Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krácení úhrady pojišťovnou

Od: knakml® odpovědí: 18 změna:

Bylo mi nabouráno auto. Nejsem viníkem a tak jde oprava na vrub pojistky viníka. Pojišťovna mi nechce zaplatit celou opravu blatníku z důvodu koroze dílu. Orezlou část si prý zaplatím sám. Má na to pojišťovna právo?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

nevím asi záleží jak kdo se vyzná a umí se bránit.Nakonec je tady soudní rozhodnutí,kdy poj.odmítla plnit skrze opravu NOVÝMI DÍLY a došlo to až k soudu kde bylo stanoveno,že pojištovna MUSÍ plnit=hradit opravu v PLNÉ VÝŠI protože oprava nabouraného auta není jeho zhodnocení ale naoipak tím že bylo bouráno snižuje se jeho cena i přes použití nových dílů!

soudnirozhodnut

Můžete být prosím konkrétní? Např. spis značka, který soud? aby se to dalo dohledat. Děkuji i za ostatní ;)

Nemůžu, pže nevím ale bylo to i na internetu

007cz
hodnocení

3x
Nalez nejvyssiho soudu je takovy ze poskozenemu nesmi vzniknout zadna skoda tzn. Ze nesmi zaplatit ani korunu.bohuzel pojistovny tohle neakceptuji a nezbyva nez se s nimi soudit...nekde jsem snad cetl ze nevyhrali ani jeden spor,ale malokdo do toho sporu jde

kolemdouci
hodnocení

2x

Pojistovna ma povinnost uvest auto do puvodniho stavu. Jak to pojistovna udela je jeji vec. Jestli si sezene odpovidajici opotrebovany dil a da vam ho tam, tak at to udela. Jestli vam tam da novy at ho tam da, ale at ho take zaplati. Je potreba si uvedomit, ze povinnost plnit je na strane pojistovny. Jake ma pojistovna podminky je jen a jen jeji vec. Vy nejste s pojistovnou v zadnem smluvnim vztahu a rozhodne nemusite akceptovat jeji "interni" pravidla.

Nesouhlasím, viz můj příspěvek níže.

kolemdouci

To, ze nesouhlasis nic neznamena. To o cem pises muze platit jen za urcitych podminek. Pojisteny ma povinnost se pojistit ze zakona a pojistovna ma ze zakona povinnost hradit skodu. Pojistovna vinika muze vymahat skodu po svem klientovy, ale ze zakona ma povinnost plnit skodu poskozenemu.

hodnocení

1x

Nějak nevím, ale když mi v Polsku kolega totálně zdemoloval dveře, nacouval do toho terénňákem, naštěstí karosérii se nic nestalo (Citroen Saxo starý), přišel se přiznat (viděl to vrátný i jiní). Sepsali jsme to, pak likvidátor pojišťovny auta viníka si mé prohlédl, a pojišťovna už jednala pak jen se mnou, zda chci náhradu propočtem či zaplacením opravy... Tedy propočtem, poslali mi patnáct tisíc a bylo vymalováno. Že já jsem si koupil kompletní dveře za 4500 někde,vyměnil sám..., to nikdo neřešil, a bylo vyřízené. Podobné to bylo, když mi jeden dobroděj naboural náklaďákem do domku, také jsem všechno doložil a domlouval s pojišťovnou jeho... Proč bych měl jednat s viníkem nehody, nechápu - kterak tu jeden píše.

hodnocení

0x
To si najděte ve smlouvě, kterou jste podepsal.
hodnocení

Jak si mám přečíst smlouvu kterou podepsal se svou pojišťovnou viník!? :)

martl
hodnocení

0x
Měl jsem ten samý problém. Jen škoda byla vyčíslena na 40000,-. Bohužel 13000,- jsem musel uhradit zesveho.

hodnocení

0x

Rozdíl mezi tím, co zaplatí pojišťovna a cenou opravy je třeba vymáhat na viníkovi. Ten by se pak měl starat, aby to za něj pojišťovna doplatila nebo to doplatí sám. Je možné to vymáhat i soudně.

Kdysi jsem měl podobný problém a tehdy mě oslovila nějaká organizace a nabídla mi vymožení rozdílu mezi sklutečnou cenou opravy a sumou, kterou zaplatila pojišťovna viníka. Nabídku jsem přijal a skutečně jsem tan rozdíl dostal. A to si ještě vymohli navíc provizi pro sebe, tu jsem já neplatil. Bohužel je to už cca 18 let a na tu firmu si nevzpomenu.

doplněno 25.06.18 14:35:

@asd1: Uvědom si, že nejsi v žádném vztahu s pojišťovnou viníka. Takže jednat s pojišťovnou není k ničemu, je třeba přitlačit viníka. Pojišťovna viníka se s tebou oprávněně vůbec bavit nebude. Takže jaké bránění se? Jediná možnost je přitlačit na viníka.

doplněno 25.06.18 15:00:

@kolemjdouci: Kde žiješ? Jediný vztah, který tam funguje, je vztah pojištěný a pojišťovna. S poškozeným není pojišťovna v žádném vztahu a tudíž mu pouze vyplatí náhradu škody, způsobené pojištěným ve výši podle jejich výpočtu a podmínek. Žádnou odpovědnost na základě pojistné smlouvy nepřebírá. Takže ti pouze vyplatí nějakou náhradu škody a veškeré nesrovnalosti bude řešit maximálně s viníkem, s poškozeným pouze na základě své dobré vůle. A tu většina pojišťoven nemá, takže tě s požadavkem na vyrovnání rozdílu rovnou odkáže na viníka.

asd1

Viník má povinné ručení...

Pojiš´tovna má ze zákona povinnost uhradit skutečnou škodu, ty nemůžeš obíhat vrakáče a shánět levné zrezlé, ale musíš koupit nový díl tj. skutečná škoda je cena za nový díl. Pojišťovny tohle jen zkouší, většina lidí jen sklopí uši. Pokud se umíš bránit, tak zaplatí všechno včetně náhradního vozu po dobu opravy.

kolemdouci

@satam: ty ses uplne mimo. Tim, ze pojistovna vinika pojistila toho, kdo te poskodil za nej prevzala odpovednost se s tebou vyrovnat v pripade skody. Naopak vinik te posle do haje s tim, ze je ze zakona pojisteny a pojistovna splnuje co uklada zakon, aby ho mohla pojistit. Jedine, kdo po vinikovy muze neco chtit je jeho vlastni pojistovna a to v pripade ze nesplnil pojistovaci podminky a pojistovna za nej musela plnit.

kolemdouci

@satam: tak si precti, co je napsane v zakone. Pak ti to mozna dojte nebo se zeptej nekoho kdo tomu rozumi. Podle tebe, kdyz bude mit pojistovna ve svych podminkach napsano, ze podle svych vlastnich podminek vyplati max 1,-Kc za zpusobenou skodu, tak ostatni skodu musi vymahat poskozeny od vinika? Proc tedy pojistovny vubec neco plati, kdyz podle tebe nemusi nebo muzou jen to, co uznaji samy za vhodne?

hodnocení

0x

To je taková situace která se i v TV řeší kolem dokola... Pojiťovna opravu amortizuje stářím automobilu a zpravidla zaplatí cca 60-70%... . Jednou v TV toto řešili, že by pojišťovna měla opravu uhradit celou, ale nejsou na ní žádné páky... Tak buď oprava rozpočtem, nebo v občanskoprávním sporu se s viníkem soudit o ten rozdíl... Je zajímavé, že Vám vlastně novými díly automobil zhodnotí tak, že má větší cenu... Zajímalo by mě, kdybych třeba měl originální nový nárazník v hodnotě cca 20.000Kč vyměnněný měsíc před nehodou (Mondeo ST220 - pouze originální díl), zda by mi ho na starém autě uhradili... Kdybych měl doklad. Určitě by se kroutili... Když je to auto firemní, tak z té opravy musí odvézt ještě DPH!

kolemdouci

> Je zajímavé, že Vám vlastně novými díly automobil zhodnotí tak, že má větší cenu...

Jsou to nej reci pojistoven jak plnit co nejmene.

Je zajímavé, že se vám nehodou auto znehodnoti, nebot bourane stoji obecne mene nez nebourane, ale takhle zpusobnou skodu vam nijak nenahradi.

hodnocení

0x

povinne-ruceni.com/...

toto je široká definice amortizace

něco k soudům pravniradce.ihned.cz/...

Jenže kdo má dobrého právníka, naopak dostane ještě něco navíc za "znehodnocení vozu nehodou"- také výše zmíněno.

Kdo má žaludek a čas lítat po soudech, ten na 99% vyhraje...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]