Nejste přihlášen/a.
Zdravim vsechny.
Dostal jsem se s pritelkyni do nezavidenihodne situace. Pritelkyne ma auto, ale vlastnikem je otec. Bylo koupeno na leasing, ktery byl letos v breznu doplacen. Pritelkyne vzdy poctive platila jak splatky, tak povinne ruceni. V breznu prisel dopis o doplaceni leasingu a ukonceni povinneho ruceni a nutnosti sjednat novou smlouvu. Zaroven ale i zelena karta na rok 2010 (nevim proc) a doplatek na par stovek. Bohuzel od otce jsme dostali pouze slozenku a zelenou kartu s tim, ze mame zaplatit slozenku, povinne ruceni tim na letosek bude zaplacen a za rok se bude muset udelat nova smlouva. Proto jsme zaplatili a zili v domeni, ze je vse v poradku.
Nyni prisel dopis od CKP na zaplaceni penale za obdobi cca brezen - cerven. Coz byl šok. Proto jsme prez web odeslali scan zelene karty, aby skutecnost overili. Ale zacal jsem se po tom pidit na pojistovne a tam mi bylo oznameno, ze nemam pojisteni cely rok. Pojisteni jsem zridil okamzite nove. Ale zpetne to pry zaplatit nejde - smlouva uz byla ukoncena. Takze mohu ocekavat dalsi a dalsi obalku od CKP, na zaplaceni penale az do prosince (vyhodnocuji asi ctvrtletne, podle toho obdobi, co mi poslali k zaplaceni).
Moje otazka je, jestli mam nejakou moznost se branit a aspon trochu zmirnit nastalou situaci. Vzdy jsme radne platili a ted diky nepochopeni obsahu dopisu po doplaceni leasingu (nechce se mi verit, ze by to otec zamlcel umyslne) prisla takovato pohroma.
Mam moznost se nejak branit?
Predem mnohokrat diky za odpoved!
Nejprve by bylo dobré udělat trochu jasno v zadání. Komu a za co jste platili onou složenkou a pak,komu přišel dopis od ČKP, vám nebo otcovi?.Je-li stále majitelem vozu otec,pak je jeho povinností ze zákona sjednat příslušné pojištění.Tuto povinnost je možno smluvně přenechat na provozovateli.
Vim, ze je to nase chyba a za chyby se plati. Mel jsem se o to vic zajimat. Bohuzel nam bylo ze strany otce receno, ze je vse v poradku, tak jsme to nijak neresili. Ten doplatek byl pojistovne a ani nevim za co. Tenkrat to nebyla moje vec az ted to vsechno zacinam resit. Dopis z CKP prisel otcovi.
Bohuzel nechci delat nejake rozbroje v rodine, ze nekdo neco poplet a radeji to zaplatim ja. Sice auto a vsechny dalsi veci platila celou dobu pritelkyne, ale psano je na otce, takze veskere veci chodili jemu. Nerad bych se dostal do situace, kdyz mu to necham zaplatit, ze rekne ze auto je na nej, tak at mu ho necham na dvore.
Povinne ruceni jsem si sjednal hned, kdyz mi to na pojistovne o nepojisteni rekli. Ale i tak je auto nepojistene v obdobi brezen-prosinec, takze to bude jeste poradnej ranec.
Porad stejne nechapu, proc prisla nova zelena karta, kdyz byla smlouva ukoncena. Nebyt toho, tak uz to resim davno.
to uz jsme tu jednou neco podobneho bylo holt musi se to zaplatit zkratka to bohuzel nebylo pojistene a bylo to na nekoho napsane...
Dobrý den. Taky řeším stejnou věc. Taky mi končí leazing a a taky mi přišla nová zelená karta na rok 2010, i když leasingová firma sama mi píše, že si mám na rok 2010 sjednat pojištění nové. To proč mi posílají novou zelenou kartu nechápu. Je to od kooperativy sprosté. No ale teď aspoň vím jak to je. Fakt dík.
1.) přítelkyně má auto,ale vlastníkem je otec...bylo koupeno na lesing...Čí je tedy vlastně auto?
2.) Bylo koupeno na leasing, v březnu přišel dopis o doplacení leasingu atd...předpokládám že do velkého TP byla následně na příslušném úřadu nahlášena a zapsána změna vlastníka, tedy z leasingovky na otce...Vlastník měl uzavřít novou pojistnou smlouvu podle zákona, pokud se nedomluvil například s provozovatelem (asi s dcerou ) jinak...Podle zákona o pojištění odpovědnosti uzavírá smluvu vlastník auta. Protože zápis v registru vozidle má jen deklaratorní charakter a zde zapsané auto může být ve skutečnosti někoho jiného, může auto pojistit v podstatě kdokoliv, auto ale musí být pojištěno
3.) Nevím, proč se stresujete zrovna Vy jako přítel přítelkyně a známý jejího otce...jaký šok? Proti čemu s ebránit? proč zrovna Vy máte očekávaz obálku od ČKP? A mimochodem, když Vám někdo nedá výplatu za 4 měsíce, budete to brát jako samozřejmost, neno jako šok?
4.) Odpovědná osoba je povinna podle zákona doplatit dlužné pojistné včetně uhrazení příslušného penále, obrátit se můžete na plné znění zákona č.168/1999 Sb o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou...atd...
5.) neznalost zákona neomlouvá, nová pojistná smlouva nebyla uzavřena minimáklně z nedbalsti, pokud v tom nebyl úmysl
6.) Otázku, proč byla zaslána zelená karta na rok 2010 položte pojišťovně...možná to byl z její strany jen marketingový tah, aby neztratila klienta...v každém případě to nikoho nezbavilo povinnosti podle zákona uzavřít novou pojistnou smlouvu tak aby navazovala na starou,tzanikající...tedy podle zákona...
7.) Celá věc se může dostat až k soudu, pojišťovna by pak musela prokázat že auto v inkriminované době, t.j. od března do června bylo provozováno na veřejných komunkacích. Pokud ale auto bylo provozováno, počítejte s tím, že by teoreticky byla schopna si nějaké důkazy opatřit...Pak budete platit ještě víc, jako bonus soudní výlohy respektive nemalou odměnu exekutora...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.