Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poprve pojedu po dalnici

Od: sobul odpovědí: 35 změna:
Ahoj, pojedu poprve po dalnici z Brna do Plzně. Máte nějaké rady pro první jízdu? Po dálnici jsem nikdy nejel, ale po okreskach jezdim normálně.
Diky

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nox®
hodnocení

5x

Já bych dodal dodržovat bezpečnou vzdálenost, neblokovat zbytečně levý jízdní pruh a dávat pozor na manévry ostatních.

majsterjoe*

Jedna z testových otázek pro získání ŘO se týká nejčastějších příčin dopravních nehod na dálnici. Odpověď je nedodržování bezpečné vzdálenosti a nesledování provozu okolo. Takže to je jeden správný předpoklad pro bezpečnou jízdu.

nox®

Ovšem v běžném provozu jen málo kdy dodržován.

radim3*
11.07.18 20:29

No právě.

Dálnice je v pohodě, pokud není v opravě, ale pozor na monotonnost, nebezpečí mikrospánku.

hodnocení

3x

Jestli nejedete pozdě večer- v noci, jeďte po okrskách přes Třebíč... dálnice je v aktuálních dnech strašnáááááá.

A stačí malá nehoda a hned je 3x časově náročnější než cesty po hlavních tazích.. navíc směr Brno-Plzeň po dálnici je celkem velká zajížďka.

doplněno 11.07.18 17:24:

Jel jsem to 2x za poslední rok - před Prahou 2 hodiny na místě, za Brnem hodinová kolona,... celkově oproti plánované cestě přes mapy.cz o 3 hodiny delší cesta a v těch vedrech ...

V koloně na dálnici si nemůžete ani odzkočit. Přes ty hlavní tahy jedete možná pomalu, ale jistě. A když člověk zrovna chce, odskočí na WC nebo kafe. V koloně mezi odpočívadly jste v pasti.

Směr Brno-Plzeň nemá smysl jet mimo dálnice za většiny situací. Proč si myslíte, že to je zajížďka?

Tak vzhledem o uzavírkám-teda pokud kolega JMLC myslí trasu z Brna přes TR ,Telč ,JH a CB na Plzeň tak tuto trasu NEDOPORUČUJI ! jedna uzavírka před Telčí objížďka slkrze 2? 3 km je dvacet, v Třebíči tři ...V prodl.víkendu jsem byl V PV a ze svých oblíbených tras (viz jedna z JH přes Telč-TR-Brno a dál pořes VY do PV)jsem všechny zavrhnul -hejno uzavírek,nakonec jsem jel "zkratkou přes Waršavu"-JH -N.Bystřice-Slavonice-Dačice-Jemnice-Mortavské Budějovice-ZN na brno a ...) Super výletní cesta najel jsem si oběmi směry jen asi 80km navíc a časově nastejno.

áha - díky za upřesnění kolego - to jsem opravdu nevěděl. Omlouvám se.

Je pravdou, že poslední týdny jsou uzavírky snad všude. Jen Slavkov u Brna má poslední měsíce hororový průjezd... a asi někdo dostal dotaci nebo slíbené... že najednou celá ČR je opravdu sama o sobě jedna velká díra.

break

Tak zrovna Třebíč je teď neskutečně rozkopaná na všechny strany.Ale jinak dřív jsem z Třebíče jezdil do Plzně přes Jihlavu, Pelhřimov, Tábor a úplně super.Sice o půl hodiny delší trasa než po dálnici, ale super klid, pěkná krajina...

hodnocení

3x

Jet aspoň stovkou, míň ne. A hlavně a to je důležité, nenajíždět na dálnici jako blbec šedesátkou hned zkraje připojovacího pruhu, jinak si koledujete o malér. Ten připojovák má minimálně čtvrt kilometru, takže jej celý využít k rozjezdu.

Zmiňovaná bezpečná vzdálenost je důležitá. A brzděte už když vidíte svítit brzdovky auta před vámi, ne až se začne přibližovat jeho kufr.

radim3*

S tím bržděním zcela souhlasím,ale ten váš názor o délce připojovacího pruhu je nesmysl až kam oko dovidí.Jezdím po dálnicích od Zlína až po Plzen,jestli těch 250-metrových je 5,tak to je tak akorát.Jsou ani ne 100 metrové a dokonce vím o čtyřech ,která nebudou mít ani 100m!A to nepíšu nic o přípojkách v místech omezení rychlosti a ani o stopkách.Takže je pravdou ,pokud je auto daleko,tak na to trošku šlápnout a ne vyjet padesátkou,ale nějakých 250 m ...Na to zapomente.

Vaše oko vidí blbě. Schválně si projeďte nějaký bezpečný úsek třeba na vedlejší silnici, změřte jej podle nějakých orientačních bodů okem z auta, tipněte jak je dlouhý. A pak jej změřte skutečně. Budete se divit.

Když tak dejte link na mapu, kde je ten 100 metrový připojovák. Změříme.

Poprve pojedu po dalnici
Poprve pojedu po dalnici #2
radim3*

Podobných nákresů,tabulek a schémat vám vyložím na kila.Věřte tomu,co píšu.A píšu vám to jako člověk,který najede měsíčně 15.000 km.Vám nestáčí reportáže v TV,kde měřili po těžké autonehodě na D1 u Větrného Jeníkova ve směru na Prahu délku připojovacího pruhu?Necelých 80m!Nájezd na D1 ve směru na Brno u Humpolce-po nehodě štáb nejmenované TV naměřil necelých 170 metrů atd.atd.Takže podklady a normy jsou jedna věc a realita bohužel věc druhá.Nicméně mátu pravdu v tom,že těch 250 m by mělo být minimum,ale bohužel pouze BY MĚLO.

majsterjoe*

Připojovák může mít klidně 800m ale stejně půlka řidičů se připojí takřka hned do průběžného pruhu a teprve pak zrychlují na požadovanou rychlost.

@radim3

Jeníkov cca 200 metrů

Humpolec cca 270 metrů

Poprve pojedu po dalnici #3
Poprve pojedu po dalnici #4
radim3*

Z Brna na Prahu,jel jsem to dnes,dejte si kafe -Janský potok a pak vyjedte na D1.Na celý připojovací pruh s evlezou zasebou maximálně 3 návěsy a víc už ani Trabant.A 3 návěsy zaseou jsou u vás 250 metrů?Tazatel měl strach z jízdy z dálnice a není vhodné ho ujištovat o dané délce připojovacích pruhů,pak chudák vyjede na D1 a po 150 metrech ...Co pak začátečník udělá?Průser je na světě.

radim3*

Mezi Otrokovicemi a výjezdem na Kroměříž je výjezd dlouhý snad 1000m,jestli ne víc a tyk se tam odbočuje až n aposledních 100 metrech.Ale to je výjezd.

Otrokovice-Kroměříž 330 metrů.

Vy dáváte na dojmy, které vám exaktně vyvracím a ještě vám to není trapné. Proč to děláte, vás to baví?

Poprve pojedu po dalnici #5
radim3*

Jo pane,ale kdyby jste pořádně četl,co píšu,tak mi nebudete předhazovat fotografie uplně jiného výjezdu než o kterém jsem psal.Psal jsem o odbočce na Kroměříž .Ale to je v podstatě spojený nájezd s výjezdem,takže mimo naší debatu.Baví mně jako řidiče (ne intermetového kecálka) poradit a pomoct někomu,kdo má strach vyjet na dálnici a ne mu věšět pitomosti na nos,že každý výjezd na dálnici má 250 m.Shodou okolností jsem dnes mluvil ráno s dopravákami a víte co mi na to řekli?Možná v Německu,Rakousku nebo Itaálii.Ale určitě ne u nás.Přímo moderátoři TV měří výjezd po nahodě a uveřejní to.Jenom potvrzujou to co jsem vám psal já.Fotografie od Googlu nebo jiné společnosti jsou pokaždé velice zavádějící jak pohledem z ptačí perspektivy tak i času.Nic ve zlém,ale vaše tvrzení ,že každý připojovací pruh má 250 m nerozesmál jenom mně.Hezký den.

Dobře. Tvrdíte, že měření která jsem provedl pomocí mapy, abych uvedl na pravou míru vámi uvedené příklady nájezdů výše, jsou nepřesná, že naměřených např. 270 metů má ve skutečnosti 170 (vámi uvedený Humpolec). Rozumím tomu správně?

Poprve pojedu po dalnici #6

Na dálnici z Ostravy do Olomouce mají nájezdy 270-300 metrů. Věříte tomu?

Kontrolní otázka

Jakou vzdálenost ujede automobil za devět vteřin při rychlosti 130 kmh, když za jednu vteřinu udede 36 metrů?

Poprve pojedu po dalnici #7
Poprve pojedu po dalnici #8

hodnocení

3x

Zrcátka. Levý i pravý. Furt hlídat.

hodnocení

2x
Nezapomenout nalepit dálniční známku a dodržovat maximální povolenou rychlost.

hodnocení

2x

Většina věcí již padla. Opatrnost při najíždění připojovacím pruhem, neustálý přehled o situaci před i ZA sebou. Rychlost- alespoň ze začátku min 100 km/hod ať není velký rozdíl rychlostí oproti ostatním. A hlavně pozor- vše se děje rychleji a je méně času na reakci. Tj snažit se předvídat a neustále být pozorný. Časem si člověk na vyšší rychlost zvykne, tak je možné zrychlit, ale tím se opět snižuje čas na reakce.

hodnocení

0x

Nespěchat, mít známku a ničeho se nebát.

radim3*

Moje řeč,hlavně nespěchat a neblbnout.Tím nechci říct jet 50 km(i to už jsem viděl).V klidu,známka,svítit,pásy a spokojeně jet.

ira
hodnocení

0x

Proč je to tak těžké a nebezpečné. Nikdy se na dálnici neodvážím.

fram

Já jezdím skoro jenom po dálnici. V nevytížených hodinách, tj. D1 mezi 10.00 - 12.00 v noci a před 6.00 ráno. Pak je to velká úspora času v pohodě. Na okreskách dlouho nepředjedu, bojím se. Chce to být kvůli vyšším dálničním rychlostem ve střehu, hlídat případní kiksy ostatních.

Právě dálnice a případný tempomat dokáže řidiče uspat - pak stačí chvilička a vy nebo někdo v okolí způsobí nehodu... Dálnice na krátké cesty (do cca. 1 hodiny) jsou fajn, když tam není zácpa nebo omezení... jinak jsou nebezpečnější než běžná silnice.

Dálnice se nebojte, je to jedno z nejpohodovějších míst pro řízení. Prakticky jedete pořád rovně, občas někoho nebo něco předjedete. Jak psali přede mnou, mít známku, dívat se často do zrcátek - pozor na mrtvý úhel, dávat blinkr s dostatečným předstihem. Jsou experti, co vyjedou ze svého pruhu a až po chvíli dávají blinkr - hrozný zlozvyk. Nejezdit příliš pomalu, je to paradoxně velice nebezpečné. A HLAVNĚ! Když jedete po dálnici s třemi pruhy, vždy se snažte jezdit v pruhu co nejvíce vpravo! Dokážou mě rozčílit řidiči, co jak paka jedou neustále v prostředním pruhu a přitom pravý je volný! To je snad nemoc některých. Zablikáte, případně zatroubíte a oni pořád vesele dál vprostřed... *alene*

Kdo tak jezdíte, máte k tomuto jednání nějaké logické vysvětlení? Rád si vyslechnu důvody, proč tak někdo jezdí.

Ja jedu v prostrednim, pokud jsou v pravem kamiony. Nevidim duvod, proc bych mel jezdit slalom kvuli takovym pakum jako ty. Logika veci veli prejet do leveho a predjet. Pokud me tam nekdo nesmyslne blokuje tak blikam. Ale je fakt ze na nektere jedince ani to neplati.

@honzas1 @dejv111 psal o volném pravém pruhu

@honzas1: Nemusíš hned člověku nadávat, zvlášť pokud ses nenaučil v mládí pozorně číst, mohl bys pak za pako být označen sám. K věci... Samozřejmě, že pokud jedou v pravém pruhu kamiony, pojedu ve středním, to dá snad rozum! Ale jakmile kolona kamionů skončí a přede mnou je kilometr volného pravého pruhu, pak se zařadím. Vyjímkou je, když v dáli vidím v pravém pruhu auto a za mnou nikdo nejede, pak zůstávám ve středním, ale častěji se dívám do zrcátka, jestli se za mnou někdo nepřibližuje. Pokud ano, vracím se do pravého. Máš k tomu něco?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]