Nejste přihlášen/a.
Pokud kamarádka neuznává tvé vlastnictví vozidla, tak prakticky právoplatným majitelem je ten, koho určí soud. Ty totiž nemůžeš bez soudu s vozidlem nákládat, jako vlastník.
Pokud by soud označil jako vlastníka tebe, tak jím nebudeš stejně na dlouho. A ještě se budeš muset následně postavit před další soud, pro trestný čin poškození věřitele.
Tedy prakticky je majitelka skutečně kamarádka, protože kdyby mělo dojít na soud, tak jí to auto raději necháš. Tedy nebudeš se dovolávat svých práv a ona se tím pádem stane právoplatným vlastníkem.
Vlastníka určuje kupní smlouva.
Máš povinnost do 10 dnů oznámit změnu vlastníka - pokud tam bude někdo jiný tak tě to může dohnat (sankce až 50 kKč).
Pokud se kamarádka bude cukat ohledně změny v registru, tak vlastníka určí soud - ty to doložíš KS.
Může tvrdit že je její, pak bude rozhodovat soud. Ty máš v ruce písemnou KS, ona může tvrdit že KS je ústní.. Záleží na soudu k čemu se přikloní. Další prostředky jsou svědectví atd. - kdo to kdy komu prodal atd.
Zahájil bych přepis z tvé strany - podej žádost o zápis změny vlastníka... Ale bez její spolupráce to bude tahanice...
Nějak mi uniká, co se tady řeší. Vlastník auta je daný kupní smlouvou a měl by souhlasit se zápisem v ORV. Provozovatel nemá obecně s vlastnictvím nic společného, pouze to auto provozuje.
V případě rozporu mezi vlastníkem podle kupní smlouvy a podle ORV někdo něco zanedbal. Po právní stránce je majitelem/vlastníkem ten, kdo je zapsaný v kupní smlouvě.
@martinasa: Po koupi auta jste jej nachala přepsat na sebe jako vlastník? A souhlasila jste s tím, že ta kamrádka bude jako provozovatel? Pokud jsete to neudělal, sice o vlastnictví vozu nepřijdete (viz kupní smlouva), ale je to o tom, co už jsem napsal: Něco jste zanedbala, a to převod auta na vás. Takže bude na vás to dotáhnout do konce. V každém případě je majitelem ten, na koho je psaná kupní smlouva.
Rád zodpovím vaše případné další dotazy.
Dostala jste se do celkem začarovaného kruhu. Kupní smlouva je na vás. Pak byste měla být v ORV jako vlastník. Pojem "uživatel" příslušný zákon nezná, buď jste vlastník nebo provozovatel. Takže si zjistěte, jak jste zapsaná v ORV (velký TP). Pokud jako vlastník, provozovatel je v podstatě nicotný, nedůležitý. Pokud je jako vlastník zapsaná kamarádka, vidím to na soud a ten rozhodne, kdo je vlastníkem. Podle kupní smlouvy byste neměla prohrát, ovšem vy jste situaci tak zamotala a zneprůhlednila, že si netroufám odhadnout výsledek.
Takže jaký je zápis v ORV (velkém TP)? Jste vlastník nebo jen provozovatel? Nebo jak to doopravdy je?
@jmlc: Nemá. Nevíš o nic víc, než já, takže dokud nebudeš vědět podstatné údaje, je tvoje odpověď dost mimo.
JMLC
Prokáže se platnou kupní smlouvu. Pokud by chtěla kamarádka tvdit, že je vozidlo její, čím se prokáže, kde je pravda?
Pokud někdo má psanou kupní smlouvu a druhý nemá nic, jen tvrdí, že spolu uzavřeli ústní smlouvu a ten první to popírá, kdo bude mít navrh? Komu bude asi uvěřeno, nebo komu uvěříte Vy?
JMLC, ale já nemůžu spekulovat, co kdo řekne, já jen tvrdím fakta. Majitelem je ten, kdo uzavřel smlouvu o nákupu.
Pro kamarádku hraje do karet hlavně to, že jí sama tazatelka označila jako majitele a to několik dní po zakoupení vozidla na svou osobu.
Ale může to vysvětlit, že chtěla poškodit věřitele a proto to tak udělala.Pak bude následovat trestní stíhání a auto mít stejně nebude, protože přijde exekutor.
jmlc, jasně, máte pravdu, Já Vám prodám auto, stále jsem zapsán v registru a stále je vozidlo moje. Jak peníze tak i auto.
Ano, máte pravdu a přeji hezký víkend.
jmlc, jasně vy nadřazuje administrativní zápis v techničáku, nad občanský zákoník, kterým se řídí nabývání věcí.
do TP uvedu já, majitel, jinou osobu jako vlastníka, stvrzují tím převod meho vozu na tuto třetí osobu..
jako zápis do techničáku je další možnost nabytí věci? To je ale mimo občan. zákoník.
Vy máte jiný názor nežli já, každý si stojíme za svým. Tak si necháme každý svůj názor.
Byl jsem na dovolené a na telefonu se blbě píše.
Teď jsem se díval do TP - ORV. Nepředpokládám, že má tazatelka jiný. Jsou tam kolonky "vlastník" a "provozovatel".
Takže pokud je vlastníkem zapsaná kamarádka- je to na základě nějaké domluvy, smlouvy, něčeho. Je to úředně stvrzené, že vlastníkem je nyní právě kamarádka. Fakt, že ten den či více dnů před zapsáním byla vlastnicí dle kupní smlouvy tazatelka, je nepopiratelný. Nyní však není popiratelné, že vlastník je uveden v technickém průkazu.
Jakýkoliv pokus o tvrzení jiné bude cestou do pekel. Nevím, jestli nějaký právník bude ochoten na základě informací bojovat ... resp. za peníze všechno, ale vyhrát? A argument, že je napsán vlastník jiný, protože by jinak musela tazatelka vůz prodat a zaplatit dluhy, případně by jí vůz byl zabaven - to je jenom přiznání, že se jednalo o podvodné jednání z její strany.
K těm vlastníkům dle kupní smlouvy - a následnému prodeji: Jsou stovky smluv na vozidla denně, kdy kupující je člověk/firma a úhrada je úvěrem. Úvěrové společnosti se napíší jako majitelé, provozovatel je onen subjekt, který vozem jezdí. Má určitá práva a povinnosti. JENŽE NIKDY SÁM BEZ PLNÉ MOCI MAJITELE NEPRODÁ VOZIDLO!
A dokud majitel zapsaný v TP neřekne jinak, bude na majitele vůz napsán - nejsou páky toto změnit.
Pokud se v něčem z uvedeného textu mýlím, velmi rád uvidím nějaké konkrétní rozhodnutí či § a s radostí se všem odporovatelům tohoto názoru omluvím.
Hezký den.
jmlc,
chcete paragraf? Ale sám nedáte žádný, jen kolonku z techničáku, kde se předpokládá, že bude uveden vlastník. Jakou jinou kolonku tam chete, nežli majitele?
Potřebný paragraf najdete v občanském zákoníku. Páč prodej se řídí občanským zákoníkem.
Již mnohokrát jsemuvedl příklad, tak opět.
Vlastním vozidlo, jsem zapsán v registru. Vám ho dneska prodám, Vy mi dáte peníze. Jsem stále v registru veden jako vlastník. Vaším zdůvodněním jsem stále majitelem, i když mám peníze od Vás. Takže Vy mi dáte peníze a vozidlo nevlastníte?
Jediná vyjímka je u nemovitosti, kde právo přechází až zápisem v katastru. U vozidla a dalších věcí je to jinak.
Při vší úctě, pane Milane - kupní smlouva tazatelce přiznává práva vlastnictví od sjednání a podpisu (pokud není uvedeno jinak, někdy třeba od zaplacení částky a předání klíčů...), do doby vytvoření nové smlouvy mezi tazatelkou a novým vlastníkem.
Bez dalšího aktu formou kupní či darovací smlouvy by úřad nemohl převod vozu na onu kamarádku do TP zapsat.
Souhlasíte s tímto názorem? Nevyvracím platnost kupní smlouvy - tazatelka uvádí, že od někoho koupila vůz. Byl její - až do doby další změny majitele. Možná původně plánovala změnu fiktivní, ale z úředního pohledu (tj. i právního) je novou majitelkou zapsaná osoba v technickém průkazu. Jestli to bylo na základě ústní dohody na přepážce nebo smlovy, která se pak ztratila - to je naprosto jedno. Ten akt změny majitele úředník k tomuto určený ověřil dle právně platných postupů úřadu. Potvrdil jej zápisem do systému a TP.
Pokud neexistuje nějaká další smlouva, dohoda - písemná, která by prokazovala fiktivní převod vlastnických práv, není možné argumentovat starou kupní smlouvou. Takových smluv mám plný šuplík. Noví majitelé vozů se po převodu dávno mohli zbavit dokladů - já bych pak chodil s papírem 10 let starým a požadoval "své vozidlo".
Nicméně přejděme tuto zbytečnou debatu - tazatelka chce vůz prodat. Jak toto dokáže bez vlastnických práv v TP? Kdo jí tuto změnu majitele na úřadu potvrdí?
Nikdo - není totiž právní nárok prodat jako provozovatel vozu onen vůz třetí osobě. Prostě na toto nemá právo -není vlastníkem.
Při vší úctě, pane Milane - kupní smlouva tazatelce přiznává práva vlastnictví od sjednání a podpisu (pokud není uvedeno jinak, někdy třeba od zaplacení částky a předání klíčů...), do doby vytvoření nové smlouvy mezi tazatelkou a novým vlastníkem.
Ano, na tom se shodneme, je to tak. Tazatelka ale nikomu auto neprodala, takže je stále její.
Bez dalšího aktu formou kupní či darovací smlouvy by úřad nemohl převod vozu na onu kamarádku do TP zapsat.
Tady s Vámi nesouhlasím, páč úřad nepoptřebuje žádný doklad o vlastnictví.
Nevyvracím platnost kupní smlouvy - tazatelka uvádí, že od někoho koupila vůz. Byl její - až do doby další změny majitele. Tazatelka někomu prodala vozidlo? To jsem nenašel nikde v textu.
Možná původně plánovala změnu fiktivní, ale z úředního pohledu (tj. i právního) toto je jen Vaše spekulace, páč jinde píšete, že nevyvracíte platnost smlouvy.je novou majitelkou zapsaná osoba v technickém průkazu. Jestli to bylo na základě ústní dohody na přepážce nebo smlovy, která se pak ztratila - to je naprosto jedno. Ten akt změny majitele úředník k tomuto určený ověřil dle právně platných postupů úřadu. Potvrdil jej zápisem do systému a TP.
Úředník jen zapsal změnu podle vyplněné žádosti. Nepřísluší mu, ověřovat, kdo je majitelem.
Pokud neexistuje nějaká další smlouva,musí platit poslední smlouva, kterou má u sebe tazatelka, dohoda - písemná,která by prokazovala fiktivní převod vlastnických práv, není možné argumentovat starou kupní smlouvou.
Toto jenesmysl co píšete, nemůže být fiktivní smlouva platná. Buď je fiktivní a neexistuje, nebo je řádná smlouva.
Noví majitelé vozů se po převodu dávno mohli zbavit dokladů - já bych pak chodil s papírem 10 let starým a požadoval "své vozidlo". Nechápu tuto větu.
Nicméně přejděme tuto zbytečnou debatu - tazatelka chce vůz prodat. Jak toto dokáže bez vlastnických práv v TP? Kdo jí tuto změnu majitele na úřadu potvrdí?
Určitě není debata zbytečná, na převod potřebuje plnou moc od osoby zapsané v techničáku. Ale to jsem již dávno napsal. Musí kámošku přemluvit, aby jí to podepsala, nebo se obrátit na soud, aby určil vlastníka, aby na základě soudu vozidlo mohla přepsat bez plné moci.
Zkuste mi, prosím, odpovědět:
Vlastním vozidlo, jsem zapsán v registru. Vám ho dneska prodám, Vy mi dáte peníze. Jsem stále v registru veden jako vlastník. Vaším zdůvodněním jsem stále majitelem, i když mám peníze od Vás. Takže Vy mi dáte peníze a vozidlo nevlastníte?
Martino, vlastnictví určuje občanský zákoník. Vy jste podle něj koupila vozidlo. Máte na to kupní smlouvu. Zpochabnit tuto smlouvu může jedině soud.
Zápis v registru vozidel je jen administrativní zápis. Neřeší vlastnictví.
Zkuste si odpovědět na tuto otázku. Koupíte ode mne vodidlo, dáte mi peníze, já vám dám auto. Čí je vozidlo? Vaše, nebo moje, když mám peníze?
Pokud Vaše kamarádka tvrdí, že vozidlo je její, mýlí se. Vy ale nemůžete bez její plné moci nakládat ÚŘEDNĚ s vozidlem.
Ano, jelikož je ona vedena jako vlastník, nemůžete bez její plné moci s vozidlem nakládat. Při nedohodě může rozhodnout soud.
Dobre heste se zeptam takhle,kdyz si tedy auto necham ona nemuze tvrdit ze je jeji tedy a nema na nej zadne pravo?teoreticky kdyz by byla takova mrcha a zavolala policii ze je auto jeji a ze ho chce na ci strane je zakon mize policie prijet a rict mi at ji ho dam?
-----------------------------------------
Auto si necháte, páč právně je Vaše. Podle zákona. Když dojde do sporu, podle zákona je vozidlo Vaše, páč zápis je jen administrativní zápis.
Zkuste si přečíst můj příklad o prodeji vozidla, ještě jednou a budeto snad již jasné.
Milane, jasně že registr vozidel není veřejný seznam. Na tom si vylámala zuby třeba Helena Vondráčková spolu s manželem Martinem Michalem, kdy on nasekal dluhy mnoho miliónů. Když exekutor přišel zabavovat majetek, tak se oháněla technickým průkazem, že jako vlastník je uvedena ona a né její manžel. Exekutor to neuznal. Následovala žaloba, která došla až k Ústavnímu soudu.
Její právníci se snažili docílit toho, aby soudy uznali, že registr vozidel je veřejný seznam. To se jí nepovedlo. Hlavní problém totiž je, že registr vozidel nemá základní předpoklad - není veřejný.
Pokud se vlastník a "vlastník" uvedený v registru nedomluví, tak pouze soud může skutečně určit vlastníka. Bez soudu nikdy nebude ani jeden z nich skutečný vlastník, protože mu zákony neumožní s vozidlem nakládat, jako s vlastním. Možná více nahrávají vlastníku zapsanému, protože ten může např. zrušit jeho technickou způsobilost na pozemních komunikacích. atd..
Pokud bude soud určovat vlastnictví vozidla, tak důležitých důkazem může být právě zápis v registru vozidel, který může potvrdit např. ústní kupní smlouvu. Bude záležet, kdo bude mít pádnější argumenty.
V tomto případě, kdy je na majitelku uvedenou v kupní smlouvě uvalena exekuce, má navrh a spor by "vyhrála".
Protože jak podat žalobu a neukázat kupní smlouvu? Protože pouze "zveřejněním" této smlouvy by si způsobila trestní stíhání. Pokud by toto podstoupila, tak by nakonec stejně vyhrál exekutor - věřitel. A tak by to bylo správně.
Pane andělíčku, já s Vámi občas souhlasím, až na předpovídání rozhodnutí. Případ Vondráčková nemůžu komentovat, páč nevím oč jde.
Jen tvrdím, že vlastnictví musí být podle občanského zákoníku, nikoliv podle nějakého evidenčního zápisu. Jediná vyjímka jsou nemovitosti, kde je vlastník až po zápisu v katastru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.