Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyměnit pneu teď nebo po sezoně?

Od: slavo* odpovědí: 17 změna:

Mám zimní pneu dle DOT z roku 2011 - kolik mají přesně najeto nevím, protože jsem auto kupoval i s nimi.

Vzorek má něco málo přes 5 mm.

Převážné jezdím po D1 přes vysočinu.

A chci se zeptat jestli už mám koupit nové nebo ještě je sezónu nechat.

Někdo mi radí to druhý ono.

Jaký je váš názor?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

I gumaři musí vydělávat. A z toho vychází různá doporučení a nařízení týkající se pneumatik*smich*

Takže je pravda, že guma stářím stárne. Ale zase taková katastrofa to není a na 7 let starých gumách se dá v pohodě bezpečně jezdit, pokud nevykazují průkazné známky stárnutí, jako jsou především praskliny v povrchové vrstvě, které signalizují počátek tzv. "zpuchřelé gumy".

Stejný "průser" je vzorek. Zajímavé je, že většina středoevropských zemí má stanovenou minmální hloubku vzorku zimní pneumatiky stejnou, jako letní, tedy obvykle 1,6mm. A že jsou třeba Němci na tohle hodně "pinktlich". Takže ty naše 4mm jsou výsledek tlaku pneumatikářské lobby a jsou tomu přizpůsobené i výsledky různých rádoby objektivních testů.

Co máte s vašimi gumami udělat si rozhodněte sám. Já jsem jen přispěl názorem, který vaše rozhodnutí může ovlivnit. A zančkami gum (výrobcem) se raději vůbec nezabývám;)

hodnocení

3x
Já bych se nebál a v klidu je dojezdil

hodnocení

2x
Tohle za vás nikdo nerozhodne. Řešíte stáří nebo hloubku vzorku? První blbý, druhý tak tak. Jste ochotný tomu přizpůsobit styl jízdy po dálnici?
Počkejte až se ochladí a prubnete jak brzdi na mokru, když budete chtít zastavit na fleku. To hodně napoví.
Da se s nimi jezdit, ale není od věci se jich zbavit už nyní. Rozhodnutí si musíte zdůvodnit sám.

mathew
hodnocení

0x

Můj názor je, že musíte poznat vy jestli to klouže nebo ne, to za vás opravdu nikdo nezjistí. Navíc taky záleží co je to za značku některé jsou totiž i s 2mm vzorku lepší jak jiné nové...

slavao
hodnocení

je to barum.

mathew

Tak o těch vím naprosto přesně jak fungují takže rozhodně nové a od jiného výrobce. Nemusí to být nutně nejnovější kusy pokud to bude Continental, Bridgestone, Pirreli tak můžou být klidně 1-2 roky staré a stejně budou o hodně lepší jako nové Barumky.

Co mají všichni proti Barumkám? Ani neznáme typ, ale už se haní, že jsou k ničemu.

Jezdil jsem na Michelinech, Pirelli i Barum a rozhodně mi Barumky nepřišly nějak extra špatné.

Proti Barumkám mám zkušenost. Jsou to - řečeno slovy klasika ,,svině klouzavý´´ Jeden čas nám gumy na služebáky kupovala sekretářka, takže jsme si je mohli celkem důkladně vyzkoušet. Děkuji, stačilo. To jsou fakt lepší Debica Frigo z Kaufu v akci za pětibábu, o Vraníkách nemluvě - a to jsou protektory. Rozhodně nejsem snob a neřeším značku, neřeším falšované ADAC testy. , takže letos jsem jezdil na Kleberech, před tím na Bridgestone, před tím na Michelinech. - to jsou dobrý gumy.

asd1

Barumky hlavně na mokru kloužou jak sviňa, jak letní tak zimní. Najeto na nich mám ojeto tři sady letních a 4 zimních a už mi na auto fakt nesmí. Kromě toho vyšší spotřeba, dvakrát se mi stalo že začala ucházet na několika místech - drobné prasklinky, že to snad ani neni z gumy...

Stará 5mm Barumka = zahodit a vzít něco normálního. Aktuálně jezdim letní Dunlop Blu response a oproti Barumce je řádově lepší ve všem a na mokru o dva parníky... Zimní TS 850 a TS860 a taky jsou řádově lepší. Na námrazách je TS 860 zatím nejlepší guma na jaké jsem jel..

hodnocení

0x

Souhlas s Clayman. Těžko soudit, pokud ty gumy člověk nevidí.

Jedině že by to byly Barum, nebo Matador - ty nefungují dobře ani jako nové, natož 7 let staré a milimetr před limitem. Ty bych asi dojezdil na podzim, než napadne sníh, nebo bez milosti sundal rovnou.

007cz

7lete stáří pneu ničemu nevadí dokonce i v tomhle věku mohou být v záruce

To ,,ničemu nevadí´´ je poněkud odvážný výrok, ale chápu, že někdo, kdo jezdí od Penny ke Kaufu to prostě neřeší. Jenže dotaz zněl na jízdy po dálnici přes Vysočinu.

A za sebe říkám, že na Barumech, který kloužou i nové, když tazatelovy mají 7let - takže už budou pěkně ztvrdlé a ještě k tomu ojeté milmetr nad limit - no, to je podle mě docela slušná poukázka na průser. Když to musíte zadupnout ve 130 km/h, tak jste sakramentsky rádi, pokud máte gumy, které to zvládnou.

Což z výše uvedených důvodů tazatelovy gumy nezvládnou

007cz
Tento odvazny vyrok patri jednomu z nejvetsich vyrobcu pneumatik..obecne vyrobce doporucuje dealerum prodavat 5 roku starou pneu jako novou + 2roky zaruka po tu dobu zarucuje nemenne jizdni vlastnosti hloubku desenu si snad kazdy umi zmerit sam

Ovšem - proč ne? Prodávat si může co chce a jak chce, naštěstí je už dnes poměrně známý údaj DOT, který jasně identifikuje, kdy byla pneu vyrobena. Takže pokud někdo chce kupovat pětiletý gumy, - proč ne, je to jeho věc, já to tedy v žádném případě nedělám. Ano, pneumatika by měla při vhodném skladování oněch 5 let vydržet - jenže kdo zaručí, že byly vhodně skladovány?

Prostě stejně jako si nekupuju v Lidlu tvrdý rohlíky byť se o ně za ,,výhodnou cenu´´ někteří postarají, tak stejně nekupuji staré pneumatiky, byť je zpravidla díky vysokým nájezdům km ojezdím za sezónu, maximálně za dvě.

Prostě po zkušenostech s Barumkami si člověk začne vážit toho, jak je fajn, když auto jede se spolehlivou adhezí a umožňuje i prudké brzdění bez toho, že by člopvěk auto tahal někde z pole po nechtěném výletu mimo silnici.

007cz

takže tazatel má 2 možnosti bud se drzet oficiálních doporučení výrobce, nebo tvého subjektivního pocitu že barumky kloužou

Tento server se jmenuje Poraďte. Takže když se někdo zeptá, ostatní se mu snaží poradit. To je vše. Zeptal se - poradil jsem z vlastní zkušenosti s jedinou motivací ušetřit tazateli špatnou zkušenost. Prosté.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]