Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chtěl bych poradit s prvním autem do 80 tisíc. Nechci žádný starý krabice jako felicie atp. Představoval bych si od toho aby to nebylo uplně prázdný, prostě už nějaká výbava. Nejde mě ani moc o sílu toho auta, nehodlám s tim závodit. Nejlepší by byl asi nějaký Hatchback, nebo např Fabia. Napadá někoho něco co by se mohlo vejít do těch 80? díky za rady
Za svůj život jsem koupil desítku aut - nikdy jsem nedal víc než 55tis. - většinou kolem 40tis a k tomu 15tis generální servis. Vůz mi vydržel minimálně 4 roky, po TK jsem ho pak prodal "na dojetí s nutnou generální opravou nebo ND" za částky kolem 10tis.
Aut je tak moc, že stačí jen vzít (raději jen těch 50tis) peníze a vyrazit... chce to někoho šikovného s sebou, kdo se v nákupu vozu už pohyboval a rozumí autům. Záludnost může být i v právní cestě... Kupujte vůz v pracovní den a přepište na úřadu týž den. Vyhněte se plným mocem apod.
Co se týká výběru vozu, nejprve se musíte zamyslet, co s tím autem budete dělat, kde jezdit, kdo bude servisovat, jestli je kde parkovat...
Děkuji za doplnění.
Do práce se jezdí pravidelně - tj. hledal bych benzínový motor. Jednak u starších verzí bude menší pravděpodobnost servisu, jednak u tak starého vozu (za ty peníze) bude jistější kvůli startování. Úspora na palivu v naftě se projevuje u zahřátých motorů - do 5ti minut netopí a spotřeba je stejná i vyšší než u studených benzínů . Novější kusy už dokáží startovat častěji a s nižší spotřebou ... u těch starších je to problém.
"někdy do města" - jednou za týden - to vás nezrujnuje. Rozdíl ve spotřebě se vám vrátí v nižších částkách za servis i v prvotní sumě za nákup vozu.
To parkování je důležité - v Brně jezdí lidi 30 minut okolo bloku, než někam hodí svůj povoz... přitom jezdí denně do práce - cesta třeba 10 minut, dalších 30 na parkování. No a k tomu stres a kasičku na pokuty.
V motorizacích bych hledal 1,2 8V (fiat), 1,4i 55kW (PSA) nebo 2,0 VVT-i (toyota). Auto pak podle aktuální nabídky dle stavu vozu. První dva zmíněné má spíše menší vozy- do 180cm výšky řidiče. U octavie s motorem 1,8T si připlatíte 2x tolik oproti všem ostatním značkám - přitom jsou to jedničkové rezavé herky. Jen motor je ok.
PSA-pozinková kastle, Fiat-plasty... to je u starých kusů důležité.
Obecně lze říct, že čím méně elektriky, tím menší pravděpodobnost servisu či problému. Klimu manuální, ABS, airbag, rádio - tečka.
V každém případě - starý vůz je prostě sázka do loterie - je na vás, jak si ošetříte kvalitu zakoupeného vozu. A taky, jak dlouho vám vydrží... tj. pravidelný servis a kontrola, bez nehod, problémy řešit hned.
Požádal bych tazatele o info : Vozidlo chcete nebo potřebujete? Máte informace, co všechno s vlastnictvím vozu bude spojeno? Jak dlouhé trasy budete jezdit na jedno nastartování? Budete sám, se spolujezdcem, více lidmi? Máte kde parkovat-tj. doma i v práci či škole?
Vozidlo potřebuji, ano mam asi to ještě nebude vše, ale přehled mam. Na jedno nastartování..jak kdy, někdy 5km do práce, někdy 40km do města, někdy 120km na hokej, zase..jak kdy, nedokážu říct. Mam kde parkovat jak doma, tak v práci.
Jestli se chceš naučit jezdit, tak si klidně kup tu Felicii, nebo Fabii a ještě ušetříš kačky. Jízdní vlastnosti solidní, pro začátečníka ideální auta. Já jsem měl obě tyto auta a kromě běžné údržby a výměny jen toho opotřebeného, jsem neměl žádný problém a by jsem s nimi spokojen. Nikdy jsem nezůstal někde "viset".
Když si koupíš některé z nich, za ušetřené peníze z plánované sumy, v pohodě budeš mít na údržbu.
myslím si, že z bazaru nekoupíš za ty peníze slušný ba i ani dobrý auto. Jedině od někoho z ruky do ruky. Vzpomněl si Dacii (mimochodem Dacia je dobrá značka, vlastní zkušenosti pár let) tak odkaz výše by mohl ještě být k mání, nevím. Ale 100% bude solídní jednání a víš co kupuješ, kdežto v bazaru ani náhodou
tak ty jsi dobrej...nechceš felicii, která je držák co se kvality týče a jediný na co trpí je koroze pátých dveří a stáří...ale oproti tomu chceš Dacii, takovýho zmetka, kterej rezne taky a je to akorát felicia s jinou kastlí... plácáš nesmysly...nevím teda kolik ti je, ale budu hádat, že když se jedná o první auto tak ti bude něco kolem 20...což je možná jediný co tě omlouvá
drtivá většina lidí, kteří si kupují nová levná auta jsou ti, kteří chtějí mít jen pocit, že si koupili "nové auto"...
Co máš proti Felicii? Už jsi s ní alespoň někdy jel? Souhlasím, že to není v dnešní době už zdaleka ideální auto, ale zase tak špatné taky není, aby o ní bylo třeba psát "je to zkurvená krabice". Krabice by byl třeba Peugeot Boxer. Spolehlivé to je, jede to poměrně slušně (míněno, že brzda provozu není), moc to nežere, dílů všude mraky a levně..
Výbava a Felicie dohromady vážně nejdou, pravda. Manuální klimatizace je menší zázrak, sedačky výškově stavitelné nikdy nebyly, airbagy moc časté taky nebyly..
Nemyslím si, že Fabie je o tolik lepší. Vůbec to není špatné auto, lepší než Felicie, ale ty ceny.. Kdyby se naskytla nějaká dobrá nabídka, tak je to jiná. Servis je taky v pohodě, nějaká výbava se občas objeví. A hlavně se vyhnout katastrofálním 1.2 HTP.
Někomu, kdo píše o Felicii "zkurvená krabice", přemýšlí o Dacii Sandero, ale chtěl by výbavu, bych doporučila svoje názory trochu přehodnotit.
Nejlepší auto je stejně to, které prodává velmi dobrý známý s naprosto jasnou servisní historií.
Co třeba VW Golf, ten se taky nelíbí?
"reálnou dopravu" to jsou argumenty...jeden lepší jak druhej... bets nevíš co mluvíš...když ti nevoní felicie byť je do dobrý auto tak si kup Fabii 1,4 16v nebo Golfa a nerypej se v tom. Stejně ve tvém věku budeš akorát jezdit pro zábavu takže je ve výsledku jedno v čem budeš sedět...
droo - je vidět, že ještě nemáš ujasněné priority. Když jedeš na hokej, je úplně jedno čím tam přijedeš (ty máš hlavně strach, že se ti bude někdo posmívat, co že to je za pixlu).Nemáš žádné zkušenosti, ale dopředu víš, že Felicie je "zku*vená". Felicie byla vyvíjena už za pomoci koncernu VW, když převzal Škodovku. Jediná bolest Felicie jsou páté dveře (jsou ze dvou kusů plechu), ale dá se to pohlídat. Měl jsem ji několik let a nerezavěly. Troufnu si tvrdit, že dobře udržovaná Felicie "strčí do kapsy" co do výdrže, řadu novějších aut. A Fabie řady 1, s motorem 1,4 jezdí v pohodě stále.
Výbava a Fabie, 206 atd. spolu nejde moc dohromady teda pokud nepatříš mezi ty, kteří považujíza výbavu i nastavitelné sedadlo...
Něco co se dá nazvat výbavou začíná v téhle cenové kategorii a stáří až ve střední třídě takže v autech jako 406, Laguna atd. Takže si nejdříve rozmysli co vlastně chceš a pak se může mnohem lépe radit
tak ona výbava je dneska diskutabilní...v 18letech by měl mít nějakou "social edici" bez ohlednu na značku nebo cenu auta...jinak se řídit nenaučí...pak tu dneska každej druhej "moderní" řidič není schopen dolít ani vodu do ostřikovačů, vyměnit kolo nedej bože vyměnít žárovku ve světle...aneb slova mého 40letýho kámoša.. "přece si nebudu špinit ruce"
Ahoj když mi bylo jako tobě, taky jsem musel mít auto, tenkrat to byla š 120 zrezla na prach a taková felicia byla proti tomu obrněný tank, samozřejmě postupně jsem se dostal k lepším autům.
Nevím jak moc potřebuješ auto, nezatracoval bych i tu felicii jestli je to na par km po okolí. Po letech musím řict řict, že peníze investované do aut v takhle mladém věku jsem si mohl uplně jinak užít a spokojit se s uplně obyčejným autem (krabici) a za zbýle peníze si trochu více pocestovat, poznat a zažít.
Je to o prioritách
Nemusí být ani co procestovávat, podle mě ty penize ani nema, bude si je pujcovat, aby si nemusel kupovat nějaký sebevražedný vrak, jako třeba felicii...
Šel bych do tohohle :
Pokud v tom budeš měnit náplně tak, jak máš, bude sloužit na věky věků ámen...
Já ho měl, než mi ho protijedoucí paní poslala na namrzlé silnici do věčných lovišť. Takže mluvím z vlastní zkušenosti. Spotřeba minimální (4,5 - 5 l), dílů jsou plná vrakoviště a cokoliv na něj seženeš za pár kaček od světel po blatníky. Navíc už moc nelákají zloděje...
Hehe, na tohodle pašíka aby si nachystal rezervu minimálně 50k na servis A bude mít nalítáno tak půl milionu = olítaná mrcha s drahým servisem... Ale kdo chce kam... Pokud už toto, tak přímo od rodiléno Němce... Obecně naftě se vyhni, drahý servis se s malým nájezdem nevyplatí. Obzvlášť když se dá čekat turbo, vstřiky a podobné radosti...
Felda má zásadní problém a to bezpečnost. Na ježdění to ujde (kromě silového ručkování po volantu ve vracečkách).
Tabulky od Feraxe hodnotí spíš přípravu na technickou než reálnou poruchovost...
ferax: DRAHEJ SERVIS? S tímhle pašíkem asi nebude jezdit na výměnu oleje do VW, takže servis nebude o nic dražší, než na jakýkoliv jiný auto, všechny díly jsou z druhovýroby za pár kaček. Nebo jsi taky uvěřil, že jediný levný auto na provoz je Škoda, protože je česká?
Servis bude stejný jako jakákoliv stará olítaná nafra Nemá náhodou hliníkovou přední nápravu? Fakt je, že v D se tyhle auta nechávaj za levno a spousta lidí se jich zbavuje. Nevýt odbytu na východ, tak jsou neprodejný a házely by se do šrotu...
Report z TUV jsou závady při kontrole, kdo tam jede rovnou ten jich má řádově víc než ten kdo auto dává nejdřív do servisu a Dacii si obecně kupuje typ lidí co tam jede rovnou. Ty závady jsou i typu ruplá žárovka a hned přibyde kus do statistiky... Větší vypovídací hodnotu má statistika pojištění mobility kde jde o závady v provozu, tam to vychází jinak...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.