Nejste přihlášen/a.
Zdravim, koukal jsem na LPG auta.. probucard.sk/...
Když jsem se ale podíval na Hyundai i10 a ix20 konfigurátor tak tam zvolit plyn nešel. Nevíte někdo jakto? To dřív dělali tyto modely na plyn a teď je nevyrábějí? Nevíte někdo něco o levném hatchbacku na LPG nejlépe s možností parkovacích senzorů? Díky.
Jak už někdo radil, tak koupit vhodné auto a dodělat tam LPG. Nebo pak vybrat z trojice výrobců Fiat, Dacia, Opel. Levný hatchback na LPG + senzory.. Fiat Panda, jestli ji ještě dělají na LPG nebo Fiat Punto. Koukni se na stránky těch tří výrobců a vybírej.
Nové auto s LPG nedoporučuji kupovat. Hlavně proto, že jsou problémy se servisem. Dokud jezdí a je potřeba jen běžný servis, je vše v pohodě. Ovšem v okamžiku, kdy se objeví problém, často nelze připojit diagnostiku, protože tovární vestavby mají zákaznický software a s tím se běžné diagnostiky nespojí. Běžnému (i značkovému) servisu se pak nevyplatí kupovat drahý zákaznický software k diagnostice, aby byl schopen se spojit s vestavěnou jednotkou. Proto preferuji po koupi nového vozu nechat udělat přestavbu na plyn u spolehlivého plynaře. Sám to tak již více než 10 let dělám, más servis "za barákem" a vše bez problémů. O záruku se nemusíte bát, nebyla by uznána pouze v případě prokazatelného poškození motoru díky vestavěnému plynu.
Co se přímovstřiku týká, není už přestavba problém, ovšem musí se počítat se dvěma negativy. jednak přestavba stojí přibližně 2x tolik, co přestavba "běžného" motoru, no a potom přímovstřik nejede jen na plyn, je třeba počítat i s nějakou spotřebou benzínu (obecně cca 2l/100km), protože u tzohoto druhu motoru se přibližně každý 5. cyklus vstřikuje benzín místo plynu. Je to z důvodů chlazení benzínových vstřiků ve spalovacím prostoru. Bez toho by se benzínové vstřiky tzv. "utavily". Ale snad už jsou ve vývoji, možná i ve výrobě vstřiky "keramické", u kterých toto nebezpečí nehrozí a pak by se snad mohlo opět jezdit jen na plyn.
Záměrně všude mluvím o "plynu", protože vše, co jsem uvedl, platí sice pro LPG, ale většinou s drobnými odlišnostmi i pro CNG.
autorizovany servis je POVINEN mit diagnostiku na všechno. na to je to autorizovany servis. zaruka ti platí pouze v případě že automobilka schválí přestavbu na lpg, vetšinou u svych dealeru, jinak na ni zapomen
@007cz: Zda je autorizovaný servis POVINEN, to nevím, ale vím, že ty diagnostiky na plyn nemají a většinou řeší servis plynu dodavatelsky.
Do záruky po přestavbě na plyn automobilka vůbec nemluví, natož aby ji schvalovala a záruka platí podle NOZ. Někteří prodejci sice dělají bububu, ale pokud jim dokážete, že příslušné předpisy znáte, nezbývá jim, než couvnout. K tomu mohu přidat vlastní několikanásobnou zkušenost.
A to pojištění skutečně funguje a vím i o případu, kdy z něj po poškození motoru vlivem montáže LPG bylo plněno.
A co se zdroje mých informací týká, jednak jde o mé vlastní zkušenosti a jednak jsem v trvalém kontaktu s autorizovaným auitoservisem pro přestavby na LPG a CNG a vím skoro o každém "šustnutí", se kterým tam zákazníci s "plynovými" problémy jezdí. S auty na LPG jezdím už 20 let, s manželkou už jsme jich vystřídali 8 a troufnu si tvrdit, že o tom něco vím, i když zdaleka ne všechno.
Kdyby sis řádně přečetl, co jsem tady už napsal a případně si přečetl i ten článek z odkazu, nemusel by ses takhle trapně ptát.
Jinak bych docela rád věděl, o jakou automobilku se jednalo a co to bylo za závady, způsobené LPG, že se musely měnit celé motory. Kdyby to byla pravda, tak je z toho aféra jako hrom a lidé by přestali houfně montovat LPG.
No comment. Je zřejmé, že o tématu toho víš hodně málo a dál tě školit odmítám, protože je to zbytečné.
Na druhou stranu by bylo dobré také napsat, že některé komponenty motoru jsou při provozu na LPG více namáhané (typicky ventily a jejich sedla) a pokud je vozidlo již z výroby na LPG, je na to pomatováno (Opel) a jsou upravené. Další výhodou je spárování s palubním počítačem, kdy Vám to na LPG ukazuje spotřebu i dojezd, což přestavba neumí. Pokud přestavíte nové auto, vystavujete se reálnému riziku, že Vám autorizák odmítne provést garanční prohlídku, protože vozidla s LPG se nemohou servisouvat všude a vyžaduje to specifické požadavky na prostory a vybavení dílny. Zde je tedy několik argumentů, proč LPG z výroby ANO.
Na jednom autě na LPG mám i s dalším majitelem dohromady najeto asi 420.000km, na mém současném 300.000km, jelikož nemají "hydroštely", nezanedbáváme údržbu a pravidelně seřizujeme ventily. Podotýkám, že ani jedno nemá tzv. přímaz. Neříkám, že nemáte pravdu, ale ta pravda je většinou, jak sám z mých údajů vidíte, zanedbatelná. A když vám řeknu, že jde o Dacie s motory Renault, asi mi nebudete věřit.
S tím palubním počítačem máte pravdu, ale je to pouze věc komfortu, není to nezbytnost a docela dobře se bez toho obejdu.
Zatím "autorizáku" stačilo, když byl plyn vypnutý a ventil uzavřený. Je pak vůbec nezajímal a garanční prohlídku provedli bez námitek.
Tolik jen moje zkušenosti a zkušenosti mého "plynaře", o kterém jsem se tu již také zmínil.
tipcars.com/... Kdo by si nevybral, může si nechat ve specializovaném servisu přestavět téměř jakýkoli model se zážehovým motorem – ať už se jedná o nové, či ojeté vozidlo. Na základě vašich preferencí a typu vozu takový servis objedná značkovou sadu na přestavbu. Jde hlavně o značky Landi Renzo, BRC, Europegas, nebo Lovato. V případě použití podobných "značkových"sad pro přestavbu, které jsou zároveň schváleny výrobcem vozidla, nedojde u nových vozidel ke ztrátě záruky.
Bez hlubších znalostí problematiky nedoporučuji ani koupi ojetiny s plynem. Může to být dovoz a v něm systém značky, která se v Česku neservisuje, může tam být 8-9letá nádrž, což znamená nejpozději do dvou let výměnu nádrže a systém může další nectnosti, kvůli kterým majitel vůz prodává.
Ve výčtu značek mi chybí v Česku často používaný STAG. Mám ho již ve 4. autě a je naprosto bezproblémový.
V případě použití podobných "značkových" sad pro přestavbu, které jsou zároveň schváleny výrobcem vozidla, nedojde u nových vozidel ke ztrátě záruky. U některých dodavatelů sad lze přikoupit i pojištění, které se vztahuje na poškození vinou pohonu LPG. Zejména jde o poškození katalyzátoru, lambda sondy, nebo propálení ventilů.
@007: Škoda, že nejsi registrovaný, pokecal bych s tebou přes SZ. Tak, jak jsme zpočátku byli ve při, tak s tvými posledními názory už nemám problém
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.