Dobrý den, má otázka je v celku jednoduchá. Je mi 16 let a na Slovensku si mohu udělat ŘP sk. B již v 16 a závěrečné zkoušky již v 17 letech. Jsou tam ještě podmínky, abych byl na území Slovenska více než 185 dní v roce, aby měl zákonný zástupce ŘP déle než 10 let,... Když všechny tyto podmínky splním, mohu si jako občan ČR udělat Slovenský ŘP?
Ty podmínk je třeba přesněji upřesnit, jinak ano, máte pravdu. 185 dní musí mít dotyčný trvalé bydliště na území SR, nebo po tuto dobu v SR studovat a zákonný zástupce vlastnící ŘP déle než 10 let znamená, že do dovršení 18 let, musí tato osoba sedět na místě spolujezdce.
Tedy sečteno a podtrženo, to, že na Slovensku umožní mít ŘO na skupinu B od 17 let, neznamená, že samostatně můžeš v 17 letech jezdit.
filippiller
Ano, to samozřejmě vím, mě ale zajímá, zda-li si mohu jako občan ČR udělat po splnění těchto podmínek ŘP na Slovensku.
matesj
Je potreba to napísať po slovensky,aby si porozumel? "185 dní musí mít dotyčný trvalé bydliště na území SR, nebo po tuto dobu v SR studovat".
filippiller
Dobře, děkuji. Jakmile bych měl ŘP již v 17, mohu si ho v ČR vyměnit za český? Platila by ta pravidla, že by u mě musel být spolujezdec?
Neplatila. Od 17. let muzes jezdit jen na Slovenku (a pripadne i v jinych statech, kde je toto mozne). V Ceske republice i se slovenskym RP nebudes moci do 18. let ridit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.