Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak uskutečnit nákup nového auta v hotovosti

Od: radim3* odpovědí: 67 změna:

Dobrý den všem,prosím o tipy resp. triky,jak zaplatit nové auto v hotovosti bez toho abych přeplatil jeho cenu třeba o korunu.Příklad-auto za 1.000.000.-,mám na něj hotovost,vím,že víc než 250.000 denně dát nemůžu,další část až po určité době,ale pokud jde o vůz v hodnotě nad 1000000,tak už nabíhají zplátkové kalendáře a uroky atd.A to ja nechci.Žádný bankovní převod,žádný uvěr,žádná půjčka.Jednoduše hotovost v obálce a auto beru.Jak na to abych neporušil zákon?Děkuji.

67 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

majsterjoe*
hodnocení

3x

Nevím o čem se tu neustále rádci dohadujete. Já jsem tazatele pochopil. Zákon totiž nedovoluje provést takovou platbu v hotovosti. Ale to už vám vysvětlil. Líbí se mi ale, jak každý musí napsat svůj vlastní názor k něčemu, na co se nikdo neptal.

asi jste si špatně přečetl zadání, nebo nepochopil

že víc než 250.000 denně dát nemůžu,další část až po určité době, Takže se ptal, jak to udělat.
Všichni víme, že nelze platit hotově velkou částku, ale bavíme se o tom, zdali může platit každý den, nebo musí být mezi dny mezera.

O tom je základ debaty.

radim3*
hodnocení

Konečně jeden normální člověk, který pochopil můj dotaz! Už je to zjištěno přímo přes prodejce (Volvo a Škoda). Je to ze zákona možné každý den(270),ale nikdo to neudělá. Celnici a FÚ. Špinavé prachy.

Radime, co kdybyste si přečetl svoje zadání znova.

awoby
hodnocení

1x

Abych si mohl koupit auto za 1mil v hotovosti, tak zde musí být uzavřena nějaká smlouva, kde bude uveden mechanismus hotovostních plateb, aby nemohlo dojít k porušení zákona.

Pokud autosalon napíše klasickou kupní smlouvu, kde bude uvedena cena vozidla 1mil a placeno hotově a k tomu bude přiloženo několik stvrzenek z různých dnů, tak může mít problém, kdy mu to FÚ neuzná a udělí pokutu. 99% lidí raději couvne, než se soudit se státem a nejistým výsledkem. A ani výhra nemusí být zcela výhra, protože úředníci z FÚ mají pamět.

Četl jsem např. rozsudek nejvyššího soudu, který řešil kupní smlouvu na nemovitost, kde bylo uvedeno, že platba bude provedena hotově. A toto samotné ustanovení označil už v rozporu se zákony i když platba mohla být následně provedena ve splátkách.

Takže proč si přidělávat problémy...

doplněno 15.08.18 07:34:

Ještě dodám, že aby byla rozdělené platba v hotovosti třeba po 250tis z pohledu zákonů čistá, musí zde být nějaký pádný důvod, proč došlo k takovému rozdělení. Pokud je to z důvodu, že nelze pracovat s hotovostí vyšší než 270tis kč, tak takové jednání FÚ či následně soud označí za učelové obcházení zákona a udělí či potvrdí pokutu.

Takže pokud autosalon převezme od zákazníka 4x250tis kč po sobě jdoucích dnech, musí mít k tomu nějaký pádný důvod. A ten asi těžko najde. To platí i pro plátce.

radim3*
hodnocení

A už jsme doma.

Nejste doma. Andelíček píše: "pádný důvod", s tím musíme každý souhlasit. Pokud se to zdůvodní tím, že více zákonanedovolí, tak je to přeci hloupé zdůvodnění.

Teď můžeme otevřít rubriku, jaký to může být jiný důvod? Koho napadne alespoň tři důvody?

awoby

Mě nenapadl ani jeden. Tebe?

Mne ano, je třeba se více namáhat.

awoby

Tak ho napiš.

kdo bude posuzovat, zda je to pádný důvod? Ten co mi oponuje, nebo ten, co souhlasí. Víš jak to dopadne?

awoby

Ten argument musí být natolik pádný, aby ho uznal i oponent. Tedy FÚ. Při finanční kontrole nejsi jako normální člověk v rovné pozici. V tomto případě musíš FÚ přesvědčit, proč se tato částka rozdělovala na 4 části. Nestačí si něco vymyslet, musí být nějaký důkaz, proč..

Jinak to označí za obcházení zákona a napaří pokutu. Máš možnost se soudit a přesvědčovat soud, že jsi měl opravdu důvod, proč platbu rozdělit.

Já nenacházím jedinný pádný argument, který by obstál a FÚ či soud by ho bez výtek přijal. Jinak samotné zadání tazatele to zcela vylučuje.

hodnocení

0x

Takže tu hotovost nemáte. Tak o co vám jde?

doplněno 14.08.18 14:04:

@radim3: Nemáte. Píšete, že můžete zaplatit 250.000,-Kč denně. Takže buď počkáte 4 dny a pak tu obálku s milionem máte plnou, nebo mi není jasné, o čem mluvíte*sok*

radim3*
hodnocení

Právě naopak.Mám v ruce hotovost na nákup nového auta,jde mi o to,jak ho zaplatit autosalonu bez bankovnívh převodů atd.

A Vy něco za bankovní převod platíte? Tak to potom máte špatně nastavené podmínky..

Nevidím jediný důvod, aby člověk zaplatil byť jen o korunu víc, než daná věc opravdu stojí.

A autosalonu bude jistě také daleko příjemnější, když mu peníze pošlete převodem, než aby je musel někdo z autosalonu přepočítávat..a donést do banky.

radim3*
hodnocení

Mně jde pouze o to,zda-li to v hotovost jde.Co když žádný účet nikde jednoduše nemám a v ruce obálku s milionem.V autosalonu se mi líbí auto za mega.Co ted dál?

Prosím,nechápejte mně špatně,osobně samozřejmě účet mám a ne jeden,ale svůj dotaz jsem vložil na základě článku na netu o možné platbě jen do výšky 250.000.-.Na druhé straně i ten autosalon si předce řekne-Náš zákazník-náš pán,ale vzít si od zákazníka víc než 250.000 nemůže .Proto by mně zajímalo,co můžou dělat lidi s penězma cash-třeba nedůvěřujou bankám-a prodejem auta - třeba luxusního.Co můžou dělat?

Níže jsem Vám odpověděl...a "milancukrar" také.

A jde to kupodivu ještě jednodušeji..

Protože "vložení hotovosti na účet u peněžního ústavu (nebo jejich výběr)" se nepovažuje za hotovostní platbu.

Takže vezmete svůj milion Kč a donesete je to banky, kde má autosalon svůj účet...a tam tu částku CELOU vložíte NAJEDNOU na jejich účet. A potom si dojdete vyzvednout Vaše nové auto.

radim3*
hodnocení

Já to beru,v tomhle případě máte pravdu oba,ale položil jsem dotaz BEZ BANKOVNÍHO NEBO PENĚŽNÍHO ÚSTAVU a tudíž hotovost.

Tak to potom nijak...legálně nelze.

Ale pořád nevím o co Vám jde.

Účet máte...peníze máte.., ale máte problém peníze vložit, nebo převést.

Pokud jste peníze neukradl, nebo je nemáte za prodej drog, stále nevím, s čím máte problém.

Já Vám dávám postup, jaký chcete. Nebo snad píšu u nějaké bance. Klidně se může stát, že prodejce nebude chtít přistoupit na Váš požadavek. Ale to je na debatu na jiné téma.

jabraka*
hodnocení

0x

Platit v hotovosti?Vozit s sebou takovou sumu?To je naprostý nesmysl.Pokud mám peníze na kontě,je to to nejmenší,jak za auto zaplatit převodem z účtu.Jinak rozumný člověk takové platby neprovozuje.

JABRAKA

radim3*
hodnocení

Vím,že je nesmysl nosit tu hotovost u sebe,ale stejně bych rád věděl jak to udělat a přitom nepřijít do křížku se zákonem.Jinak řečeno-vytáhnu milion z podhlavníku,nemám nikde účet a líbí se mi auto za mega.Nechci cpát ani korunu za leasing,úvěr atd.Proč taky?Na to auto prachy mám a banky mně nezajímají!Jak to udělat?

Říkáte nesmysly. Kde máte milión v podhlavníku, když můžete zaplatit je 250 tisíc denně.

Skočte si na psychiatrii, tam vám to vysvětlí.

Udělejte to jednoduše..

Prostě v rozmezí 4 dnů donesete do autosalonu 4x250tis Kč. U automobilu za 1mil Kč po Vás rozhodně nikdo žádné navýšení požadovat nebude. A až bude částka kompletní, auto Vám předají. Předpokládám, že jejich účetní to rozepíše jako 4x částečná platba, nebo záloha. Jinak jsou hotovostní platby omezeny na 270tis Kč.

radim3*
hodnocení

Nesmysl tentokrát váš.Donést do autosalonu 4 dny po sobě 250.000 je na 100 procent jisté,že okamžitě po vás půjde jak finančák tak jiné instituce.Musíte mezi splátkami dodržet určitý časový odstup,ale pokud jde o větší cenu luxusního auta,tak už vám třeba na zaplacení je zapotřebí půl roku a to už autosalon předá finanční společnosti a tá vám to zadarmo dělat nebude.Proto jsem položil dotaz o hotovosti a novém vozidle.

A má odpověď v 14:11 by Vám nestačila?

radim3*
hodnocení

Jo beru,není důležitý denní limit 250 nebo 270,spíš jde o to ,který ůčetní by si to na triko vzal.Nejde o oár korun.Ale prostě mi to trochu přijde jako omezování plateb v hotovosti.Jasně,milion není placení rohlíku,ale přece .

hodnocení

0x

Máte hypotetický.

Musíte se domluvit s prodejcem, že Vám v pondělí vystaví zálohovou fakturu na 250tisíc, v úterá ve středu rovněž, ve čtvrtek rdoplatíte zbytek a hotovo..

Jinak nelze dle zákona jinak.

radim3*
hodnocení

Z hlediska zákona to jde?

Já se domníval, že znáte zákon. Pak to musíte nastudovat, páč tuším, že je je více jak 250 tisíc za den.

portal.pohoda.cz/...

rovedené týmž poskytovatelem platby témuž příjemci platby v průběhu jednoho kalendářního dne.

radim3*
hodnocení

Zákon kapánek znám.Víc než 250.000 ne,ani prodejce vám víc neveme a navíc musí mezi splátkami být určitý časový odstup,který u luxusního auta a jěště luxusnější ceny se může protáhnout i na víc než půl roku a to už dá autosalon nějaké fin.společnosti a tá nic nedělá gratis.A proto byl také mnou dán ten prvotní dotaz.

Koukal jste na odkaz?

Vy tvrdíte, že: "navíc musí mezi splátkami být určitý časový odstup". Můžete to podložit zněním předpisu?

Domnívám se tedy, že neznáte potřebný předpis a jen spekulujete.

milane...nemůže..:Protože dle §4 zákona 254/2004" odst. (4) "Do limitu se započítávají všechny platby v české i cizí měně, provedené týmž poskytovatelem platby témuž příjemci platby v průběhu jednoho kalendářního dne".Takže máš pravdu...a já také, pokud tazatel nedokáže opak.
radim3*
hodnocení

Spekuluji?Citace-Samozřejmě můžete platbu rozdělit i do více dní . V takovém případě vám ale naši odborníci doporučují myslet na dostatečný časový odstup , aby bylo zřejmé, že nechcete obcházet zákon a že se jedná o platby samostatné, hrazené za jiným účelem, v jiné souvislosti atd. Pokud tedy trváte na platbě v hotovosti, dohodněte si raději měsíční splátky, které by už neměly být v rozporu se zákonem.Přikladám vám i odkaz na celý článek aby jste si udělal obraz o mé spekulaci. annonce.cz/...

Už je mo to jasné Radime, Vy upřednostňujete doporučení někoho, nežli znění zákona.

Pak je to jen Váš problém. Já přijel s penězi, rozdělili jsme je na dvě kupičky, jedno včerejší datum, druhá dnešní a hotovo. To sice nebylo ještě EET, ale i dnes lze poslat EET až zítra.

hodnocení

0x

Muzes vlozit hotovost v libovolne vysi na ucet prijemnce u prepazky v bance. V tomto pripade na ucet toho, od koho auto kupujes.

radim3*
To je pravda, ale můj dotaz byl neskutečně překročen do úplně jiných témat. Původ peněz, psychiatrie, spekulace, banky, odpověď žádná. Axus :samozřejmě banka a účet, ale pointa mého dotazu zmizela. Mám v ruce (příklad) milion cash , jdu do autosalonu a bez použití jakéhokoliv účtu chci nové auto za milion. Současně nechci platit žádné poplatky finančním společnostem, kterým by moje třeba měsíční splátky předala. Měsíční proto, že zřejmě zaplacení 4 krát 250 v jednom týdnu by bylo prani špinavých peněz (čemu se nedivím). Takže jak to udělat bez obcházení zákona?
radim3*
Je úplně jedno 250 nebo 270,proste každý prodejce aut to dá fin. společnosti a ta to logicky gratis dělat nebude. Takže mám milion v hotovosti a bez účtu nebo dalších poplatků si auto nekoupím. To mně zarazilo a to byl důvod mého dotazu.

Ale koupíte, jen hledáte důvod, jak to nepůjde. Proto na začátku jsem psal, že asi jde o hypotetický dotaz.

radim3*
hodnocení

Samozřejmě že hypoteticky, takových je tady většina. Reálná odpověď žádná. Dám si tu práci a zítra zajedu do autosalonu a pak dám vědět já se věci mají. Hezký den.

Mě je jedno, jaké mají nařízení v autosalónu, já jen chci vědět, zdali postup můj a pana Cakla je právně možný. Nikoliv že prodejce sdělí, my nebereme hotovost.

Hoši, ten člověk je zřejmě nemocnej, protože nejít cestou nejmenšího odporu, jak zde někdo popisoval (složit celou sumu v bance na účet autosalonu, bez jakékoliv újmy), to hlava nebere.

radim3*
hodnocení

Takže mi to nedalo a teď jsem vylezl z autosalonu. Maximální výška je těch 270, ale další splátky s ohledem na dohled FÚ a Celní správy po zhruba 4 týdnech, splátky a jejich výše určí finanční společnost v souladu se zmlouvou mezi prodejem a společnosti. Takže rady typu 4 krát po sobě čtvrt milionu a hotovo jsou nesmysly. Žádný prodejce na to nepristoupi. Třeba 250 dnes a zbytek 100 zítra nebo opačně, tak to se běžně dělá, ale ne u auta za milion. Předběžný odhad pro auto Z milion: 270 dnes, zbytek ve 4 platbách, ve výsledku auto za milion vyjde na 1.009.700.-
radim3*
hodnocení

Pro ferax:hlava to nebere tobě, protože dotaz byl čistě hypoteticky a bez použití jakéhokoliv finančního ústavu. Byl to dotaz jestli to v dnešní době vůbec jde!
radim3*
hodnocení

Pro MILANCUKRAR :Tak jsme si 1:1,měli jste pravdu, bez peněžního ústavu to při ceně vozu 1000000 nejde a já zase že se nedá prodejci zaplatit 4 dny po sobě 250. Ten odstup tam musí být a hned to spadá pod f. Spol. a už lítají tisícovky nahoru. To byl základ mého dotazu. Argumenty všech typů přepážka, banka, účet atd. byly úplně zcestné, prosil jsem o názory platby BEZ PENĚŽNÍHO ÚSTAVU. Stejně děkuji všem za názory.

radim3: Ale zákon buď platí...nebo neplatí. Znění zákona je jasné a paragraf jsem citoval..Našel jsem pouze z roku 2011 nějakou zmínku o snaze právě tento paragraf změnit, protože se platba dá rozdělit, ale nenašel jsem novelizaci, nebo změnu, která by tento paragraf upravovala. Tudíž by stále měl platit A že si ho někdo vykládá jinak, to je u "právníků" celkem normální. Ale napsané je to naprosto jednoznačně.

radim3*
hodnocení

Dohled FÚ a celniku je zřejmě kvůli praní špinavých peněz a časový odstup je taky finanční politika společnosti, která se se zákazníkem dohodne na 3nebo 4 nebo více platbách. Zní to logicky, věřím tomu. Ale 4 krát po sobě přijmout čtvrt milionu cash si žádný prodejce nedovolí.

Ale to, že si to "žádný prodejce" (ptal jste se jednoho, pokud dobře čtu) nedovolí, to neznamená, že je to zakázané..resp. že to nelze provést. Znění zákona tento způsob (rozdělení platby) jednoznačně zakazuje..., ale pouze v JEDNOM dni. Co není zakázané, je povolené. Pokud k danému paragrafu neexistuje nějaká prováděcí vyhláška (to nevylučuji, nejsem právník), tak je to bez diskuze..

radim3*
hodnocení

Ano, plně souhlasím. 270 na den. Můj dotaz byl adresovan na téma jestli to bez peněžního ústavu jde. Výsledek? Nejde. Zaplatit 4 krát po sobě prodejci motorových vozidel 250 není dle zákona trestné, ale jak jsem byl informován, je to okamžitě podezřelé pro celníky i FÚ. Pak můžou prý nastat (a prý se to děje často) veliké tahanice ohledně majetkového přiznání, příjmu, předkládání papírů, předvolání atd. atd. A to platí i pro příjemce tak velkých plateb v hotovosti v tak krátkém období. No a to je peklo, o které nikdo nestojí.
radim3*
hodnocení

Prostě máte v kapse milion, za výlohou pěkné autíčko, nechcete nic řešit přes poštu, banky atd, tak zbývá jen pěšky nebo si zavolat taxika. Na druhou stranu to má logiku. Praní špinavých peněz, únik daní. Nic s tím nenadelame. Může mít člověk doma třeba 10 milionů v hotovosti, peníze čisté bez náznaku zrestne cinnosi a stejně si v jeden den to pěkné auto za milion nekoupí.

Po několikatihodinové debatě přiznáte, že 4x250 není protiprávní, ke to právně možné, ale přesto to nejde?

Hypotetické dotazy jsou zbytečné.

radim3*
hodnocení

Ale já jsem nikdy netvrdil, že 4 krát 250 je něco protiprávneho! Stal jsem si pouze za tím, že to nejde. A měl jsem pravdu. Proto jsem se ptal Na nějaké triky ve svém dotazu. Že zákona to jde, ale nikdo to neudělá.
radim3*
hodnocení

A abych to ještě upřesnil, neudělá to ani jeden prodejce Škoda v republice. Průměrný časový odstup mezi platbami v hotovosti je zhruba 20 kalendářních dnů. Hezký večer.

Proč 20 dnů, proč ne 10?

Tak si kupte auto u mne, já Vám umožním platit 4x250 tisíc.

radim3® - najednou mluvíš o hypotetické akci, ale z toho dotazu, přímo čiší, jako bys to auto chtěl koupit okamžitě a sřelhbitě.

hodnocení

0x

Co se domluvit s prodejcem auta, donést tam milion a on vystaví příjmový doklad na částku třeba 4x250 tis. (ať se to dobře počítá) se zpětným datumem nebo s datumem dopředu a vy odjíždíte ještě ten den?

Nic méně jak bylo psáno výše, chodit s milionem v kapse jen tak a potom to někde v obchodě hodit na stůl no nevím nevím. Při pomyšlení že to bude muset prodejce přepočítat na místě, potěš koště. Jen aby to nebylo nějaké praní peněz :D

radim3*
hodnocení

Já vím, chodit s melounem je picovina dotaz byl od začátku hypoteticky. S těmi terminami, které navrhujete, no nevím. Bojím se, že by to asi udělalo bordel v účetnictví. Opravdu nevím, nejsem účetní.

Bordel to bude v jejich účetnictví, Pořád je to jen na teoretické úrovni. Chce to mít podled na věc také ze druhé strany. Neviděl bych ale zase tak extra velkej bordel v účetnictví. Je to normální věc že zaplatíte čás peněz a potom zase část. Viz třeba řemeslné práce, také se platí často za materiál a potom za práci atd. Jediné v čem to může drhnout je že se musí vypsat vždy příjmový doklad. Nejsem účetní ale ještě je něco jako zálohová faktura,

Jak jsem ale psal blbost je chodit s melckem v kapse. Nic méně za peníze v Praze dům, tady dva.

hodnocení

0x

A varianta 4x 250 od jiného příjemce.

4x jiné jméno plátce? Já, ty , švagr, teta?

4x jiná adresa, přijmení...

radim3*
hodnocení

Takže 4 plátci a kdo by byl pak majitel auta, jak by se to pak řešilo s daněmi? Nevím, zajímavá myšlenka, ale opravdu nevím jestli je to možné. Kdyby bylo, tak si celá rodina přijde pro auto v 1 den.

Je to samozřejmě jako hypotéza, ale argumet pro FU je , že jsme se jako např. rodina složili na vůz a každý jsme zaplatili svojí část.

Majitelem je ten, kdo je v technickém průkazu...

Majitelem je ten, kdo je v technickém průkazu..
Tak to určitě není pravda.

4X stejný plátce. V čem je problém, Asi bych to doho rozhodně netahal další osoby

hodnocení

0x
Behěm čtyř dnů učiníte 4 návštěvy a při každé návštěvě donesete 1/4 milionu.
V čem je problém? Dělá se to zcela běžně.
radim3*
hodnocení

Ale ne u prodejců nových aut. Zjištěno a u Volva jsem byl osobně. Vysvětlení :dohled celní správy a FÚ. Nedivím se, kdyby jste někam donesl jako soukromá osoba hotově v týdnu 4 krát 250, tak by jste velice rychle byl v hledáčku financaku. Ono to tak jednoduché zase není.
Celníkům je to úplně jedno a FÚ řeší důležitější věci než že má někdo milion cash.

vilik*
hodnocení

0x
Radime, kupoval jste si někdy nové auto?
To není, že přijdete a mají všechno na skladě. To vybíráte výbavu, motorizaci, barvu, kola, doplňky. Takže auto jste vybral, máte ho objednané a co? Budete platit zálohu. Bez ní vám auto do výroby nedají. A pak čekáte jeden měsíc, dva měsíce, a ten třetí možná auto bude. A vy mezitím můžete nosit měsíční splátky záloh. Klidně v igelitce.
Jestli by se vám přesto líbila skladovka, budiž, ale berte na vědomí, že prodejce se z vaší hotovosti fakt nepos.re. On totiž má tak minimální marži, navíc ještě zmenšenou o slevu za skladový vůz, že se mu prostě nevyplatí dát za hotové, i kdyby byly přes účet. On totiž počítá při prodeji s tím, že k pidizisku od vás přihodí tu odměnu od zprostředkovatele úvěru. A ten mu ji dá právě proto, že mu vy dáte úroky. Chápete?
Mimochodem, lze shrábnout slevu při platbě na úvěr a ten třeba za měsíc doplatit. Poplatek smí být ze zákona maximálně1 procento. Pokud je poskytnutá sleva vyšší než jednoprocentní poplatek, vyděláváte vy.
A pokud chcete maximálně ušetřit, zaplaťte kartou, která připisuje bonus za platbu. I když jde max o tisícovku, třeba by vám to udělalo radost. Určitě ji někdo z vašeho okolí zapůjčí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]