Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nesvítí žárovky u SPZ

Od: dzordz* odpovědí: 8 změna:

Dobrý podvečer, mám takový malý nehezký problém:

Ford Focus Mk1.5 (2002) hatchback a jak už říká název, nesvítí mi žárovky u zadní SPZ.

Zjistil jsem to tento týden, když jsem odjížděl za tmy a řekli mi to ostatní. Světla občas kontroluju, ale ta u značky jsem nijak nebádal a teď si zpětně neuvědomuju, jestli teda vůbec někdy svítila.

Co jsem zatím zkoušel:

- Vyměnit pojistku, pozice 62, 7.5A. Původní byla v pořádku, ta nová je po dvou dnech taky v pořádku.

- Vyměnit obě žárovky. Původní byly sice zčernalé a opotřebované, ale drátky jsou v obou neporušené.

Co jsem tak našel na netu, ale zatím nezkoušel:

- Prý to může být oxidací kontaktů, které drží žárovky, doporučuje se očistit je WD40, nasazené žárovky pak protočit, aby se "odřel bordel". Kontakty u mě ale vypadají OK, žádná koroze, nečistoty ani zateklá voda.

- Prý se často poruší kabel (respektive obecně všechny kabely, které tamtudy vedou) v husím krku v pantu mezi střechou a dveřmi kufru, odře se jejich izolace a pak se zkratují. Ten k žárovkám má být oranžový s černým pruhem. Na to jsem jen zběžně kouknul, nechtěl jsem ty gumové koncovky husího krku tahat ven a celé to rozvrtat, pokud by to nebylo nutné.

Z toho, co jsem pochopil, vede drát od pojistky skrz auto dozadu, k první žárovce, od té drát k druhé žárovce (v sérii) a od druhé žárovky na kostru. Takže pojedou vždycky buď obě žárovky současně, nebo žádná.

Říkám si, že ten zkrat to asi nebude, protože by to spálilo pojistku. Že bude někde úplně přerušený obvod. Úplně přecvaknutý drát? Ty koncovky drátů, nasunuté na kontakty žárovek, jsou všechny čtyři OK, drží. Možná zakončení drátu od druhé žárovky na kostru? Možná už něco v pojistkové skříňce? Nebo před ní? Když to budu proměřovat multimetrem, tak kde přesně?

Pokud vím, tak všechno ostatní, co je na elektřinu, funguje správně.

Takže, co s tím? Předem díky.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Vsadil bych na poškozené kabely v místě mezi střechou a dveřmi kufru. Měl jsem tutéž závadu.

asd1
hodnocení

3x

Souhlas s ostatníma, na 99% přerušený drát v průchodce do dvěří kufru. Až tam nakoukneš tak se nelekni ;)

Páječka, smršťovačka a nové dráty... + rovnou dej i novou hadičku k ostřikovači, ta se tam taky ráda láme...

hodnocení

2x
Zlomený kabel v ohybu pátých dveří

dzordz*
hodnocení

Kolegové, měli jste všichni pravdu, dneska jsem tu hrůzu odkryl a našel viz foto.

Oranžovo-černý k osvětlení SPZ je přetržený, konce orezlé.

Zeleno-modrý a béžovo-červený oba odhalené, ty jen omotám.

Béžovo-zelený už zjevně někdy někdo opravoval, ta páska se posunula a ve spodní části (na fotce to je v zákrytu) je taky odhalený, tak to předělám.

Ten velký černý je taky přetržený, to by měla být zem/kostra. Ale jelikož tam černé vedou dva a všechno ostatní (světla, mlhovky, zpátečka, stěrač, otevírání kufru) mi vzadu funguje, tak si říkám, že to asi někdo všechno přepojil na ten druhý černý? Asi ho jen nějak upravím a nechám tak.

Na hadičku jsem koukal, ale vůbec netuším, odkud a kam bych to musel vytáhnout/napojit.

Ještě něco dalšího, když už se v tom budu vrtat?

Nesvítí žárovky u SPZ

Já když jsem to opravoval, tak jsem opravil všechny vodiče. Nastavil o deset centimetrů , navlékl smršťovací bužírku a po opravě zasunul do střechy. Je to už si 6 let a vše OK. Hadička od ostřikovačů tenkrát unikla mé pozornosti, zatím ale vše funguje.

asd1

Dráty všechny vyměň za nové, jinak to za chvíli budeš dělat znova. Rovnou i tu hadici, ta taky praská často, nemusíš origo, stačí cokoliv co pasuje... Napojená je v autě vlevo nahoře pod tapecem, stačí odehnout. Průchodku úplně vyndej ten plast v díče, na něj nasaď gumu a pak celé zasuň do díry (jinak se ta guma blbě nasazuje)

dzordz*
hodnocení

Tak jsem nakonec zvítězil.. ale na prd přístup, na prd manipulace, nechtěl bych to dělat znova. Příště, jestli se tam něco pokazí, snad radši rozeberu půl auta a vyměním celej svazek kabelů od kufru až dopředu.

hodnocení

0x

už se tady řeklo vše ale ty kabely bych vyměnil všechny a ne nějaké centimetry ale tak 20 -30 cm a pak to tam strčil a zajistil proti pohybu aby v tom ohybu-gumě byla ta část s novými-ohebnými kabely a bez spojů...proč?-staré kabely jsou stářím tvrdé a praskne to znovu a opravovaný spoj pajením a termofluxem zase tvrdé a neohebné...navíc jak to prodloužíte už se Vám s tím bude lépe pracovat..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]