Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Průměr pneu

Od: ludva® odpovědí: 6 změna:

Budu kupovat Dacii Dokker, která je standardně obuta do 15" pneu 185/68 R15. Možná alternativa je však 14" pneu 185/70 R14. 15" disk je 6J15 - 40, možná alternativa je 5,5J14 - 40. CO ZNAMENÁ TA 40? Z nynějšího vozu mám disky 5,5J14, ale nikde není to další číslo - 40. Pokud použiji svůj nynější disk a obuji ho do pneu 185/70R14, bude obvod kola stejný jako u 185/65R15? Nechce se mi kupovat nové disky 15" za cca 1500,-Kč, když mám pěkné 14". Psal jsem dotaz na prodejce pneu, ale ten mi nedokázal toto zodpovědět. Vím, že 185 znamená šíři pneu a 65 nebo 70 znamená jakési % vůči - ale čemu? Pak se asi průměry pneu či obvod kola asi srovná. Je to tak? Jde mi o správnost tachometru. Díky za odpověď - Ludva

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

185 je šířka a 65,70...je poměr šířky pneuběhounu,vůči její výšce v %.Jinak na srovnání používám slovenský tuning : tuning.sk/... (odkaz přímo na konverzní tabulky! tam si můžete porovnat záměnu pneu co to udělá s autem. Jinak pokud vyměníte disky ze stzarého na nové,tak Vám nebudou třeba sedět .Vy potřebujete mimo průměru a šířky-oboje v palcích (třeba 5,5 x 15)ale ještě je třeba další rozměr a to počet děr na šrouby pro upevnění na auto (např ford a peu a ctr maji 4x108 nové pak 5x108 a malé staré (saxo a p106 mohou mít ještě 3x108))Potom je třeba vědět průměr středového otvoru-díry pro dosednutí na náboj-tam se to také může lišit a potom ještě hloubka zálisu což je značeno jako ET (další vyčtete třeba zde : pneujavurek.cz/... disky a pneu zde : pneu-jenda.cz/...

hodnocení

Disky mám na Dokkeru odzkoušeny, takže hraje všechno. Jen jsem chtěl vědět jak je to s průměrem pneu...

mytrix*
hodnocení

0x

Podle mého názoru se jedno o zális. Ten zápis bude pravděpodobně 6J15 ET40.

Hodnotu ET na disku určitě najdete, je tam vylisovaná. Každopádně tento údaj nemá vliv na velikost kola, takže neovlivňuje tachometr. Značí, jak moc je kolo vystrčené ven z pod blatníku. Pokud to není nějak do očí bijící, tak se tento údaj moc neřeší (policie, stk).

pneumatiky.cz/...

mathew
hodnocení

0x

To 40 bude asi ET. To, že jsou disky rozměrově stejné ještě neznamená, že jsou stejné i díry což taky trochu potřebuješ*smich* Takže těžko říct jestli je můžeš použít...

hodnocení

0x

Tak pokud jde pouze o pneu tak ta 14"bude o cca 7mm nižší což znamená rozdíl v 50km/h o 0,5 míň na tachometru

pneukalkulacka.cz/...

Mně vyšel rozdíl na průměru jen 6mm znamena že tacho ukazuje o 1% vyšší rychlopst co je však v rámci povolené 5%toleranci!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]