Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Barva nafty

Od: twistr odpovědí: 16 změna:
Jak by měla vypadat nafta, ktera je nalita v prusvitnem kanystru, dostal jsem naftu jako kompenzaci at si ho naliju do svyho ropaka. Mam dva ropaky 1.9 tdi Pd 96kw a 1.9 tdi rotacka 81kw.
Ale barva nafty je narůžovělá, těžko říct jak by barevně nafta vypada vylitá do jiné nadoby? Jakou barvu by nafta měla správně mít?
Mam strach to nalít do PD..

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nevím jak teď, ale v dobách mého vojákování, tedy druhá polovina osmdesátých let, kdy mě vojna přidělila k týlařům, konkrétně k PéHaMákům, bylo stáčení nafty z vagónů mým denním chlebem. Pokaždý měla nafta úplně jinou barvu. Od zcela průhledný, jako čistá voda, až po úplně černou. Ovšem, taková T 148 a podobný stroje, těm to bylo zcela jedno. Dnes je doba zcela jiná a za chvilku budou paliva, který i sebelepší motor oddělají. Bohužel.

Jenyku ne každá T148 schroupla vše. Toto mohli jen motory T928 - 3 nebo T912 -3 (v P-V3S) .tzv vícepalivové a mohli na skoro vše s tím že čistý benzín se musel naředit olejem nebo v určitém poměru s naftou! Tedy pokud si správně pamatuji typy motorů.A jsou to, na rozdíl od stejně starých motrů v OA, již přímovstřikové!

ywavedi

Jenyk mluví o vojenské Tatře 148 a ty byli všechny vícepalivové. Uváděla to i vojenská příručka. Pamatuji si to. Pročetl jsem všechny dostupné vojenské příručky, když jsem dělal dozorčího autoparku.

Vojenský Tatry byly vícepalivový, pokud si dobře pamatuji, směs mohla obsahovat až 80% benzínu.
Ovšem, podvratní živlové, kteří sloužili u našeho útvaru neměli tolik důvěry, aby jim mohla být svěřena zbraň a tak naší zbraní byla stavební technika. Až na několik výjimek zcela civilní a jezdila na naftu všech barev taky. Za celý dva roky si nepamatuji, že by nějaký motor odešel na blbou naftu.

Andělíčku a Jenyku to co jsem písnul ale neodporuje tomu co jste psali Vy já to jen doupřesnil.A ještě měli jsme u VZP CO tatry 148 S-3 které NEMĚLI vicepalivové motory.A Palivo s 80%benálu? no nevím ale přímo k motorům se psalo něco jiného to ale asi základáci neveděli.Tam to bylo stanoveno jinak s80% asi musel přijít zbytek oleje ,žel nepamatuji si poměry,ale dnes je to úplně jedno,jen jedno někdy v roce 87-89?jsem byl na zemědělské výpomociv JZD u Nezamyslic a tam mne pořád uháněli o naftu,že si natenkujeme z jejich prostředků a naši jim dáme. Když jsem se ptalk nadřízených tak to bylojinak v žádném případě nebrat jejich naftu,žádná výměna, ale oni (rozuměj zodpovědná osoba z JZD) byla hoooodně zklamaná!

pirat*
hodnocení

2x

Růžová nafta byla a možná ještě je nafta,která je osvobozená od nějaké daně a tu kupovali podniky,např.povodí Labe,české dráhy atd.byla růžová a nedala se normálně koupit.Podrobnější informace by Vám poskytli celníci i s případně vyměřenou pokutou za krádež.Víc o tom nevím.Kvalita bude asi pochybná.

asd1
hodnocení

1x

Většinou nažloutlá.. Neznámou bych do PD nenalil, to se ten kanystřík může prodražit.. Když už tak s VIFkem.. A bacha růžová mohla potkat německou "topnou" a případný odchyt v D je dost komplikace...

= střelil bych to někomu se starým komůrkáčem... Super kompenzace ;)

wenzel
hodnocení

0x

žlutá, nažloutlá

hodnocení

0x

Bez záruky! Mám to od JPP ale tvrdilo se že tzv zelená nafta (dotovaná pro zemědělce) je obarvena růžově!?

007cz
Nafta je zlutozelena dotovana pro zemedelce je zelena nikoliv ruzova. Podle mne ti barvu ovlinuje obal.
twistr
hodnocení

Zkusím nalit do skleněné nádoby

jj již jsem si vzpomněl ,zelené není růžová ale růžovou ve spojeníí s LTO! Každopádně do PD ano do CR raději ne.Alespoň u PD jsem (osobně nemám rád a ani neznám škodovky od Fa-Fe a výš) četl,že schroupe i čistý RO takže raději ale do předkomůrkového dehtu ten jistě schroustne vše!

twistr
Vypada, ze je zluta, asi to bylo tim obalem.
Barva nafty

mathew
hodnocení

0x

Do té rotačky to klidně nalej ta sežere skoro všechno.

sollik*
hodnocení

0x

Tady hodně záleží na tom odkoho tu naftu máte. Důvěryhodná osoba? Vyzkoušeno na jiných autech?

Já osobně bych si to do auta (1.9 tdi PD) nenalil.

I když mi soused kamioňák nabízel levnější naftu co tankují do kamionů nebral jsem ji. Ušetřím pár korun na naftě a pak budu platit ranec za vstřiky? Ne, děkuji.

jirkamatapat*
hodnocení

0x

Narůžovělá barva nafty znamená,že je smíchaná s LTO(lehký topný olej).U starších dieselů to nevadí,protože LTO je prakticky totožný s naftou,je jen o něco sušší,čímž by se mohlo zadřít palivové čerpadlo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]