Nejste přihlášen/a.
"V případě pokuty mohu říci, že to řídila osoba neznámá..."
Říct můžete cokoliv, ale nebude Vám to nic platné. Žádná "osoba neznámá" neexistuje, pokutu zaplatí řidič vozidla. V případě, že není znám, tak majitel vozidla (firma). Ale myslím, že pro majitele nebude problém zjistit, kdo v danou dobu řídil.
Nicméně slušné firmy své zaměstnance neudávají, zaplatí a strhnou mu to z výplaty (popř. jinak se dohodnou). Pravdu máte, že neznámá osoba neexistuje. Existuje neustanovený řidič.
Což v případě, že firma nenabonzuje zaměstnance nastává vždy. Navíc to, že firma řekne, že řídil XY nic neznamená. ,,Já jsem neřídil, ale totožnost řidiče odmítám prozradit, protože bych poškodil sebe, nebo osobu blízkou." (protože mám třeba vnitřním předpisem zakázáno pustitza volant manželku, stejně tak nemohu vědět, že nemají ještě něco, co by hodnotili jako trestný čin).
Nehrozí nic, museli by tě zastavit na místě. Objektivní odpovědnost platí jen v jasně definovanch případech... Žádná osoba neznámá neexistuje, za tu bys dostal pokutu - vozidlo nesmíš svěřit někomu cizímu, tj. musíš vědět kdo řídil a jestli má řidičák. Můžeš využít svého práva odmítnout vypovídat proti osobě blízké. Pokud neprokážou kdo řídil tak je řidič neznámý = bez bodů.. Případně je víc řidičů a už si nepamatuješ kdo z nich zrovna řídil, knihu jízd si nevedete...
Pokud se přestupek neřeší na místě, nastupuje sprdel, tedy správní delikt provozovatele vozidla, kdy nedonutil řidiče řídit jak má. Na to chodí výzva k uhrazení určené částky, nikoho nezajímá kdo řídí, stačí zaplatit a body se nepřidělují. Ale pokud je mi známo, skrytý dohled nikdy neměří "do foroty", tedy na sprdel, ale řeší na místě s řidičem.
Firma žádnou povinnost udávat zaměstnance nemá. Ostatně (ač se to všemožní Humlové a novináři snaží spochybnit) listina základních práv a svobod občana zrušena nebyla, odpověď ,,Odmítám výpověď, jelikož svou odpovědí bych mohl poškodit sebe nebo mého blízkého" je nadále relevantní. Jen uhradíte (firma) určenou částku a řidič nikoho nezajímá. Takto mj. fungují všechny radary ve městech, body nikdo neřeší, stačí zaplatit výpalné.
A exotů, co na 90 jezdí raději 82 (tj. tachometrových 90) si nevšímejte. Způsobují více kolizních situací, než vy se 104
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.