Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo platí pokuty? Pojistník nebo provozovatel

Od: asd11 odpovědí: 13 změna:

Zdravím, teď jsem se asi půl hodiny snažil na internetu najít kdo platí pokuty a komu jsou sebrány body po tom co udělá dopravní přestupek. Jestli se to sebere pojistníkovi, nebo provozovateli. Je možné že jsem idiot a nenašel to, proto se obracím sem na vás.

Díky za pomoc. :)

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Ani pojistník, ani provozovatel, ale řidič. Pouze v případech, kdy není řidič zjištěn, dostane pokutu provozovatel, ale v jiné výši, body se pak nikomu neberou.

asd11
hodnocení

Dobře díky moc :)

hodnocení

5x
Ono je to celkem jednoduché. Pojistník může být kdokoliv a nemá to na něj vliv. Majitel vozidla ke za něj zodpovědný. Pokud budu řídit tvoje auto a udělám přestupek, tak ty dostaneš dopis s pokutou. A máš dvě možnosti. Říct kdo auto doopravdy řídil (tedy řekneš že já, mě vezmou body a zaplatím pokutu) nebo to neřekneš a pokutu zaplatíš ty. Bez ztráty tvých či mých bodů.
doplněno 20.06.18 20:48: Na pojistníka to nemá žádný vliv. Jediný vliv je při nehodě, kdy pojistník přichází o poměrnou část bonusu. Takže ztratí nějakou část slevy na pojištění. Sleva se počítá podle odjezdenych let bez nehody.
Mě nabízeli levnější pojištění na rodiče, ale nechci aby za své a mé auto museli platit o hodně více kdybych měl nehodu a jim sebrali bonusy.
asd11
hodnocení

Super, děkuji moc za vysvětlení.

hodnocení

3x

Pojistník ani vlastník/provozovatel nemusejí mít řidičák. Mohou to být třeba firmy ..

hodnocení

2x

Pojistník a pokuty postrádají souvislost.

asd11
hodnocení

Přesně to jsem se snažil vysvětlit známému, nedává to absolutní smysl aby přicházel o body pojistník.

asd1
hodnocení

2x

Pokuty a body řidič. Pouze pokud je řidič neznámý, tak v některých případech za přestupek odpovídá vlastník/ provozovatel (parkování, automatické radary bez obsluhy), tam je ale řidič neznámý = pouze pokuta (pokud se sám neudá že řídil on)

hodnocení

2x

Body se NEUBÍRAJÍ za bobované přestupky naopak BODY SE PŔIDĚLUJÍ ! Pokud přijde pokuta, tak osobě psané v ORV a v tom případě sae body nepřidělují-účel je vybrat peníze .(tedy většinou pže většinou je to z automatického zařízení!),Jako pojistník (ten kdo pojistí a platí PR může být kdokoliv)

hodnocení

1x

Pouze ztotožněný řidič může dostat trestné body...

Zákon 361/2000, Započítávání bodů
§ 123 b

Řidiči motorového vozidla, kterému byla příslušným orgánem uložena sankce za přestupek

asd11
hodnocení

// Jen doplňuji, provozovatel vozidla a vlastník bych byl já a pojistník někdo jiný, tím pádem mi jde o to, jeslti by se za přestupek / pokutu způsobenou mnou (provozovatelem/vlastníkem) strhly body pojistníkovi což bych opravdu nechtěl.

asd11
hodnocení

Takže jestli jsem to pochopil správně, když přijdu např. o 3body za rychlost, přijde o ně vlastník nebo řidič, ale pojistník ne.

doplněno 20.06.18 20:51:

// Vyřešeno

Omyl! Pouze řidič. Pokud není zjištěn, vlastník, popř. provozovatel o body nepřijde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]