Dobrý den, zaujala mě myšlenka postavit si motokolo. Četl jsem, že maximální rychlost motokola může být 25km/h, výkon 1kW a objem motoru max. 50 ccm. Našel jsem i tzv. motorové kity i s objemem až 80 ccm, chtěl bych se zeptat, zda-li je legální, když budu mít namontovaný tento motorový kit s objemem >50ccm tedy 80 ccm a popřípadě, co by mi hrozilo při kontrole policií? Mohou mi motokolo odvést na nějakou STK? Mohou mi ho zabavit? Musím mít tachometr, abych věděl kolik jedu? Je to hodně otázek a zatím jsem nenašel nikde jednoznačnou odpověď, předem děkuji za Vaše odpovědi.
Chceš teorii, nebo praxi? Ty kity jsou vzhledově úplně stejný. Rozdíl je jen ve vývrtu takže policajt nemůže z vnějšího vzhledu poznat jaký objem motor má. To že by tě teoreticky mohl poslat na STK je možné a pak bys se asi nevyhnul pěkně mastné pokutě. Pravda je že už ta padesátka je rychlejší jak babeta a s větrem v zádech můžeš jet i 50 ale furt jsi na kole. Konstrukce kola není tak pevná jako u babety , byť by to i slušný horal byl, takže je taková rychlost už docela hazard. Bude se ti to pod zadkem vlnit a ani brzdy na kole na to nejsou dimenzovaný. Na rozdíl od elektro kola tam nemáš žádný omezovač takže z té osmdesátky bych měl už docela strach. Padesátce sice musíš do kopce přišlápnout a Osmdesátka by na to měla mít rezervu výkonu ale nevím jestli to za ten risk stojí.
Kolo samozrejme muze jet vice nez 25km/h. Nesmi jet vice nez 25km/h za podpory pohonu. Ty si muzes slapat treba padesatkou.
Navic to plati pouze pro provoz na pozemnich komunikacich.
A to je presne take zpusob, jak se prodavaji vykonnejsi motokola, ktera prekracuji predepsane parametry nebo dnes ruzne vykonne elektro skutry, kolobezky a pod. Jednoduse se prodavaji pro pouziti mimo komunikace. Stejne jako kdyz si koupis napriklad horske kolo bez odrazek, blatniku, zvonku atd. Take bude v navodu k pouziti uvedeno, ze bez daneho vybaveni neni urceno na pozemni komunikaci.
Prodavajici je z obliga a Ty sis tim jezdi kde uznas za vhodne.
už se mi několikrát stalo toto..křižovatka na rovině-mám dát přednost.podívám se vlevo vpravo..na hlavní evidentně starší člověk na kole.. je dost daleko takže mohu jet...a... brzdím i ušima protože ten mamlas jede na elektrokole..nešlape a přitom má velmi vysokou rychlost-málem byl na kapotě ..takže si už dávám moc velký pozor na čem ti většinou důchodci jedou...on je přece na hlavní..že...
Vidis. A pritom podle tveho avataru by jeden cekal, ze budes mit pochopeni na zaklade vlastnich zkusenosti a ze pri vyjizdeni z vedlejsi budes mnohem obezretnejsi, nez bezny plechovkar.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.