Zdravim vsechny zetoraky mam takovej problem. Mamm zetor 67 18 a nemuzu tam dostat za jizdy 5 rychlost. Vsechny rychlosti jsou ok. A 5 jde pres zuby. Dam ji tam jenom kdyz stojim. Nevi nekdo cim by to mohlo byt? Jestli je spatnej synchron? Dekuji za rady
Možná to bude znít divně, ale vypadá to, že je rozbitá převodovka. Sice nelze vyloučit, že je závada někde v táhlech cestou, ale není to příliš pravděpodobné. Další postup bývá nikoli spekulování "co by to mohlo způsobovat", ale opatření převodovky jiné a výměna, nebo přistoupení k opravě té stávající, kdy mechanik převodovku otevře a provede diagnostiku (zjištění příčiny) závady.
Ještě můžete zkontrolovat funkčnost zajišťovacích kolíků řadících tyčí s vidlicí. Stačí je vyšroubovat, prohlédnout zda nejsou opotřebené, či nepraskla pružinka v nich.
Je možné, že ještě tam visí zařazený některý stupeň.
Dobrý den. Zkuste zařadit 5 když stojíte a rozjet se. Napište, do se stane. Dřív to normálně šlo? Co jste s tím udělal, že to najednou nejde?
doplněno 09.09.18 19:03:
Vyšroubujte aretační kolík 4 a 5 stupně a dívejte se do té dírky, potom hýbejte pákou 4 - N - 4 - N - 4 - N a sledujte jak se posouvá řadící tyč. Pak hýbejte pákou 5 - N - 5 - N - 5 - N a znovu sledujte posun tyče. Tyč se musí posouvat tak, aby při zařazené rychlosti nebo při neutrálu byla drážka na tyčy přesně proti dírce. Pokud se neposouvá tak jak má, sundal bych řadící páku a zkontroloval. Polud se posouvá tak jak má, sundal bych víko převodovky a podíval se dovnitř.
Vyšroubovat aretační kolík je práce na minutku. Nemužu se na traktor podívat, ale myslím, že je to tak: Jsou tam čtyři kolíky: tři u sebe a jeden trochu bokem. Ten bokem je na redukci a ty tři jsou na 1 - R, 2 - 3, 4 - 5. Z těch 3 u sebe je na 4 - 5 ten nejvíc vlevo.
pepik2*
Když stojím a dám tam 5tku tak se normálně rozjedu jenom tam de hůř dávat ta 5tku. Za jizdi ji nedám jenom když stojím tak tam jde
Já bych to udělal takhle. Buď zkusit roztlacit z toho kopce ale může spadnout ventil a nebo nastartovat traktor na 5tku s rychlostí ale rusku jste ozubení 5 přenosového kolečka. Jinak asi budete muset pulit motor.
A nebo ještě jedna možnost zkuste s chciplim traktorem tam dát 5tku bez spojky. Jestli to nepůjde tak nejspíš malo oleje v prevodovce coz znamena ze se nedostane k 5 kolecku. Vysvětlím vám to takhle když stojíte v traktoru je víc oleje takže to dobře maže a 5tku dáte bez problémů. Ale jak jedete olej se nedostane na 5 prevodove kolečko což znamená ze blbě maže. Podle mého bych to odhadoval ze vám chyby 300ml oleje. Zkuste a uvidíte
nurasek@-tak převodovka je mázána "roztřikem" takže když se točí maže líp ,navíc 3dcl ve 30litrové náplni opravdu nepozná.Tady bude chtít odšroubovat víko převodovky a zkouknout
V tom případě tam nalijte 1l a uvidíte nic tím nezkazite. To jsem nevěděl ze tenhle traktor má takovou nádobu ja mam 15 litrů. No snad to bude tím olejem jinak rozebrat.
Měl bych ještě otázku. Když jedete na tu 5tku a dáte ji plný otacky vypadava vám ta rychlost nebo nějak preskakuje. Nebo tam je prostě nejde dát za jízdy. Sundejte kabinu a kouknete do víka,jestli nejsou kolečka odzubena jestli ji tak to bude tím.
pepik2*
Když stojím a dám tam tu pětku a rozjedu se tak to jede úplně v pořádku, rychlost nevyskakuje ani neškube. Prostě nejde zařadit jenom za jízdy. Díky za radu
to pepik2 - sorry, obraťte se rovnou na mechanika - pokud nejste ani ochotný zkontrolovat zajišťovací (aretační) kolíky řadících tyčí, jak jsem radil já a @zub, které máte mezi nohama na víku převodové skříně
A co by tam asi vydel? To e tím nemá vůbec nic společného. To bude problém v prevodovce. Buď málo oleje a nebo prostě ty ozubeny kola do sebe nezapadaji.
pepik2*
Zdarec chlapy zajišťovací koliku u zařazení rychlostí jsem zkontroloval. Všechno v pořádku žádné pero neprasklé akorát na jedničce a dvojce bylo slabší tak jsem ho vypodložil. Přikláněl bych se k tomu že je tam toho oleje možná málo protoze když stojím tak ta pětka tam jde dobře. Jenom za jízdy tam nejde dát. Takže doleju olej a když to nepomůže tak si myslím jedině že bude ohlá vidlička nebo něco podobného. V zimě bude co dělat. Jinak díky za rady
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.