Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řidičské opravnění

Od: gubaxan® odpovědí: 4 změna:

Zdravim.

Mohl by mi někdo prosim vysvětlit skupiny - bezpecnecesty.cz/...

Jde mi i "B"kolik mohu vezt na odtahovce, ktera ma 2t? Mohu naložit tedy auto s vahou do 1.5t nebo to už mohu až na B1?
A jak je to když budu mit "C"? Tam mohu vezt kolik tun bez profesaku?
Diky všem.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

daniela*
hodnocení

6x

B1 s tím vůbec nesouvisí - když budete mít B, budete mít automaticky i jeho podskupinu B1.

Ano, s "B" můžete naložit auto s váhou do 1,5 tuny, pokud největší povolená hmotnost vozidla nepřekačuje 3500 kg a zároveň nepřekročíte ani žádnou z povolených hmotností vozidla.

Problém nastává, pokud je nejvyšší povolená hmotnost nad 3500 kg. Pak je potřeba C, popřípadě C1, nestačí B ani při naložení do 3500 kg.

A s C můžete řídit a vézt vlastně cokoliv, co není traktor a nemá víc jak 9 míst k sezení, dokud dodržíte všechny náležitosti. Přípojné vozidlo k odtahovce na C snad ani neexistuje - bylo by do 750 kg. S přípojným vozidlem by bylo potřeba CE. :)

Profesní způsobilost řidiče s hmotností nijak nesouvisí, pokud vím.

Doufám, že jsem to nikde nespletla nebo nezamotala. Pokud ano, omlouvám se. :)

hodnocení

1x

danielo :*palec*,martl:na to jste přišel kde?Když jsem dobrovolný hasič a řídím cisternu 20tun potřebuji profesák?NE.Nebo koupím si bagr a hlavní pracovní činnost bude bagrování ale bagr si budu převážet na 10ti tunovém vozidle ...

martl
hodnocení

0x
Nad 7,5 tuny celkové hmotnosti je potřeba profesní průkaz.

hodnocení

0x

Dobrý den, u skupiny B nesmí nejvyšší povolená hmotnost vozidla překročit 3,5t - tedy můžete, B1 s tím nemá nic společného, ta je méně než B. A profesák s tím nic společného též nemá. Budete - li mít C, pak na vozidlo můžete naložit do jeho nejvyšší povolené hmotnosti (pokud se Vám tam ta auta vejdou). Ještě lepší je C+E, tam ještě můžete vzít přívěs nebo návěs o hmotnosti převyšující 750kg.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]