Nejste přihlášen/a.
Nevím jak teď, ale v dobách mého vojákování, tedy druhá polovina osmdesátých let, kdy mě vojna přidělila k týlařům, konkrétně k PéHaMákům, bylo stáčení nafty z vagónů mým denním chlebem. Pokaždý měla nafta úplně jinou barvu. Od zcela průhledný, jako čistá voda, až po úplně černou. Ovšem, taková T 148 a podobný stroje, těm to bylo zcela jedno. Dnes je doba zcela jiná a za chvilku budou paliva, který i sebelepší motor oddělají. Bohužel.
Jenyku ne každá T148 schroupla vše. Toto mohli jen motory T928 - 3 nebo T912 -3 (v P-V3S) .tzv vícepalivové a mohli na skoro vše s tím že čistý benzín se musel naředit olejem nebo v určitém poměru s naftou! Tedy pokud si správně pamatuji typy motorů.A jsou to, na rozdíl od stejně starých motrů v OA, již přímovstřikové!
Jenyk mluví o vojenské Tatře 148 a ty byli všechny vícepalivové. Uváděla to i vojenská příručka. Pamatuji si to. Pročetl jsem všechny dostupné vojenské příručky, když jsem dělal dozorčího autoparku.
Andělíčku a Jenyku to co jsem písnul ale neodporuje tomu co jste psali Vy já to jen doupřesnil.A ještě měli jsme u VZP CO tatry 148 S-3 které NEMĚLI vicepalivové motory.A Palivo s 80%benálu? no nevím ale přímo k motorům se psalo něco jiného to ale asi základáci neveděli.Tam to bylo stanoveno jinak s80% asi musel přijít zbytek oleje ,žel nepamatuji si poměry,ale dnes je to úplně jedno,jen jedno někdy v roce 87-89?jsem byl na zemědělské výpomociv JZD u Nezamyslic a tam mne pořád uháněli o naftu,že si natenkujeme z jejich prostředků a naši jim dáme. Když jsem se ptalk nadřízených tak to bylojinak v žádném případě nebrat jejich naftu,žádná výměna, ale oni (rozuměj zodpovědná osoba z JZD) byla hoooodně zklamaná!
Růžová nafta byla a možná ještě je nafta,která je osvobozená od nějaké daně a tu kupovali podniky,např.povodí Labe,české dráhy atd.byla růžová a nedala se normálně koupit.Podrobnější informace by Vám poskytli celníci i s případně vyměřenou pokutou za krádež.Víc o tom nevím.Kvalita bude asi pochybná.
Bez záruky! Mám to od JPP ale tvrdilo se že tzv zelená nafta (dotovaná pro zemědělce) je obarvena růžově!?
jj již jsem si vzpomněl ,zelené není růžová ale růžovou ve spojeníí s LTO! Každopádně do PD ano do CR raději ne.Alespoň u PD jsem (osobně nemám rád a ani neznám škodovky od Fa-Fe a výš) četl,že schroupe i čistý RO takže raději ale do předkomůrkového dehtu ten jistě schroustne vše!
Tady hodně záleží na tom odkoho tu naftu máte. Důvěryhodná osoba? Vyzkoušeno na jiných autech?
Já osobně bych si to do auta (1.9 tdi PD) nenalil.
I když mi soused kamioňák nabízel levnější naftu co tankují do kamionů nebral jsem ji. Ušetřím pár korun na naftě a pak budu platit ranec za vstřiky? Ne, děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.