Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyhnutí se ekologické dani

Od: verus399 odpovědí: 62 změna:

Dobrý den mám fiat tipo 1,4ie první problém nemám ve velkém TP zapsánou žádnou ekologickou normu tím pádem chtějí za dan zaplatit 10 000kč a to se mi nechce ,a druhý je možné přepsat provozovatele bez zaplacení ekologické daně?abych se tím vyhnul té dani .děkuji

62 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

Nechápu, proč máte auto, které neplní žádnou normu? Kde se auto najednou vzalo?

verus399
hodnocení

má ekologickou dan euro 1 ,ale prostě to tma asi zapoměly zapsat má to jedno bodové vstikování i katalazator

ivanaz*

tak si na stanici Dekra nech změřit hodnotu, pak ti jí zapíšou do techničáku.

jarda2*

Jen technicka, nic se nemeri, berou to podle papiru - typ, rok vyroby atp... A typicky to stoji litr, takze to stoji za to mezi euro nic a 1 (mezi euro 1 a 2 uz jsem se na to vykaslal a nacpal tem darmozroutum o 2 litry navic :( )

nespokojenyurednik

měl jsis najít svého ZTP, nechat udělat evidenčku na jeho jméno a auto přihlásit na něj, je na základě předložení průkazu ZTP osvobozen od správních poplatků i ekodaně, na druhý den auto regstrovat na sebe, jen za cenu nové evidenčky (250) a poplatku za registraci (800). Vzhledem k tomu, že se nejedná o první registraci po 1.1.2009, respektive o první přeregistarci, ale o druhou, eko-daň se nevybíráZa ušetřené peníze můžeš poslat bursíkovi vánoční pohled s poděkováním.Respektive skupině poslanců co iniciovala novelu.

cyril*
Je jen zajímavé jak se mění názory ze dne na den:
Autor: nespokojenyurednik
Datum: 19.12.09 22:10
Předmět: RE: Bursíkovné - jak ho neplatit?
odpovědět
on platit nebude, vy platit budete, dokud nebude jednorázová eko-daň zaplacena a tato skutečnost vyznačena v registračních dokladech...on je od daně osvobozen, vy ne...platit nebude až další vlastník
likva*

Dobrý den,

on si NÚ konečně přečetl zákon víte. Ale jinak je dobrej. Prostě přihlašte vozidlo na osobu, která vlastní ZTP, nebo ZTP/P a druhý den si ho přihlašte na sebe a máte to zadarmo! :)) Teda jen za 800 Kč + peníze za EK.

1pavel*

Dobrý den.

Pokud bych koupil auto,které podléhá eko dani 10000,- a otec má ZTP.Jak to mám udělat,aby auto bylo psáno na mě a neplatil jsem eko daň.Kolik aut lze na jednoho vlastníka ZTP přihlásit za rok?Děkuji.

jarda3*

Otec to napise na sebe, hned se to prepise na vas (2x 800Kc, 2x EvK) a otec poda danove priznani ;)

repak*

A čím víc se tenhle fígl bude uplatňovat tím dřív nějaký aktivní poslanec přijde s tím, že postižení ZNEUŽÍVAJÍ (tady to slovo sedí na 110%) jim poskytnuté výhody a novelou zákona jim je zruší. A vzhledem k tomu, že ZTP je málo a plátců různých poplatků spousta tak to projde.

jarda3*

poslanci maji ted jine starosti, jak se udrzet u koryta, nakonec je to jen prechodne obdobi nez vsechna perspektivni auta tohle ekovypalne prekonaji... Ja uz jsem v tom za 8 a vrazdil bych :(

bob*

no ono už stačí, co jim všechno hradíme a někteří ZTPP v tom autě ani neseděli a jezdí si vesele rodinka, fuj! a kolikrát ZTTP leží v LDN... přesolidárno

cyril*

Na ekodaň není třeba podávat daňové přiznání a ani jiné daňové řízení nemá nic společného s registrací vozidel.

jarda3*

No ale pokud se koupene auto proda do roka, je to priznani potreba podat... Sice zadna dan, pokud se kupni i prodejni cena udela stejna, ale papirovani.

cyril*

Řeč je o zápisu do registru a ne o změně vlastníka. To, že se provede zápis na osobu s ZTP a následně na někoho dalšího nemusí s vlastnictvím a prodáváním souviset. Majitelem může být stále jedna osoba.

jarda3*

To pak je ale na registru nutno lhat? Jedna se preci o oznameni zmeny vlastnika... Kazdopadne financak dostava podnety z registru.

cyril*

Proč by se mělo lhát. Ze zákona se registrace týká provozovatele a ne vlastníka. Ano podněty finanční úřad dostává z různých míst, hlavně z těch, kde je dostatek tzv. "oznamovatelů".

repak*

Tak jsem asi úplně blbej. Podle §4 odst. 4 písm. a) zákona 56/2001 se do registru MV zapisuje vlastník vozidla. No a podle Cyrila je vlastně jedno kdo je tam zapsán ... A je docela zajímavé, že ke všem změnám je nutný souhlas vlastníka. Docela by mě zajímalo jak by to dopadlo, kdybych přišel provést změnu s tím, že v registru je sice zapsaný jako vlastník Franta Vomáčka, ale ten mi to auto přece už dávno prodal, takže je moje a já si tam dám vyznačit tu přestavbu. Podle Cyrilova výkladu to musí projít.

cyril*

Neříká se blbej, ale nevzdělanej. Přitom by stačilo jen uvedený zákon znát celý nebo aspoň důkladně nastudovat příslušné paragrafy.No a dále se vyvarovat toho, aby se do výkladu jedné problematiky zamotávalo něco naprosto jiného.

musíme vlastníctví vozidla rozdělit na právní a aadministativní.

To že je někdo uveden v registru jako vlastník, nemusí být vůbec právní majitel. Tak to je podle práva.

jarda3*

To uz je na mne nejak slozity... Kazdopadne co vim, registr vyjede seznam registraci do roka a ten preda FU. Ten pokud nema do ceho pichnout, tak to prozkouma. IMHO je jednodussi podat priznani, nez pak neco dlouze vysvetlovat. Ale je taky mozne ze nic a ze nejlepsi je se na to vys... jako na vetsinu narizeni v tomhle kocourkove.

repak*

Jardo, Vy motáte daň z příjmu a "ekologickou daň". To druhé není daň a nevybírá to finanční úřad. To první daň je a prodej motorového vozidla je od ní osvobozen pokud jej vlastníte déle než rok. Přiznává se v daňovém přiznání za příslušný rok jako "Ostatní příjmy".

jarda3*

No vsak prave tu dan z prijmu myslim, mam na FU kontakt a vim, ze po tom namatkove jdou. Zvlast, kdyz neni podano danove priznani. Jak jsem psal, o nic nejde, jen je potreba na to myslet.

repak*

Milane docela by mě zajímalo, co by na Váš výklad vlastnictví řekl právník. V Občanském zákoníku takové pojmy nevidím.

cyril*

A pojem registr vozidel tam snad vidět je?

repak*

No comment.

repaku, zkusím to vysvětlit na případu, který použil soudní znalec práva ing. ...na školení minulý týden.

" Sejdeme se na pivu tady s panem kolegou, on přijel krásným autem. Ale neměl na pivo, tak jsem se domluvili, a já mu za ně dal částku kterou požadoval. Předal mě veškeré doklady peníze a podle občanského zákoníku splnili vše co měli. Já jsem odjížděl s vozidlem...Kdo je právní majitel tohoto vozidla..."

Debata se samozřejmě rozvíjela dále, až k nehodě po odjezdu a samozžejmě z toho vyplynulo mnoho dalších právních oříšků...ale to je na jinou debatu.

Takže od té doby, kdy smlouva vstoupila platnost byl majitel ing...bez ohledu na to, co je v registru.

zumic

Zdravím. Vím že už to tu bylo řešeno, ale jsem naprostý lajk, co se týče podobných situací, proto se zeptám konkrétně. Koupil jsem auto a chci se vyhnout ekodani. Teď nastává mě nejasná část. Najdu si držitele ZTP a: udělám na něj EK, přihásím auto na něj, a v zápětí ho přehlásím na sebe? Je tedy třeba, abych mu to auto prodal, na něj ho přihlásil, a pak aby mi ho on znovu prodal a já ho přihlásil na sebe? A nebo ho můžu jen s plnou mocí přihlásit na něj a pak na sebe, a prodej, kupní smlouvy a tudíž i daňové přiznání řešit nemusím? Mám v tom trochu zmatek. Základ je mi jasný, ale chci v tom mít naprosto jasno, než se do toho pustím. Nechi mít nějaké oplétačky. Děkuji za odpověď.

musí to být de jure, nemusí de facto . Pokud vše zvládnete sám s plnou mocí, nemusíte obtěžovat ZTP. Asi bych to nedělal "vzápětí",

zumic

Dobrá. A jak je to s tou kupní smlouvou a daňovým přiznáním? Musím mu to prodat a pak odkoupit? Nebo metodou napsat na něho, a po sléze na sebe? Mě totiž mate to daňové přiznání. To se dělá jen tehdy, pokud příslušná věc přechází z vlastnictví do vlastnictví, že? Tudíž pokud by to byla záležitost toho přepisu, nic se neprodává ani nekupuje, je to tak?

nemusíte prodat a koupit, jen to musíte tvrdit na úřadě

zumic

Jestli můžu ještě obtěžovat, co to přesně znamená v praxi? A musí se tedy skutečně vyplnit daňové přiznání?

ne nemusí,

luckyman

Tohle je podle me blbost. Resim stejnou vec! Ja jsem v odhlasce(koupil jsem auto) ted to potrebuji ale dohlasit na cloveka ZTP.

Proto aby mi to ale dohlasili na nej, potrebuji videt kupni smlouvu mezi mnou a jim(tohle mi rekli)

Ja budu mit plnou moc k temto ukonum, pujcen prukaz a uz to jede, auto bude prihlasene(samozrejmosti je evidencka)

Nasledne se auto odhlasi zase na me jmeno a pak uz si ho ja prihlasim a konec... Ale ty kupky oni vyzaduji, tohle mi bylo sdeleno.

luckyman

jeste bych jen doplnil, ze do kupni smlouvy se napise cena: dohodou... co mi potom na tohle reknou vsechny urady a na co budu vyplnovat danove priznani, kdyz do neho nemam napsat jakoukoliv sumu?

luckyman

Tak jsem azse o neco moudrejsi... Co to udelat bez kupnich smluv, kdyz ty nejsou podle zadosti povinnosti?

Vozidlo je na me odhlasene a podle kupky jsem majitel. Jdu zaregistrovat vozidlo.

Zadost: otomoto.cz/...

Ja budu vlastnik, jako provozovatele zapisi nekoho se ZTP...

Druhy den se zase zastavim, vozidlo odhlasim na sve jmeno a pak uz dohlasim a je to?

Rikam to spravne, nebo je potreba kupnich smluv... jaka je praxe krok za krokem aniz by musel clovek se ZTP vytahnout paty z domu, je to muj deda a chce mi s timhle pomoct... diky.

zumic

Takže to shrneme: Nemusím mít kupní smlouvu s držitelem ZTP. Prostě to na něho přihlásím, pak to přihlásím na sebe a je to hotové. Žádné daňové přiznání, žádné kupní smlouvy ZTP, prostě jen plná moc a přihlásit na něj, a pak na mě.

luckymane, prosím, ukažte mi nějaký právní přepis, že se vozidlo musí prodat jedině podle psané kupní smlouvy.

Neplést s uzavřením smlouvy, ta musí být vždy, třeba ústní.

zumic

Takže moje shrnutí je korektní? :D

luckyman

P. Cukrari. Vy do teto problematiky vidite mnohem vice nez ja... Je dost mozne, ze se pletu, ale tohle mi rekla pani na okenku. Poprosil bych Vas o detailni postup co mam delat.

Jsem v situaci kdy:

-Jsem koupil vuz(kupni smlouva) a jsem tudiz v odhlasce.

-Mam vyrizene povinne ruceni na me jmeno.

-Kamarad(ZTP) mi chce pomoct abych neplatil 5 000 poplatek

-Jak nejlepe(pravne, fyzicky, psychicky) udelat vsechny prepisy? Staci ho dat jako provozovatele nebo jak?

-Aby s tim nemel zadne starosti, pujci mi vse co budu potrebovat, jestli nepotrebuji kupni smlouvy, poprosim o popis co potrebuji a v jakych krocich.

Predem dekuji, protoze mi usetrite hodne casu...(peugeotu 205 zdar)

lucky, nemám dnes již mnoho času, a za chvilku odjíždím do úterý mimo počítač

zkuste 603 902 651 nějak to vyřešíme

luckyman

Milane díky moc. Zase takhle to nespechá, budu to resit az pristi tyden nekdy ve stredu, takze mi bude voje rada stacit pristi tyden.

Staci jen potvrdit, nebo vyvratit tvrzeni uzivatele "NU". Diky, moc mi to pomuze.

Akorat si sakra rikam, jestli je tak jednoduche nekho prihlasit jako provozovatele, ktery je automaticky povinnem platit povinne ruceni, tak to kazdy na sobe muzeme mit zapsan nekolik aut a ani o tom nevime? ach jo...

nu*

...budeš potřebovat ZTP-provozovatele mít s sebou,. on má totiž tu ZTP průkazku, kvůli které se nebude platit eko-daň,. nebo od něj plnou moc s tím, že souhlasí aby byl jako provozovatel zapsán , samozřejmě musí ti tu průkazku půjčit..není co vyvracet, milan tady není a stejně to neví, apokud ztp koupí a do roka prodá auto,. měl by to zahrnout do danového přiznání...plná moc v některých případech nemusí být ověřena, když jí zfašuješ nikdo na to nepřijde, ano, je to tak jednoduché...nezapomeň, že evidenčka musí být na jméno ZTP...skončil jsem, howgh

luckyman

oukej, takze kdyz ho nahlasim pouze jako provozovatele pres plnou moc a s jeho souhlasem, nasledne ho oshlasim jako provozovatele a budu provozovatel a vlastik uz jen jen ... tak danove priznani odpada, protoze on to auto ani nekoupil? on byl pouze provozovatel a eko vysumelo?

luckyman

+ jak by mela vypadat plna moc? Ja ... zplnomocnuji toho a toho k: ...? diky

nu*

nwe netu je dostatek vzorů, plná moc musí obsahovat identifikace zmocnitele., identifikavce zmocněnce,. identifokace auta - RZ a VIN a popis úkonu, tedy v tomto případě zmocnitel zmocňuje zmocněnce k zápis provozovazele-ZTP a současně k zápisu vlastníka - Tebe.K tomu originální podpisy obou.

nu*

evidenčku na ZTP, jeho zapsat jako provozovatele,. sebe jako vlastníka, registr je totiž seznam provozovatelú,.pak za 50,.-Kč jako vlastník nahlásit zmenu-zrušit provozovatele a nechat zapsat sebe jako provozovatele, je to jednoduché,. ztp neplatí nic., vy ve druhém kroku 50 kč

luckyman

Takze se timto zpusobem vyhnu ekodani a nebudu nakonec platit ani 800,- za prihlaseni?! cela procedura me bude stat pouze 2* evidencku + 50,- za zmenu? vi tohle nekdo z praxe? Nu?

zu*

Ještě se chci zeptat. Když už mám povinné ručení a chci to přepsat nejdřív na ZTP a pak na sebe, nevadí to? A existuje limit, kolik aut na sebe může mít napsáno člověk s ZTP? Dík.

luckyman

povinne ruceni je jedno na koho je... napiste ho klidne na svoje jmeno a byuzijete ho oba(informace primo z magistratu) dulezite aby bylo VOZIDLO pojisteno... kolik aut muze mit ZTP? kolik chce, protoze na to neni zadne ozemeni, stejne jako vy muzete mit treba 50 vozu. dulezite je, aby vozy byly pojisteny. ZTP je akorat sprosten o zaplaceni eko dane(dalsi clovek ji uz neplati) a je zprosten o prihlasovaci poplatek 800,- ...

secteno a podtrzeno.

cela ta operace vas bude stat2* evidencku a jednou 800 prihlaseni na vas... to jde, kdyz se usetri 3,5 nebo 10 tisic...

zumic

Děkuji za skvělou odpověď. A ještě jeden dotaz. Kdybych to napsal na kamaráda vozíčkáře, který pak plánuje koupi nového vozu a bude žádat o příspěvek na koupi auta, nehrozí pak, že mu kvůli tomuto sníží ten příspěvek, nebo že o něj přijde? Nerad bych mu tím uškodil. Díky za odpověď.

luckyman

joo tak tohle opravdu nevim. Vim o tom, ze maji snad klidne 100 000 slavu na vuz(prispevek) ale jestli se jeho vyse meni v zavislosti kolik ma dotycny vozu...(podle me ne) ale nejlepe vam na to odpovi na miste kde tenhle prispevek davaji. Doporucuji par telefonatu a vite to a kamaradovi neuskodite:)

trezege

Dobrý den, chci Vás poprosit o napsání postupu na přepis vozidla a vyhnutí se eko dani, tak jak píšete. Můj případ je takový, že kupuji auto od cizího člověka, chci ho přepsat na tetu ( ta má ZTP ) a chci,aby nemusela vůbec na ůřad atd. a následně přepsal auto na sebe. A opravdu to funguje ,děkuji TREZEGE

koho se ptáte?
máte na mě kontakt?

doplněno 12.05.10 21:27:

ICQ 55180641, skype: milancukrar

kdo tomu rozumí?!?!?
něco o tom vím.

trezege

kontakt na Vás nemám. Ale jestli tomu rozumíte, poprosím o radu Vás. dekuju

jardaz

800 kč za přihlášení vozidla osoba ZTP neplatí, je o dněj osvobozená

cyril*

Na ekologickou daň neplatí žádná vyjímka ani pro ZTP.

nespokojenyurednik

hluboce se mýlíš, přečti si poslední novelu zákona o odpadech z podzimu r. 2009, ZTP předtím neplatili akorát správní poplatky za registraci, od zařátku října 2009 neplatí ani ekologické poplatky

cyril*

Velice se omlouvám za tento politováníhodný omyl,který se stane max. 2x za 10 let. *zed*

br*

A není podmínkou přihlášení vozidla uzavřené povinné ručení?

Tedy musí jej mít jak majitel ZTP tak následující majitel. Je to tak?

Díky za odp.

cyril*

Není tomu tak. Pojištěno musí být vozidlo a je zcela jedno, kdo jej pojistil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]