Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jawa pionýr 20 nejede

Od: jouda386 odpovědí: 26 změna:
Zdravím, mám motorku Jawa Pionýr 20.
Startuje, rozjedu se, ale po chvíli se mi motorka po přidání plynu začne "dusit" Jako kdyby docházel benzín. Hladina benzínu v pořádku, karburátor vyčištěný, kladívka správně seštelovaná, nová svíčka, filtr komplet. vyčištěný, kondenzátor nový. Už jsem bezradný.
Tankuji Vervu 100 oktanovou s olejem Mogul.
Zkoušel jsem i jiný benzín s olejem-závada se zmírnila,ale jinak to pořád netáhne. Nevíte někdo co s tím? Moc díky za rady.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirkamatapat*
hodnocení

1x

Není v pořádku přítok benzinu do karburátoru.Příčinou může být otevírací ventil u nádrže,nebo také uvolněná jehla v plovákové komoře.

dejv111*

Přesně tak, zkontrolujte gumičku - těsnění v kohoutu. Vlivem dnešního sračkoidního benzínu guma nabobtnává a dírka se zmenší natolik, že není schopna dodávat dostatečné množství benzínu.

jentak*
hodnocení

0x

jestli to souvisí s teplotou, tak může být nepatrně přidřený. Za studena, při vyndané svíčce, jde s motorem točit lehce? A potom za tepla?

jouda386
hodnocení

Ano, s motorem lze točit lehce za tepla i za studena.
zdenda164
Já měl podobný problem i snad stejný ,za studena jel, ale za tepla nejel , tož jsem nechal udělat výbrus válce a vyměnil gufera na klice a pincek zacal jezdit bez problému.

martinu*
hodnocení

0x
Co kabel ke svíčce?Nebo cívka?

hodnocení

0x

Nová svíčka ještě neznamená, že je v pořádku. Stačí odlišná tepelná hodnota a po zahřátí přestane motor táhnout. Bohužel nevím, jaká svíčka tam patří, protože svíčky, které jsem za mých mladých let do tohoto motoru používal, byly české PAL a měly označení 14-5, popř. 14-7 podle toho, jaké byly v návodu předepsány. Takže bych doporučoval ověřit i tuto skutečnost.

jouda386
hodnocení

Používám svíčky Brisk Super N15C nebo Orecon
N17C.

hodnocení

0x

Ahoj, může být zakarbonovaný výfuk. Zkus ho vypálit.

Ještě mě napadlo, nemáš zanesené sítko vypouštěcího ventilu v nádrži? Za ty roky bývá nádrž vevnitř plná rzi.

Ucpaná odvzdušňovací dírka ve víčku nádrže?

Přidal bych se k posledním dvěma závadám-ale spíše ocpané odvětrání víčka nádrže! Taky mi takhle v minulosti zlobil,prošel jsem snad vše od eletriky až po karbec,Nakonec jsm po doplnění benálem zapomně dát víčko (doma z kanistru!)a jel jak z praku!tak jsem víčko provrtal asi 4,5mm vrtáčkem a pak to opět jezdilo dobře!

jouda386
hodnocení

Výfuk je komplet vypálený

Jo ještě žádný 100 či 98 oktanový benál jen 95 !Tento motor byl určen na provoz na benzín Normal 91 který je už snad dnes nesehnatelný !

olinl
hodnocení

0x

Píšeš, že tankuješ Vervu a olej Mogul(nepíšeš který, tak doufám že M2T či plnohodnotnou náhradu). Zkus vzít obyčejnou Efectu a olej M2T v patřičném poměru podle výrobce (cca 1:40) . Nepíšeš, jak vypadá svíčka po vymontování ( samozřejmě po vychladnutí motoru ! ) jestli je černá nebo suchá + světle hnědá. Máš tam obyčejnou fajfku nebo odrušenou? Co vysokonapěťový kablík-dotýká se měď "trnů" fajfky i cívky?

jouda386
hodnocení

Přidávám olej M2T, svíčka je po chvíli černá (špinavá). Fajfka je obyčejná.
xenofob

M2t je dobrý k impregnaci dřevěného plotu

kup si svíčku brisk správné tepelné hodnoty, používej olej sunoco modré barvy 1:40

také může jít o drobné netěsnosti

dejv111*

S lepším olejem, co méně kouří (například modrý Mogul TSF nebo levný Sheron do 2T zahradní techniky nebo Mogul Alfa 2T), souhlasím, ale neměnit poměr oleje k benzínu! To je chyba!

olinl

Nevím, jestli už nemáš opraveno, ale zkus vyměnit svíčku (třeba za starou původní, která fungovala a ve většině případů vydrží desetkrát déle než nová, případně se nová neztratí) nebo tu nynější "opálit" mírným plamenem propan-butanovým hořáčkem-spálit/ofouknout plamenem karbon, aby nezkratoval vysoké napětí na svíčce a když to nezabere, znovu vyčistit karbec. Jak píše některý z přispivatelů-dnešní benzín způsobuje rozklad a tvrdnutí starých (dříve vyráběných) hadiček z gumy i těsnění. Vidím to na starých autech, když se při ohýbání hadičky ozve zapraskání.

jouda875

Nejede to jak s novou svíčkou tak ani s tou starou. Při rozebrání jsem zjistil, že mám prasklý pístní kroužek, a drážku v pístové komoře. Dám vědět až bude hotový výbrus.

Ty voe.Já měl ve válci4 drážky od nezajištěného pístního čepu a JELO to,chytalo bez problémů jen ten výkon -po ropvince nebo z kopečku Ok ale malilinkatý kopeček a pomalu problém i nas 1°.

asd1

Na změnu oleje z M2T na moderní pozor, jedině pokud je motor bez karbonů! Moderní olej karbony po M2T rychle rozpustí = brusná pasta = klidně zlikvidování motoru. "Místo M2T nalej TSF" je fakt super rada... Dobrá tak pro sousedovic výrostka který dělá kravál kolem zahrady a chci mít klid :D

h0042*
hodnocení

0x

Pokud se dusí jen po přidání plynu,bude ucpaná tryska,nebo bude malá.Nemáš jiný karbec?Takový drahý benzín a olej do toho nemá smysl dávat,je to obyčejná jawa 50,japonce z toho benzínem neuděláš.Lej tam klasický naturál a olej m2t a řeď to 1:25,míň oleje nedávej,bo to přidřeš.aspoň ti zbyde na pivo...Věř mi,že rozdíl nepoznáš.

jawak

Plne souhlasim s tou tryskou, Mival jsem to docela casto a vzdy to byla tryska.

dejv111*

Píše, že má karbec vyčištěný, ale můžete mít pravdu. Musím uvést svoji zkušenost z nedávné doby, kdy jsem čistil karburátor u své Jawy 350, která před tím 3 roky nejela. Karburátor jsem vyčistil, ale nad hlavní tryskou zůstal zaschlý olej a ten, když se dostal do kontaktu s novým benzínek, se rozpustil a vytvořil vazelínu, co hlavní trysku znovu ucpala. Pak se motorka chovala tak, že na volnoběh krásně běžela, ale po přidání plynu se dusila a nechtěla jet.

pepyyczek
hodnocení

0x
Zkus za jizdy podrzet cucák, když ti to pojede normálně tak máš špatnou hladinu v plovakovy komoře. Koukni jestli nemáš špatně přihlý plíšek co ti otevírá a zavírá ventil v plovakovy komoře ( ten plíšek má vzadu nad čepem malý zobáček a ten se taky občas ohne a pak nezavírá benzín, ale to by byl opačný případ než máš ty)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]