Ahoj lidi, mám otázku, viděl jsem na internetu tzv. kolo-auta, je to v podstatě kolo s pláštěm a vzdáleně připomíná auto. Kdybych na to dal pomocný motorek (50 cc, 1 kW, rychlost max. 25 km/h), mohl bych z cívky třeba pohánět topení, světla nebo rádio? Mohl bych to vůbec v Česku řídit? Nebo by to bylo motorové vozidlo skupiny AM? Vím, že motokolo musí mít vlastnosti kola a motorek by musel být odnímatelný, kdybych toho splnil, je to legální k provozu na pozemních komunikacích?
Podobná vozidla jsem vcelku běžně potkával v Itálii, na Jadranu, kde jsou půjčovny podobných vozítek pro 2-4 lidi, buď jen na šlapání, nebo i s elektromotorkem.. Odnímatelný ten motor určitě nebyl, ostatně ani klasická elektrokola to nemají - je zapletený v kole, takže prostě nejde vyjmout.
jan1977
Ano přesně tohle. Když najdu způsob, jak na konstrukci přidělat motorek, aby to zůstalo stále kolem, bylo by možné provozovat to na pozemních komunikacích?
Jakozto motorove vozidlo by to neslo na silnici, ale mohl bys svarit dve el. kola k sobe, a udelat si tak elektricke "auto" s pohonem 0,5kw (dvakrat 250w na kazde strane). Taky jsem uz o tom premyslel. Oficialne by to bylo na slapani, a ve stredech zadnich kol by byly ty originalni motory, ktere pomahaji az do asi 25 Km/h.
jan1977
Tý jo, to by mě vůbec nenapadlo, ale svařené by to být nemohlo, protože by policie mohla odkázat na zákon, kde se píše, že po odebrání motorku musí zůstat jízdní vlastnosti kola stejné, ale určitě by to šlo nějak obejít. Docela dobrý nápad, ale horší by bylo jej provést.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.