Nejste přihlášen/a.
To je divné,většinou teplem kapaliny přibude (tepelná objemová roztažnost)-Možná je KO čidlo množství a proto na Vás bliká kontrolka-co to dělá když byste doplnil vodou tak aby byla při zahřátem nad min a při studeném nad max?Pokud je tedy teplota OK za všech možností (D,do kopců město a kolony...)tak neřešit jen preventivně hlídatmnožství a teplotu (to ela-tedy teplotu -podvědomě snad každý řidič hlídá)
Proto si nevím rady. Vodu jsem doplňoval ještě při trochu teplém motoru a když vychladl, hladina byla nad maximální ryskou. Aby kontrolka nesvítila, musel bych dolít nádobku doplna. Čidlo funguje spolehlivě, když vyjedu tak kontrolka nebliká, když začne blikat, tak zkontroluji hladinu a je vždy pod minimem.
,,,, teplotu si podvědomně každý řidič hlídá. Bývávalo, dnes už nová auta tuto užitečnou "zbytečnost" (ukazatel teploty) nemají ( za to mají elektronické "vychytávky" jako hlídání tlaku v pneu a start-stop systém ), bohu žel.
Asi jsem měl napsat že teplotu si hlídá každý řidič odchovaný starými modely aut jako byli žigulíky,polské fiaty a hlavně tuzemské škůdky. Jinak s tímto kur...-kontrolkou jsem měl jen jedno aut a přesto,že to byl model roku 1987,tak jsem si raději budík dodělal!
No jasně, když se nafouknou hadice, vejde se do nich víc vody a ta ubyde ve vyrovnávací nádobce. Už jsem si to nové víčko objednal, tak pak dám vědět, jak to dopadlo. Díky.
staci když při teplém motoru kdy je hladina nizko opatrně povolit víčko. kapalina by se měla se syčenim vrátit do puvodní hladiny,,,nechci tě strašit ale jestli to tlakuje tak tam bude ještě nějaky problem (těs. pod hlavou v začátku) ale jsou to jen spekulace
Nejsem si jistý, ale není tam ten ventil spíš na to, aby v případě poruchy termostatu a následnému přehřátí kapaliny nedošlo k destrukci těch hadic nebo chladiče - odpustí přebytečný tlak ven z okruhu? Takže pokud je termostat v pořádku, ventil je vlastně nefunkční... Takže tady by to musela být souhra vadného termostatu i víčka,ne?
ještě doplním pohyb hladiny u teplého a studeného motoru je celkem běžny ale to co popisuješ je moc,
Navíc pokud by se nafoukly hadice tak, že by poklesla natolik hladina ve vyrovnávací nádržce, muselo by to být vidět pouhým okem na těch hadicích. Těsnění pod hlavou by udělalo trvalý stav ( úbytek nebo větší množství ), jak by se to pak vrátilo do normálu? Fakt mě nic nenapadá...
No na hlavu či těsnění pod to nevidím-to by voda ubývala ale i po vychladnutí motoru a pokud je ve studeném OK a v teplém málo je to asi někde něco špatné ,třeba jsou jšn jiné hadice co se treplem ropztáhnou?.Z nouze jsem takto použil zahradní asi 30 cm na propoejení a teplá byla kdovíjaká ale studená vypadala normálně!
spekuluji těs, po hlavou v začátku stačí pár ,,bublinek,, a tlak letí nahoru, ta hadice se nafoukne jenom trochu okem těžko poznáš, spíš ji zmáčknout jak moc je ,,tvrdá,, mohou byt hadice naleptany olejem, stáva se to když byl někdy problem s unikem oleje do vody,
Pokud by byl problém s hlavou, asi by voda ubývala nebo by byla poznat v oleji. Ten se měnil minulý týden a voda v něm nebyla, to by bylo vidět. Teda vy mě strašíte !
to máš pravdu ale to už by byl očividny problem, jsou to jenom spekulace, auto se přes internet špatně opravuje
Nevím ale jezdil jsem rik s fouklým těsněním na P-405 1,9D.Tlakovalo do vody-když jsem doplnil mezi rysky-vytlačilo něco ven,tak jse udržoval stav lehce pod minimum a vše bylo OK do doby než se vyměnilo těsnění /pak šel motor po 500km do kopru/.
I pár bublinek by vytlačovalo vodu ven,při přísávání naúprasklou hadicí totéž. prostě je to nějaká divná záhada!
diesel® - tak bublinky do n ádobky jdou, je to v háji. Ty jsi psal, že ti odešel motor 500 km po tom, co jsi vyměnil těsnění, nebo jsem to špatně pochopil?
Tak už mám snad vyřešeno, jen pro info pro podobné případy : V servisu otevřeli expanzku, natočili motor a verdikt byl těsnění pod hlavou, předpokládaná cena 10 - 15 tisíc (hlava, srovnání, výměna součástí hlavy, nové rozvody, těsnění ...),. Vzal jsem to do garážového servisu, tam zapojili i svojí hlavu a výsledek byl - bublinky jdou z nějakého přepadového potrubí a je vadné víčko expanzky. Díky vadnému ventilu ve víčku se v okruhu držel větší tlak, tím nabyly objem vytahaný hadice a stáhly tu vodu pod rysku. Teď je tlak v pořádku a hladina tolik nekolísá. Cena opravy 300,- Kč. Jen by mě zajímalo, kolik lidí platí tu zbytečnou generálku hlavy, protože se už nedozví, že to byla prkotina.
Tak ty bublinky dělá přepadová hadička, která vede vzadu horem do expanzky a při otevřeném víčku prská do vody. Ono to normálně není vidět. Jinak si raději nefandím, třeba tam bude ještě nějaký problém, ale voda neubývá, teplota drží, hladina kolísá přiměřeně podle teploty a hadice jsou natlakované normálně. Jinak servis, který nahodí takovou diagnozu bez pořádné prohlídky, bude asi trochu vykutálený
Nevím ale osobně po zkušenosti se 405 viz výše jsem si na synově 106 udělal sám (šel olej do chl.kap.jediné kritické místo na daných motrech ) a servisu s kladnými referencemi na danou práci zadal jen orovnání hlavy,otlakování,zabroušení sedel ventilů a ventilů + výměnu gufírek,toto stálo jen 2301kč,dále jsem sám koupil všechna těsnění (pod hlavu pod víko,těsnění sání a pod svody,nové šrouby hlavy a gufírka ventilů) a když to bylo rozebrané a nebyla záruka že byli udělány rozvody tak jsem udělal i to(nová VP,řemen a kladka).Těsnění V.Reinz pod svody pak Corteco,rozvody INA.cena 2254kčdohromady pak oprava stála necelých 5000kč se zárukou neboť vím co a jak jsem udělal. je to víc jak rok po opravě a stále průběžně kontroluji zda je to OK.Navíc je to spíš o správné identifikaci,zjištění závady.
diesel:to předpokládám je ten celohliníkovej litránek, ne?Tam to těsnění umírá neustále...Už jsem to i dělal na počkání:D
1,1 typ HDY tj,40kW.tam je to špatně konstrukčně (olejový kanálek a chlazení velmi blízko sebe) vyřešené,proto se to děje průběžně ,asi dle zacházení a péče?ale to ja vada asi všech motorů řady TU.
jo, mění se to často.Nechcu bejt za hovado, ale ono se snad ani u tohodle nevyplatí tu hlavu dělat komplet, jak je to častý:D...ač je mi to proti srsti, tehdá jsem jen vyměnil těsnění a jezdí to...Tlačil mě čas a nebylo na to peněz a auto muselo jezdit.Celý mi to trvalo tak 5 hodin, když moc...
Ono sranda je, když se tady vyžere u vložek a dostane se voda do válců, to je pak hodně rychlej proces...dokud jede, tak Ok, jakmile se zastaví, tak už nejde nastartovat:D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.