Nejste přihlášen/a.
Zdravim, chtela bych Vas poprosit o rady jak opecovat vozidlo bez navstavy servisu, proste jak mu mohu svevolne pomoci, cimkoli a jakkoli, napriklad ocistil vsechny kontakty me napadlo, ale urcite je vic veci, ktere autu mohou prinejmesim trochu pomoc, troufam si rict, ze jsem docela zrucna, tak klidne poradte i jine zpusoby, ktere nych svevolne mohla zvladnout, dekuji a doufam, ze se to tady rozroste samejma radama
začněte tím, že auto připojíte na diagnostický přístroj a provedete kontrolu všech systémů, jejich funkčnosti atd...Hned zjsitíte nzda je vše ok, nebo zda musíte do servisu...
Také doporučuji přečíst si alespoň jednou návod k obsluze a údržbě, tam jsou všechny důležité údaje a pokyny
Dobrý den, je toho hodně.Péče o karosérii ,promazání zámků, pantu dveří a pohyblivých částí, lanka a všelijaké hejblata. Dále v motorovém prostoru čištění mazání,kontrola a výměna náplní, kontrola ochranných nátěrů,časem se to dá zvládnout.Nesmíte zapomenout na podvozek, kontrolu tlumičů , pneumatik a brzdového systému viz příručky k vozidlu.
pana NU berte s rezervou . . . jak píší kolegové, 1)základem je manuál vozu, pokud je k dispozici. 2) kontrola stavu oleje a především jeho pravidelná výměna nejpozději po 15000KM nebo nejdéle 2letech provozu 3) pište si sešitek o opravách a údržbě a výměnách součástek (žárovky, svíčky, filtry, brzdové destičky atd.) 4) kontrola hladiny ostatních kapalin - především chladící kapaliny a brzdové kapaliny. 5)Kontrola baterie (buď měřením nebo přímo "čidlem" na baterii), dobíjení mino vozidlo. 6) mazání pantů dveří, zámků (silikonovým olejem). Zjistěte si co se do vozu vlastně lije a kterým otvorem!. Každý vůz může mít jiný olej i jinou chladící směs. <- Pozor! (V neposlední řadě Tlak v pneumatikách - tabulka bývá napsána v dvířkách palivové nádrže). V zimě jezděte na letních a v létě na letních atp. Jsou to banality, na které se dá někdy také dojet tedy . . nedojet.
pardon v zimě samosebou na zimákách! . . . . uups (když se daří, tak se daří)
Dekuju za odpovedi, ale spis jsem mela namysli jak vozidlu pomoci, co neni naskodu udelat...chytrou knizku k autu nemam, ale na internetu jsem nasla plno veci jak mohu autu pomoc. Napriklad cisteni skrtici klapky, potom prave to cisteni vsech kontaktu(prostriknout cisticen na brzdy), toto mam namysli, co mohu sama udelat, aby auto lepe startovalo treba a tak, no snad se ptam dobre
zajímalo by mě, které kontakty chcete čistit, zda jen kontakty akumulárotu, nebo se pustíte do všech svorkovnic a kabelových spojek...Škrtící klapku? Možná by stálo za to napsat, jaké vozidlo se chystáte mazlit...předpokládám že to bude technicky jednodušší vozidlo s karburátorem. Pokud máte například Pragu V3S, výrobce doporučuje v silných mrazech v noci několikrát vstát a protočit motor, pak ráno v pohodě nastartujete. U menšího auta nic nezkazíte přidáním aditiva dio nafty, zvýší se tím cetanové číslo a mazací schopnosti, atd., ztuhlému podchlazenému motoru to jen prospěje...Suverénně nejlepší je VIF super aditivum, můžu je doporučit...
Jedna se o Mazda Xedos 1,6i DOHC 16ventil 79kw...prostriknout konektory mam namysli a docetla jsem se o tom startovani, ze je treba neco vycistit ve spinaci skrince nebo tak nejak, auto neni tak zname, takze manual k nemu k dostani zkratka neni, ruzna aditiva uz mam predem zamluvene //cistic ventilu, cistic palivove soustavy atd// (moc na tyhle zazraky neverim, ale podle znamych vemu ty odzkousene) chtela bych se i podivat pod viko ventilu at vim jak to tam vypada a rovnou bych chtel na tom neco(cokoli) udelat
Spínací skříňka slouží k sepínání různých elektrických obvodů, nemyslím si, že zrovna čištěním spínací skříňky se dopracujete k dokonalým a jstým startům v zimním mrazivém ránu, ale také tím samozřejmě nic nezkazíte, pokud je skříňka rozebíratelná a na vnitřní kontakty se dostanete...za předpokladu že jí opět správně složíte. Mazdu Xedos zná každý, jezdil v ní i pan Bartoška. Dokonce v ní i boural a nic se mu nestalo.Doporučuji najít si nějaké stránky klubu příznivců této značky , určitě časem seženete i nějaký solidní manuál.
Jsem rád, že se bavíte, ale tady nikdo neví kdo čím jezdí, dokud to ten NĚKDO tady výslovně neuvede. I Praga je auto a ty co ještě jezdí vyžadují občasnou péči. Když se tazatelé konečně naučí formulovat jasně a konkrétně své dotazy, dočkají se konkrétních a přímých odpovědí. Jde jen o tom, co všechno si lze představit pod pojmem AUTO.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.