Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přehřívání motoru

Od: alcedo odpovědí: 12 změna:

Ahoj,

Mám problém, když popojíždím ve městě a stojím v koloně, tak se teplota motoru začne šplhat nahoru. Vyměnil jsem čidlo u termostatu, i čidlo větříku, které je ve spodní části chladiče.

Problém je stále stejný, když pustím topení na plné obrátky je v autě nesnesitelně, ale stejně teplota nejde dolů.

Sahara (ventilátor u chladiče) ani nezapne. Vyměnil jsem pojistku v pojistkové skříni z 20 A na 25 A, a to taky nepomohlo. Mohl se motorek ventilátoru spálit? Mám Felicii 1.3 MPI rok výroby 2000. Děkuji všem za rady

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

break
hodnocení

2x

a proč ho neozkoušíš třeba přes baterku jestli se neroztočí?...

hodnocení

1x

Vernone, tady docela dobře blábolíš.

@alcedo: Stoupání teploty při jízdě v koloně, ve městě apod. je normální jev. Jen při stoupnutí teploty nad cca 100° C by měl sepnout termostat na chladiči.

Zkus motorek sahary napřímo na baterii, když se nerozběhne, je vadný.

Můj příspěvek se týká starších vozidel včetně Felicie. U novějších vozidel je situace jiná.

vernon
Nevím kdo tu blábolí, zklidni hormon!

mathew
hodnocení

0x

Samozřejmě, že mohl a pokud už jsi všechno ostatní vyměnil a ventilátor se netočí tak už zbývá jenom to a nebo upadlý drát

hodnocení

0x
Pokud proklemuješ dráty toho čidla co je na chladiči měl by se motorek začít točit
Pokud ne musíš hledat proč-špatná kostra neni napětí nebo motorek v háji
Lze si také dodělat samostatné spínání větráku chladiče
Ještě je možnost že se ti neotevře dostatečně termostat tím se ti neohřeje chladič a čidlo pak nesepne z duvodu nedosažení teploty vody ve velkém chladícím okruhu ale to bys asi v těhle vedrech furt vařil
vernon
Ruční spínání sahary mělo význam naposledy snad u stodvacítky, navíc to jeho problém nevyřeší. Jemu nejde proud do sahary, spálený motor sahary jsem ještě neviděl.

hodnocení

0x

Dobrý den, pokud pustíte topení na plné obrátky tak si s tím nic nepomůžete do topení jde voda stále, vy pouze ovládáte klapky na topení, které vám tam pouští teplý a studený vzduch. Jiná situace by byla kdyby se uzavírala voda do topení jako např. Š 120:) pak by teplota vody po spuštění topení klesla:)

vernon
To je nesmysl. Je úplně jedno, zda je tam ventil nebo ne. Pokud pustí teplý vzduch, ochlazuje se voda v okruhu chlazení stejně jako u Š120.

To není nesmysl ochlazení kapaliny pří otevření jen klapek je nepatrné, pří otevírání ventilu topení logicky zvyšujete objem chladící kapaliny. Zkuste si při vysoké teplotě motoru u Š 120 otevřít okruh topení a kontrolujte teploměr uvidíte pokles to samé udělejte u felicie rozdíl na teploměru nepostřehnete:)

vernon
Je to nesmysl. Logicky - u feldy ventil není a kapalina teče neustále naplno. Pokud je přepnuto na studený vzduch, kapalina se prakticky neochlazuje, protože jde vzduch pod a nad radiátorem a ne přes něj. Pokud nastavím maximum teplého vzduchu, jde vzduch pouze přes radiator a kapalina se ochlazuje. To, zda je nebo není ventil na radiátoru je tedy absolutně nepodstatné.
Chladicí účinek radiátoru je dokonce ještě větší než u Š120, Felicie má výrazně účinějši radiátor než Favorit, natož stodvacítka.

Když si to myslíš tak nechej bejt:) Máš svoji hlavu

Má svou hlavu, protože má pravdu. Když přes radiátor jde vzduch tak ho ochlazuje a tím zákonitě klesá teplota vody.
Co se týče toho , jestli může být motorek sahary spálený nebo ne. Ano mohl by se spálit kdyby vrtuli něco zablokovalo a proud by se tím pádem neměnil v pohybovou energii a motor by opravdu mohl vyhořet. Ona ta pojistka pro saharu je jedna z nejsilnějších v autě takže by to mohla dovolit. Častější příčinou poruchy motorku bývá ale přidřená osa nebo zalehlé ložisko. Jestli bylo vadné čidlo termostatu a motor léta nechodil, zkus vrtuli rukou protočit jestli jde z lehka nebo má odpor.
Varianta že se udělá extra vypínač do auta není moc šťastná. Vypínač se většinou vypálí protože neunese potřebné proudy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma termostat felicia

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]