opravu auta ještě neviděl...
Takže dnes se soudit nevyplatí, nejvýhodnější je mít svou havarijní pojistku a vzít to na sebe, protože pak člověk zaplatí jen spoluúčast, která je ve velké většině škod menší než samotná amortizace, tudíž pojištovna zaplatí celou opravu mínus spoluúčast.
Jj, to je hotovy nesmysl, vinik je pojisten, navic povinne, na zpusobene skody. Takze je to jen mezi poskozenym a pojistovnou...
Jardo, nemůžu Vám dát dobrou, tak alespoň 1*.
Máte pravdu.
doplněno 06.01.10 21:35:Na co by nám pak bylo pojištění, kdybychom museli platit "neoprávněné obohacení poškozeného"?
Pokud chcete do pře s pojišťovnou, obraťe se na soudního znalce! Jinak bude mít pojištovna navrch.
Myslíte, že se soudný soudní znalec bude přít s pojišťovnou? Jedině snad jen tak naoko a jen proto, aby z klienta vymámil vyšší znalečné. To ale slušní znalci nedělají a ti ještě slušnější to dokáží člověku zadarmo rozmluvit.
cyrile, myslím si, spíše si přeji aby jste něměl pravdu " jen tak naoko a jen proto, aby z klienta vymámil vyšší znalečné" To že se nebude přít s pojišťovnou znalec naprosto s Vámi souhlasím. Ale to tazatel bude mít již posudek o (ne)kvalitní práci a může požádat právníka, nebo zkusit se domluvit sám.
Ale to je vždy na každém jednotlivci, jak se rozhodne, Já bych se bránil a vy?
Přání je jedna věc a realita druhá. Samozřejmě,že bych se snažil nějak bránit,ale v rozumných a hlavně reálných mezích. Pakliže by došlo k soudnímu sporu, nebude posudek obhajovat žádný advokát, ale znalec sám. A věřte, že velice dobře vím o čem mluvím. Jak asi myslíte, že dopadne soudní pře s pojišťovnou,která si (když půjde do tuhého) zaplatí klidně celý znalecký ústav a protistrana jen jednoho ,byť dobrého znalce. U soudů totiž nevítězí ten,kdo má pravdu, ale ten, kdo dokáže soud lépe přesvědčit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.