Nejste přihlášen/a.
Ráda bych věděla, jestli mohu parkovat na sjezdu z komunikace na můj pozemek a pokud ano, na základě čeho. Zákon 361/2000 takové parkování obecně zakazuje v par. 27 odst. N - Řidič nesmí zastavit a stát před vjezdem na komunikaci ...z místa ležícího mimo pozemní komunikaci. V ulici jsou z betonové dlažby udělaná šedá podélná parkovací stání, pokud je tam vjezd, tak v červené barvě. Vjezdy jsou před rodinnými domky a majitelé pozemku občas parkují na svých sjezdech - je to podobné jako na obrázku. Dost často se setkávám s názorem, že to možné je, také policie to u rodinných domků toleruje.
Představte si, že v domě žijí 2 generace jedné rodiny, které spolu zrovna dobře nevycházejí. Obě mají auto a už je tu příležitost k naschválům, vzájemnému blokování vjezdu do dvora apod. Takže tady máte podpůrný argument ke znění zákona: Ani na "svém" vlastním vjezdu stát nesmíte.
Další argument není problém nalézt u hasičů. Představte si, že váš dům bude hořet a škoda bude několikanásobná jen proto, že se hasiči kvůli vašemu autu, které nelze ihned z nějakého důvodu odstranit (třeba v panice nelze nalézt klíče), nedostali na dvůr a nemohli hasit i z druhé strany. A takových příkladů lze najít povícero.
Takže v souladu se zněním zákona: Ne, parkovat tam nemůžete.
Co se materiálního aspektu týká, jednak jsem ho v tomto konkrétním případě právě vyvrátil a jednak české Správní orgány na něj špatně slyší a tvrdí, že materiální aspekt je obsažen už v podstatě přestupku. Sice je to nesmysl, ale zatím neexistuje účinná páka na to, jak Správní orgány o správnosti materiálního aspektu přesvědčit. Zatím jsem se dočetl jen o jednom případu, kdy řidič překročil bagatelně (cca o 4km/h) rychlost při vjezdu do obce a byl změřen těsně "za cedulí". A i v tomto případě rozhodl až soud, protože Správní orgán zabedněně trval na svém.
: Z vlastní zkušenosti vím, že to není tak jednoduché. V mém případě jsem se s materiálním aspektem nedostal ani ke správnímu soudu 1. stupně, když jsem nenalezl advokáta, který by byl ochotný do takového sporu jít. A bez zákonného postupu nemáte moc šancí se k Nejvyššímu správnímu soudu dostat.
Jó, Praha je Praha. Já bydlím v relativně malém okresním městě a tady jsem ho nenašel. Do Prahy se kvůli tomu obracet nebudu
Výborná rada i úvaha. Kdyby správní orgány více dbaly na to, aby byla také naplněna materiální stránka skutkové podstaty přestupku, tak by ubylo hodně státní buzerace občanů.
Sice je to nesmysl, ale zatím neexistuje účinná páka na to, jak Správní orgány o správnosti materiálního aspektu přesvědčit.
Jasně, že existuje v podobě správních soudů a nejvyšší správní soud má dlouhodobě ustálený výklad zákona. Takže když nejsem spokojen s prvním rozhodnutím správního orgánu, tak to ženu dál.
Ohledně hasičů je to dobrý příklad. Ale to by možná prošlo, pokud by tím byl ohrožen i majetek jiných osob, než osoby, která stojí na příjezdu. Jinak se dostávame už do absurdních rovin.
Dobrý den, zdejší odborníci Vám jistě poradí přesně, ale jste si jistá, že ten pozemek, kde chcete parkovat, je skutečně Váš (zapsaný v KN)? V naprosté většině případů to je obecní pozemek, resp. obecní komunikace a k majetku (pozemku) vlastníka RD jen přiléhá. Už tam asi problém začíná (a to ani zákon neřeším, ale asi nejde o parkování na svém). Zdravím!
magdon - ovšem, tazatelka píše již v názvu otázky o svém vjezdu k nemovitosti, tak by si to myslet mohla (a proto jsem ji na to upozornil, že to zřejmě není její vjezd, ale patří někomu jinému).
ben - parkování "na svém" to určitě není a tazatelka si to snad ani nemyslí. Parkování před takovým vjezdem je obecně zajkázáno proto, aby se nebránilo vjezdu vozidel na přilehlý pozemek. V tom je zákon celkem jasný. Ovšem když tam zaparkuje majitel onoho přilehlého pozemku, nikomu v ničem nebrání a ten obecný zákaz nemá smysl. Je to jen další problém, který zákon moc neřeší. Bude asi záležet na policajtovi, jak se zrovna vyspal a jestli se ráno nepohádal s manželkou.
Pravidla silničního provozu tedy Zákon o provozu na pozemních komunikacích platí bez rozlišení, kdo je vlastník pozemní komunikace či přiléhajících nemovitostí. Vlastnictví nemá na toto žádný vliv.
Smysl zákona je v tom, aby zajistil volný příjezd do nebo z nemovistosti. Zákonem chráněný zájem je tato volnost a tedy i pro některé jednoduché jedince to znamená, že zákaz nemůže platit pro vlastníka této nemovitosti. Nemůže omezit sám sebe a policie řeší takové porušení pouze na oznámení. Jinak nemá žádný důvod. Samotný vjezd totiž navíc může podle katastru nemovitostí patřit právě k nemovistosti a udělení pokuty policií vlastníkovi za stání ve svém vjezdu by byl na cenu roku. Policie tedy zasahuje na oznámení, nikoli z moci úřední.
Ano zákon takové stání zakazuje. Bez vyjímky.
Ale aby byl spáchán přestupek, tak je potřeba naplnit jak formální stránku, což se stalo, ale také musí být naplněn materiální aspekt přestupku - musí dojít k ohrožení zájmu společnosti.
Tedy pokud bráním vjezdu sám sobě, tak se přestupek nestal.
Děkuji všem za odpovědi. Vlastním samozřejmě pouze pozemek přilehlý ke komunikaci, která je obce. Hodně obyvatel okolních rodinných domů parkuje na tom "svém" vjezdu - hlavně přes noc a policie to plně toleruje. Bohužel se ale rozmáhají situace, kdy řidiči parkují na cizím sjezdu (vjezdu?) a začínají vznikat problémy mezi sousedy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.