Nejste přihlášen/a.
Zdravím!
Mám menší problém s křižovatkou, tedy spíš s některými řidiči, co přijíždí od dálnice a jedou doprava na Hranice. Jezdívám od Stříteže směrem doleva taktéž na Hranice. Podle mého názoru, pokud již vjedu na hlavní silnici, jsem již z větší části (nebo zcela) v pravém pruhu, musí mi dát řidiči jedoucí od dálnice přednost. Mnohdy se tak neděje a drze mi vjedou do cesty nebo troubí jak pavijáni, když jsem trochu rychlejíš a oni musí prudce zabrzdit. Kdo má, podle vás přednost? Vizte obrázky níže. Ještě tam mají, sice už není moc vidět, pruh, před kterým mají zastavit. Vkládám anketu.
Sjezd 308, D1. GPS: 49.5479639N, 17.7346917E
Díky všem za názory. Ještěš musím ale doplnit pro všechny, co byste mi chtěli vzít papíry, nebo se dívite, že je mám... TVAR KŘIŽOVATKY NENÍ NIKDE URČEN! To znamená, že dávám přednost těm, co jedou po hlavní, ale už nemám přeci povinnost dávat přednost těm, co přijíždí od dálnice, kteří mají taktéž povinnost dávat přednost těm, co jsou na hlavní. Zkusme se nad tím, prosím zamyslet. Jakmile já od Stříteže vjedu na hlavní, už na ní jsem! A až opodál je další napojení na tuto hlavní od dálnice. A znovu opakuji, tvar křižovatky není na dodatkové tabuly určen, takže by se dala brát jako dvě křižovatky na sebe těsně navazující. Je samozřejmě jasné, že musím dát předost vozidllům jedoucím rovně od dálnice na Střítež.
Nebo možnost 2. Odbočuji vlevo a už jsem celý v pravém pruhu, vypínám blinkr a čumák vozu je na hranici odbočky od dálnice. A teď mi tvrďte, že nemám přednost. Už jedu rovně a jsem na hlavní přeci.
Děkuji všem za ty "rány" zleva zprava! Jak už jsem psal níže, je to ostuda, že jsem po 12 letech řízení nedokázal udržet v hlavě pravdilo o začátku a konci křižovatky a že i takový typ "roztroušené" křižovatky je pořád jeden celek. Budiž tedy tato otázka poučením i výstrahou pro ostatní, že existují lidé, kteří buď zapomněli nebo mají mylnou představu o některých křižovatkách.
Jsem nyní poučen a napraven.
No jedna křižovatka, ty odbočuješ z vedlejší doleva, dáváš tedy přednost protijednoucímu odbočujícímu doprava (a vlastně kamkoliv) A pochopitelně všem na hlavní.
já ti rozumím i s doplněním ale stále nesouhlasím. Dobře, kdyby modrý neodbočoval doprava ale jel by rovně, tedy do směru ze kterého vyjíždíš, taky bys stále tvrdil že máš přednost?
Nezlob se na mě, ale máš řidičák?
Nicméně, abych poradil, tak se mýlíš. Jedná se o klasickou křižovatku, kde ty musíš dát přednost jednak vozidlům jedoucím po hlavní a jednak protijedoucím, protože odbočuješ doleva. To, že je tam nějakej zatravněnej ostrůvek nemá na přednost vliv.
Řidič jedoucí od dálnice
Když už si tu tak pěkně povídáme, tak pokud byste chtěl mít mermomocí přednost, musel byste jet takhle. Pak byste byl skutečně na hlavní. Ovšem s tím otáčením těsně u takovéhle křižovatky to taky není tak docela to pravé .
Neúžasnější rada: Když seš tvrdohlavý, tak jeď doprava, otoč to a jeď pak rovně - tím pádem neodbočuješ. . Jenože kde je psáno, že ta teď příjezdová silnice zprava není vedlejší? Pak má přednost i ten vůz, který z ní odbočuje. Já si totiž myslím, že je vedlejší - podle prostřední fotky. To jen aby se tazatel nerozplác...
Nebo jste mne zblbli? Chtělo by to tam asi obejít pěšky.
Nevím, že bych si tvrdohlavě stál za svým, už jsem přiznal chybu. Chtěl jsem nad touto situací dále spíše diskutovat. Jo a hlavní vede od Potštátu na Hranice. No mám dojem, že občasné povinné přezkušování řidičů by neslo pozitivní výsledky.
Řidič jedoucí od dálnice
dejv111 - S povinným přezkušováním bych naprosto souhlasil. Když jsem před lety jezdil jako "řidič - referent", měli jsme pravidelná školení s přezkoušením povinné. Na školení nás seznámili se změnami v předpisech, takže měl člověk jistotu, že zná poslední platnou verzi. Už hezkých pár let jezdím jen soukromě, žádné školení se nekoná a já občas zjistím, že už je zase něco jinak. Uhlídat všechny doplňky a změny dvousetstránkového zákona prakticky není v lidských silách.
Magdon: Nejhorší na tom všem je, že já ty zkoušky každý rok absolvuji. Sice se teď dělají online na počítači, ale i tak je trystní, že mi něco takového vypadlo z hlavy - začátek a konec křižovatky...
Musím ale podotknout, že by byla křižovatka mnohem bezpečnější i když pomalejší, kdyby se pruhy do křižovatky sbíhaly "do středu". Od dálnice by pak vedly dva pruhy vedle sebe - jeden rovně a doleva a druhý doprava. Sjížděči z dálnice by museli tak jako tak buď hodně přibrzdit a nebo úplně zastavit. Křižovatka by dle mého názoru byla i přehlednější.
Magdone, Vy jste v této otázce
byl prakticky v mé pozici. Také jste rozšiřoval ostrůvek a ptal se úplně stejně. Vidím, že je to stále nejednoznačné a o to více se přikláním k mému dříve napsanému názoru, že je koncept této křižovatky chybný. Takto by křižovatka neměla být stavěna!
Řidič jedoucí od dálnice
dejv111 - Souhlasím, že je to zapeklité a s těmihle křižovatkami naše sqjelé zákony jaksi nepočítají, takže si je může každý řešit po svém. Podobné je to i s odbočováním vpravo na semaforem řízené křižovatce s podobným ostrůvkem, kde by se měl teoreticky řidič řídit podle semaforu na ostrůvku vlevo, kam v podstatě při odbočování ani nemůže vidět. Taky se to tu už řešilo. Často totiž není jasné, co se vlastně ještě počítá za ostrůvek v křižovatce a co už za další křižovatku (v případě Vašeho dotazu je to ale zřejmé). Dalo by se to sice vyřešit pár značkami navíc, ale na to zřejmě nejsou peníze (ani vůle).
Takže jezdím tak, jak to považuju za správné, ale musím počítat s tím, že má protijedoucí na situaci odlišný názor.
ano možná třetina vlastníků řidičské oprávnění má problém v těchto větších křižovatkách. Myslí si, že když jako vjedou na hlavní dříve, tak už v tom okamžiku mají přednost. Nejsou schopni to vnímat, jako jednu křižovatku. Identicky se tak děje na křižovatce v Brně Pisárkách, kdo to tam zná. Na stejné křižovatce odbočující doleva (od Hlinek směr Bauerova) velmi často porušují další pravidlo přednosti. Divím se, kdo všechno dostane řidičák.
Tesat do kamene k těmto křižovatkám, jak jsem psal výše.
Jakmile já od Stříteže vjedu na hlavní, už na ní jsem! A až opodál je další napojení na tuto hlavní od dálnice. A znovu opakuji, tvar křižovatky není na dodatkové tabuly určen, takže by se dala brát jako dvě křižovatky na sebe těsně navazující.
P.S. zkuste teda vypátrat, když Vám tam teda chybí ta tabulka o tvaru křižovatky, jak se ta křižovatka stavěla. Určitě zjistíte, že to byly křižovatky 2 ... a máte pravdu
Řidič jedoucí od dálnice
Jarinek - V případě, že by to byly 2 křižovatky (což ovšem nejsou), platila by na té pro Vás druhé přednost zprava. Kolem žádné značky "hlavní silnice jste přece nejel. Takže tak, jako tak by stejně měli oni pavijáni před Vámi přednost. To prostě neukecáte.
Řidič jedoucí od dálnice
"A teď mi tvrďte, že nemám přednost. Už jedu rovně a jsem na hlavní přeci."
Ne, nemáte přednost a nejste na hlavní. Abyste jel po hlavní, musel byste někde uprostřed křižovatky míjet příslušnou značku, což jste samozřejmě nemíjel. Po hlavní pojedete až za hranicí křižovatky (jestli teda víte, kde to je). A ten řidičák by Vám teda fakt sebrat měli! Takhle se budu bát, že Vás někde potkám.
Řidič jedoucí od dálnice
Pokud by to byly 2 křižovatky a Vy byste měl mít přednost, musely by tam být tyhle 2 značky. Jsou tam? Nejsou! Dokud neprojedete hranicí křižovatky, musíte se řídit značkami před křižovatkou! Nelze měnit přednost uprostřed křižovatky! Takže není o čem diskutovat.
Netvrdím skálopevně, že nemáte Magdone a ostatní pravdu... Nejspíš ji máte a já se po celých 12 let mylně domníval, že je to tak jak tvrdím. ALE! Vždyť ale přeci vím, že na tu hlavní odbočuji z vedlejší! Musel jsem přeci dát přednost autům jedoucím po hlavní a když na ni přeci vjedu, tak na ni jsem a proč bych tedy měl míjet další značku hlavní silnice? Představte si, že ten ostrůvek má hypoteticky velikost X + 10 m, kde X je nynější šířka toho ostrůvku (po směru na Hranice). Ano, možná by tam pak byla vložena cedule hlavní silnice... Ale co kdyby nebyla? To i tak bych musel dát přednost autům která by byla kilometr ode mne po levici? Přijde mi to zvláštní...
Co to v té autoškole dneska učí
Jedná se o klasickou průsečnou křižovatku s ostrůvky, kde platí obecná pravidla o jízdě křižovatkou, pokud není dopravním značením na ostrůvcích stanoveno jinak. Tedy vozidlo, odbočující vlevo dává mimo jiné přednost všem protijedoucím vozidlům.
S tou předností zprava bych raději neoperoval, protože by ji pak muselo dát i vozidlo, jedoucí po hlavní silnici, protože už by bylo vlastně za původní křižovatkou.
Další důkaz o tom, jak jsou Pravidla provozu na pozemních komunikacích nedokonalá.
Satam, vyjímečně nesouhlasím, že pravidla jsou nedokonalá, páč většina řidičů vědělo, jak řešit situaci, jen tazatel dlouho byl přesvědčen o opaku, že pravdu má on.
Už aby bylo povinné školení všech řidičů.
Milane, budete se divit, ale školení mám každý rok, spíše by bylo vhodné přezkušování, kde by vám hrozilo odebrání řidičáku na dobu určitou a vrácení po splnění určitých podmínek...
No to je právě to, že takováto křižovatka a podbné složitější v učebnicích autoškoly nejsou, takže pokud není extrémě svědomitý žák a učitel a neproberou to ve vlastním zájmu, tak prostě absolventi autoškoly tápu, protože o ostrůvcích není v učebnicích ani popel a absolvent samozřejmě v nové neznamé situaci hned znejistí.
Řidič jedoucí od dálnice
Viděl jste snad někde v průběhu vašeho průjezdu tímto místem značku hlavní silnice? Pokud ne, tak přece nemůžete předpokládat, že jste na hlavní silnici.Na prostřední fotce je vedět vlevo trojúhelník, ta kolmá na přípojku je vedlejší. Tazatel zřejmě získá v křižovatce pocit, že je na kruháči, a to by neměl. Platí pro něj tři nepřednosti. Podivuhodná křižovatka skončí za trojúhelníkovým ostrůvkem a za vjezdem z dálniční přípojky, shora na fotkách to je jasné, méně asi v reálu.
Pořát se to odehrává v křižovatce, tak pokud je tam trojúhelník "dej přednost" google.com/... (není domalovaný?), přednost zmiňovaná auta nemají. Pokud tam není, je to přednost zprava pro pavijány. Pokud vjíždějí z hlavní na vedlejší (tj. Střítež-Hranice, nebo kolmá na přípojku), je to přednost pavijánů jako taková, jako že asi ano. Trojúhelník (reálný) je vidět vlevo na druhém obr.
Doplnění: ještě jedna možná přednost, třetí pavijání, by tam byla: Přednost protisměru, kdyby se odbočovalo oběma vozy z hlavní. Radím v nejhorším připozastavit u trojúhelnikového ostrůvku. Troubiči mohou být agresivnější...vis rady. Přednost si vynutit nelze, zvlášť ne od rozjetých dálničních sjížděčů.
I když už jsem uznal svoji chybu, trochu jsem ještě googlil a odpověď zde
od Jethro mi přijde vlastně stejná jako to, co jsem tvrdil a řešil u mého případu. Kdyby na to bylo místo (a ono by bylo) a já se zařadil za auto jedoucí po hlavní, ale to by jelo velice malou rychlostí, takže bych to stihl - on by projet mohl a já ne a musel bych dát přednost sjížděčům z dálnice? A to mi teď někdo řekněte, že to není švihlé, prostě proti zdravému seskému rozumu...
Ve výše uvedeném odkazu odpověď od uživatele "requied:
Od: requied®
28.08.15 16:50 [nahlásit]
Jakmile dokončím odbočení a s autem se zařadím do pruhu tak jsem prostě na hlavní.
Jak řidič červeného auta rozliší že jsem přijel z vedlejší nebo rovně z hlavní?
To jako budete sledovat všechna vozidla odkud které jede a podle toho mu tam vjedete nebo ne?
doplněno 28.08.15 17:19:
dobře, tak jak tedy červený pozná že tomu konkrétnímu tam má nebo nemá vjet?
jelikož má červený před svojí křižovatkou značku "dej přednost", tak není co řešit a modrého prostě musí pustit.
Zdroj: poradte.cz/...
To co píše Requied dává smysl. Jak sjezdaři z dálnice odbočující na Hranice ví, že já od Stříteže nemám značku hlavní silnice? Nikde není uveden tvar křižovatky, kde by dodatková tabule jasně vyznačila tučnými čarami hlavní a vedlejší silnici. Pak by dávala smysl jeho odpověď přetransformovaná na moji situaci, že sjezdaři z dálnice musí prostě vždy dát přednost, prostě proto, že neví o jiných dopravních značkách, mají jen tu svoji "Dej přednost v jízdě."
To je zapeklité, to je zapeklité... Já se bavím, přiznám se...
Stačí odmyslet si ten travnatý trojúhelníkový ostrůvek (někde ho doporučili pomyslně zmenšovat) - a je to vždy přednost protisměru. Ten ostrůvek je celý v křižovatce - a všechno s ním i za ním, i když to jako celek má pak lehce bramborovitý tvar. Octnout se v křižovatce vedle ostrůvku neznamená být na hlavní. Není to ten problém? Nehledě k praxi, že protijedoucí (odbočující doprava) vidí protisměr i odbočování doleva odtamtud a přednost nedává.
Buďte tak hodný, nehodnoťte druhé, aniž byste je znal... Přečtěte si celou diskuzi a ještě i odkaz na diskuzi o podobném problému, co se tady dříve probíral a usoudíte, že výklad REÁLNÉ , teď neříkám zákonné, správnosti řešení tohoto typu křižovatky, je poněkud nejednoznačný a nechápe ho tak, jak předepisuje zákon spooooustu lidí, zvlášť těch, co používají zdravý selský rozum. Ale podle vašeho vyjadřování usuzuji, že problém máte spíš vy... Nejste cholerik? Tímto typem vět hnaných do extrémů se často, bohužel, oháněl můj tatínek, když to na něj přišlo... Přeji, ať vám nepraskne cévka.
Neber ho vážně, musí se vykecat. U nás je podobná křižovatka, sice bez ostrůvku, zato mírně přesazená a když tam po vedlejší přijíždím, raději jedu hodně pomalu a čekám, co udělá ten, který naproti odbočuje vlevo a díky přesazení si taky myslí, že je na hlavní. Za 30 let co jsem v Chebu, nepamatuji, že by tam z tohoto důvodu došlo k nehodě.í
Jak už jsem psal výše, podívejte se na argumentaci lidí na podobnou křižovatku, co se tady řešila.
Ta křižovatka je prostě od základů špatně postavena pro současné zákonné znění. Kdyby se vyhláškou upravilo, že u těchto ostrůvkových typů X křižovatek, jakmile z vedlejší vjedete na hlavní pozemní komunikaci, automaticky jste vozidlo pohybující se po hlavní silnici, bylo by vše krásně sluníčkové a v pořádku! Zkuste se, prosím, zamyslet nad úvahou uživatele Jethro (z odkazu) a prostě selským rozumem musíte dojít k závěru, že vyhlášku (jak ji cituje bývalý dopravák) v reálném provozu nelze na tento typ křižovatky 100% použít.
dejve, pozor! Už přes 20 let neplatí vyhláška, ale zákon! Teď zákon č. 361/2000Sb. ve znění asi miliónu pozdějších novelizací
@ra252: Ale nepíše. Spíše bych řekl, že zákon je konzervativní a chtěl by brzy zase novelizovat
Aha, takže budeme závodit, kdo se dřív dotkne hlavní silnice? A jak se pozná, kudy přesně ta hlavní křižovatkou vede? A stačí se jí dotknout půdorysem? Nebo jedním kolem? Nebo všemi? A jak se posoudí z těch hromádek zmačkaného plechu a střev kdo vyhrál?
@ra252: Ne. Úplně by stačilo, když se v zákoně třeba objeví, že pokud je odbočení vpravo z vedlejší komunikace oddělené ostrůvkem, považují se všechna vozidla přijíždějící zleva za vozidla, jedoucí po hlavní silnici a dává se jim přednost
Když uvádíte, že píšu hovadiny, bylo dobré, kdybyste tedy zkusil vyvrátit i "hovadiny" uživatelů Requied a Jethro. Stojím si za tím, že vyhláška na tento typ křižovatky na 100% nemyslí a měla by být upravena tak, aby se situace stala zcela jednoznačnou. Ale samozřejmě, že teď je sitiace taková, že musím respektovat vyhlášku, která se bohužel vztahuje i na tento typ ostrůvkové křižovatky.
Takže znovu situace...Berme křižovatku, kterou jsem uvedl. Představte si kolonu aut jedoucích od Potštátu do Hranic po hlavní silnici. Jedno z vozidel mě, jako příjíždějícího od Stříteže, pustí mezi sebe a já se zařadím do kolony ostatních aut, které přijeli po hlavní. A teď přijde to absurdum a snad už tušíte (!) jak je vyhláška v tomto případě špatně! Já budu podle vyhlášky muset zastavit a pustit auta jedoucí od dálnice i když jsem zařazen v pruhu s auty přijíždějících po hlavní! "No to nevymyslíš prostě!"
Takže znova... Upravení předností pro tento typ křižovatek tak jak jsem navrhl, by situaci vyřešil na 100%. A teď od Vás čekám protiargument, proč by tomu tak nebylo. Ale nepiště mi, prosím, že kecám blbosti, pokud neargumentujete.
Výborně Satame! Pochopil jste to tak, jak to myslím! Děkuji Vám za snahu..
Vyhláška, zákon, zákon, vyhláška - přiznám se, že v tom mám Satame pořád bordel, na tyhle právní záležitosti a výklady jsem trochu (víc) levý...
Satame - co navrhujete je nesmysl. Navrhujete přednost pro toho, kdo nevjel do křižovatky po hlavní a ani nemůže vědět, kudy ta hlavní vede. Navrhujete, aby to za ostrůvkem vlastně byla druhá křižovatka, ovšem bez označení křižovatky a bez přednosti z prava.
Mimochodem, z podobně nesmyslného důvodu se mne skoro denně pokoušejí zabít idioti na křižovatce řízeně světly. Tvar X, přijíždím z vedlejší, odbočuji vpravo mám zelenou. Protijedoucí přijíždějí z vedlejší a odbočují vlevo. Tedy oba vjíždíme na to, co je bez semaforů "hlavní". A protože mé odbočení vpravo je v rámci zrychlení provozu vedeno obloukem a odděleno ostrůvkem, pravidelně mi ti chytráci nedávají přednost, protože oni už jsou přeci dvěma koly na hlavní ..
@ra252: Tak především si všimněte, že nic nenavrhuji. Pouze jsem uvedl možnost řešení. Ale myslím si, že v dnešním dost hustém provozu by se přednost ve složitějších křižovatkách měla upravit, ale nejspíš dopravním značením, protože zákon nemůže všechny nuance podchytit. Dokonce už je dost křižovatek, kde je přednost v křižovatce dopravním značením určena.
A pokud tvrdíte, že řidič z vedlejší nezná průběh hlavní, tak jste vedle, jak ta jedle. Buď je hlavní ta příčná komunikace nebo je použita dodatková tabulka s tvarem křižovatky.
Satame - míním to tak, že nejsou-li vyznačeny jízdní pruhy, nemůže (obzvlášť za jízdy při sledování provozu) bezpečně rozhodovat, je-li ještě "na své vedlejší", nebo na "protisměru hlavní" nebo už "na své hlavní" a z toho odvozovat přednost.
Lze to samosebou řešit doplněním značek, ale nikoli u křižovatek řízených světly, tam by se musely doplnit i semafory.
Ale myslím, že by docela postačilo neprodávat řidičáky ve slevě a nemást prosťáčky na internetu ..
Pro ra252: Ukažte mi, prosím, případ (kromě kruhového objezdu), ve kterém když máte před sebou značku "Dej přednost v jízdě" nebo Stop, tak nevjíždíte na hlavní silnici... Jsem zvědavý, co najdete... Na mých odpovědích není nic nesmyslného. Vy moc dobře víte, že když vyjíždíte z vedlejší pozemní komunikace na hlavní, tak VŽDY se před vámi objeví značka Dej přednsot v jízdě nebo Stop! Takže bez problémů by mohlo platit, že jakmile vjedu z vedlejší na hlavní, byť jsem v (ostrůvkové) křižovatce, můžu se považovat za jezdce po hlavní! Pokud není křižovatka označena skutečným tvarem křižovatky a jasným průběhem hlavní silnice, bere se za hlavní ta silnice, která je k vám (vůči té vedlejší) kolmo, to snad uznáte.
@ra252: "Lze to samosebou řešit doplněním značek, ale nikoli u křižovatek řízených světly, tam by se musely doplnit i semafory." Tak to je další nesmysl. Tady máte příklad, že to jde. A funguje to, ať semafory jdou nebo ne.
Stejné řešení by bylo docela žádoucí na křižovatce z dotazu
Ta fotka je poněkud nejasná a ta křižovatka ještě víc.
Chcete naznačit, že ten vpravo odbočující má po své levé straně semafor pro svůj pruh (asi se šipkami vpravo) a může nastat situace, kdy odbočuje vpravo na zelenou a o pět metrů dál má dávat přednost na základě značky?
Nechci naznačit vůbec nic. Stačí na fotku kliknout a zvětšit si ji. Jen doplním, že základní semafor přímo na sloupku (ne na výložníku), je totožný s tím nahoře. Řidič, odbočující vpravo, přes semafor vůbec nejede, řídí se pouze dopravním značením!
A přesně toto považuji za správné dopravně inženýrské řešení.
Za nás byla ta značka P2, nikoli 02.
Takže ta příkladná křižovatka má zelenou pro přímý směr, ale odbočení vpravo dává přednost? Čili hopkující zájemci o odbočení vpravo blokují ty, kteří chtějí jet na zelenou rovně? A ti odbočující ukázněně ignorují zelený semafor se šipkou ve směru jejich jízdy a chápou, že tu není pro ně ..
To se jistě ujme ..
Za Hitlera to taky bylo jinak. Teď holt je to P02 a přes to vlak nejede.
Když je zelená pro přímý směr, logicky v příčném směru nic nejede (vozidla odbočující v protisměru vlevo mají na této křižovatce samostatný semafor, který jim dovoluje odbočení až když jejich protijedoucí mají v přímém směru červenou), takže nikdo nehopká a všichni plynule odjíždějí. Kupodivu naopak vozidla, čekající na zelenou v přímém směru blokují možnost odbočení vpravo pro ty, kteří stojí za nimi, protože to odbočení vpravo je bez odbočovacího pruhu.
Doporučuji ti návštěvu očního lékaře, protože na tom semaforu je jasně vidět, že je na něm jen šipka přímo.A pokud bys trochu znal předpisy pro osazování DZ a semaforů, věděl bys, že základní DZ, potažmo semafor musí být vždy na pravé straně komunikace a tady pro odbočující nic není, jen ta DZ P04.
Co ještě potřebuješ vysvětlit? Myslím, že toho asi bude dost, viď?
Dejve, připouštíte, že jste se mýlil?
To že se Vám křižovatky zdají špatně postavené na dnešní legislativu, je jen opravdu jen sen. Páč mnoho profesionálů se na tyto křižovatky vyjadřuje ještě když jsou na papíře. Jen pár lidí, kteří nechápou, popřípadě neznají předpisy se jen diví. Jen Vás uklidním, že takových řidičů je mnoho i na zdejší poradně, kteří tvrdí něco jiného.
V některých případech pak soud určí, jak pravidla je třeba vykládat.
Ano, připustil jsem, že jsem se mýlil a podle zákona by to mělo být tak jak píšete. Ale i tak jsme se Satamem a dalšími poukázal na nedokonalost této křižovatky a to by nemělo být. Řešení křižovatky by mělo být jednoznačné, ale tady jak vidíte, není, když si tolik lidí může její přednosti vyložit různě. Návrh na řešení jsem uvedl, problém by řešil, ale někteří to prostě nechtějí pochopit...
dejve, musím souhlasit s radajzem, "Člověku někdy subjektovně nejsou jasné skutečnosti, které jsou přitom logické"
Nejen na této poradně se podobné situace řeší, ale vždy se najde někdo, kdo si situaci vyloží jinak, a snaží se ostatní přesvědčit o opaku.
Podobně, jako žá tvrdím, že ne vždy má semafor přednost před značkami. Jsou oponenti, kteří nesouhlasí, ale když jim ukážu křižovatku, otočí a sdělí, jaksně to je takto správně a snaží se vymyslit pravidlo. Pokud řidiči na moji křižovatce dodržují předpis, nemůže dojít k nehodě, přestože mnozí se domnívají, že je křižovatka špatně.
křižovatka, kterou vložil @ satam , to neřeším, páč se bavíme o jednoduché Vaší křižovatce.
"Moje" křižovatka je úplně stejný případ, také jednoduchá, jen detailně dořešená právě v oblasti toho ostrůvku. Ty semafory to nekomplikují. Když nejdou, platí stejná pravidla, jako na "dejvově" křižovatce, jen někdo víc přemýšlel a kolizní bod dokonale dořešil dopravním značením. Viz přiložený obrázek. Pro upřesnění - hlavní komunikace je zprava doleva.
Souhlasím s tím, že výklad pravidel je jasný, ovšem ta pravidla nemohou obsáhnout všechny konkrétní situace a v situaci dejvově opravdu může docházet ke konfliktům. Mmch většina křižovatek tohoto typu a dalších nějak podobných má, pokud je mi známo, nekolizní připojení vyřešené dopravním značením. Viz třeba volný pruh na přímé odbočení u kruhového objezdu, ten má na konci vždy DZ P04, protože jinak by při absenci připojovacího pruhu vůbec nebylo jasné, kdo má přednost (přednost zprava x "hlavní silnice").
Satame, křižovatka bude vždy jasná pro toho kdo zná pravidla. Jestliže si spousta lidí vykládá předpisy podle svého, a je jich hodně v mém okolí, pak může být problém jen z neznalosti předpisů.
Milane, promiň, ale sám říkáš, že HODNĚ lidí v tvém okolí si VYKLÁDÁ předpisy podle svého. Čili ty předpisy nejspíš ten jiný výklad umožňují. Není alespoň tohle důvod k zamyšlení a úvaze o tom, buď upravit předpis, nebo v konkrétním případě situaci ujasnit dopravním značením podobně, jako v mnou uvedeném případě? HODNĚ lidí přece jen o něčem vypovídá. A kdyby na dejvově křižovatce se doplnilo DZ podle té mé, odpadly by veškeré dohady a bylo by ÚPLNĚ jasné, kdo komu má dát přednost. Blbé 2 ks DZ ...
Satame,
Milane, promiň, ***jasně že prominu jiný názor, ale***ale sám říkáš, že HODNĚ lidí v tvém okolí si VYKLÁDÁ předpisy podle svého.
Ale to je ten problém, páč neznají předpisy. Přeci nebudeme kvůli neznalosti dávat další značky, když již teď jich máme mnoho. Pak se dají na křižovatku semafory a lidi zase neví, jak odbočit. Vždy říkám, odbočuji vlevo, musím dát protijedoucím, ať je ke mne čelem, nebo bokem. Když rozebereš názory některých, jejich pravda a výklad není nikde v zákoně. Kdyby předpis znali, tak se nepletou.
Řešením by bylo přidat dodatkovou tabulku a nemůže dojít k problému. Jinak si ale Satame myslím, že na "tvé" křižovatce, když se na ni dívám pozorněji, chybí ještě dodatková tabulka pro ty, co odbočují doprava. Protože oni tu P02 jako by nevidí. Pro odbočující vpravo je irelevatní, jestli tam je nebo není. Oni si můžou říci jako Milan a ostatní (podle zákona), že ten co z křižovatky odbočuje vlevo, jim má dát přednost. Jenže tady řidič, co odbočuje vlevo je značkou P02 uvědoměn, že je na hlavní, což může být sakryš nebezpečné. Prostě by měla existovat pro odbočující vpravo z vedlejšky dodatková tabule "Všem vozidlům" a je to na 100%.
Milane, lidi předpisy znají, ale ty ostrůvky matou. V mém případě bych se NIKDY nesplet v křižovatece, kterou jsem uvedl v náčrtu vlevo. Opravdu nikdy.
A to mám náčrt levé křižovatky ještě blbě nakreslený. U pruhu odbočující vpravo by měla být šipka rovně a doprava a tam, kde mám šipku rovně a doleva, by měla být pouze šipka doleva...
@satam: Ten ostrůvek je tady na hlavní, kdežto u tazatele na vedlejší, to je základní odlišnost. A dle mého názoru je na vaší křižovatce takto upravena přednost hlavně z důvodu plynulosti, viz pravidlo na většině křižovatek v USA.
@dejv111: Křižovatka na vašem první obrázku (až na ty pruhy) je úplně stejná jako ta vaše skutečná, jen vás tam plete ostrůvek. Touhle analýzou se jen snažíte obdiskutovat váš omyl. Prostě se stalo, člověk se občas mýlí. Nic na tom není.
dejve, nic ve zlém, ale namalovaným obrázkům tužkou já nevěřím, jedině konkrétní situace, podle skutečného stavu, třeba GPS.
To, že řidiči neznají pravidla je jasné, sám jste se o tom přesvědčil zde. Dokonce chcete, aby značka dej přednost všem vozidlům byla doplněna textem, který každý řidič naprosto přesně zná?
Milane, určitě chápete jak to myslím. Berme můj případ. Sjížděči z dálnice by s dodatkovou tabulkou museli dát přednost i vozidlům jedoucí z vedlejší a odbočující vlevo, nic víc, nic míň. A pro úplný pořádek by se na ostrůvek doplnila značka hlavní silnice P02. A toto všechno jen pro ostrůvkové křižovatky. Podle mého názoru je nutné, a zvlášť v dopravě, se přizpůsobovat "blbosti" lidí a ne opačně. Protože spoustě lidem to na ostrůvkové křižovatce nedojde nebo je jim zákonné řešení nepochopitelné, je nutné najít takové řešení, které by vyhovovalo všem.
A teď se Vás zeptám: Kdyby došlo k úpravám jaké navrhuji, pochopil byste je a dokázal byste se jimi řídit? Nebo by Vám činily problémy?
@milancukrar: Já bych to spíš viděl tak, že ti lidé předpisy znají a snaží se je aplikovat za každé situace. Ten předpis, o kterém se bavíme, je úplně jasný v případě klasické průsečné křižovatky bez ostrůvků. Tam nikoho nenapadne nedat protijedoucímu přednost, byť tento odbočuje vpravo. Ovšem v okamžiku, kdy se tam objeví ostrůvek, a to dost velký, právě díky znalosti předpisů tito lidé uvažují jinak a vymáhají přednost, protože "už jsou na hlavní silnici" a svým způsobem mají pravdu. Takže ujasnění konkrétní situace pomocí DZ by mělo být naprosto na místě. Znám spoustu zbytečně osazených DZ, ale zrovna tady bych je použil.
@dejv: Jakékoli doplňování DZ P04 dodatkovými tabulkami, v tomto konkrétním případě i s tvarem křižovatky, považuji za nesmysl. Situaci by to jen komplikovalo.
@radajz: Zamysli se a řekni mi, jaký je rozdíl v tom, zda ostrůvek je na hlavní nebo na vedlejší. Při dávání přednosti protijedoucímu vozidlu je to úplně jedno, musíš ji dát tak jako tak. A ty značky na té "mé" křižovatce tam nejsou kvúli plynulosti, s tou nemají vůbec nic společného, ale hlavně kvůli bezpečnosti, protože neoddiskutovatelně ujasňují konkrétní dopravní situaci.
@satam: Tady já zase nemohu souhlasit s tebou. V "mé" křižovatce sjížděč z dálnice, pokud se bude řídit zákonem, bude mít přednost před těmi, kteří odbočují doleva na Hranice od Stříteže. Abys mu ale zamezil vjezdu, musíš mu něják dát vědět, že nemá přednost před těmi od Stříteže. To nevyřešíš jenom jednou značkou P02 na ostrůvku, protože sjížděč ji vůbec nevidí nebo si ji nemusí všimnout! Tady by nastal průser jako prase, protože řidič od Stříteže vidí značku hlavní silnice, tak JEDE a sjížděč ví, že má mít přednost a JEDE a máme co? Máme možnou kolizi. Takže P04 by měla být něčím doplněna - buď "Všem vozidlům zleva!" nebo tvarem křižovatky, nebo nějakou novou malůvkou dodatkové tabulky značící ostrůvkovou křižovatku, která by automaticky říkala, že musíš dát přednost všem přijíždějícím po komunikaci na kterou se napojuješ (bez výjimky).
Jinak ta část příspěvku, co jsi napsal pro Milana, souhlas. Lidé znají předpisy, ale na křížovatkách s ostrůvkem to vidí jinak.
Pavle, několikrát čtu Tvůj text a nechápu.
...lidé předpisy znají a snaží se je aplikovat za každé situace... , ...znalosti předpisů tito lidé uvažují jinak a vymáhají přednost, protože "už jsou na hlavní silnici" a svým způsobem mají pravdu...
Takže lidi znají předpisy a pak mají pravdu, když jí nemají, jen si to myslí?. Páč když znám předpisy, vím, že musím dát přednost a je jedno, zdali v křižovatce je, či není ostrůvek a jak je veký. Nebo by se měl předpis nějak uprrravovat, když je ostrůvek velký nežli...
Zkrátka je třeba naučit řidiče předpisům. I na takto obyčejné křižovatce, která někomu připadne složitá.
@satam: Rozdíl je v tom, že na takové křižovatce by bez dopravních značek tazatel dost možná nepochyboval o tom, kdo má přednost. Nebudu se s váma dohadovat o tom, proč někoho napadlo, takto vaši křižovatku řešit. Vy ji jistě znáte líp a víte, co ho k tomu vedlo. Jak vám pořád dokola vysvětluje @milancukrar, kdyby lidi znali předpisy, tak není třeba tam dávat značky a bylo by to zcela jasné. A vaše značky přímo nezvyšují bezpečnost, jen úplně mění přednost. U vás je zřejmě většina těch, co předpisy neznají, tak to vyřešili takhle.
@dejv111: Vy se pořád zoufale snažíte změnit přednost na vaší křižovatce tak, aby odpovídala vaší pravdě. A @satama jste si k tomu vzal, jako berličku. Poslední, co k tomu řeknu, je že úplně vidím, jak se takhle handrkujete, až někoho naboříte. Protože tam je ostrůvek a zákon říká, že "ostrůvek ruší přednost." To je hovadina, že? Pokud někdo ještě pochybuje, že přednost mají i vozidla, co odbočují za tím ostrůvkem, tak to tím ale defacto tvrdí.
Ani jednoho se nechci dotknout, ale evidentně jen vaříte z vody a diskutujete tady úplně zbytečně o něčem, co už před náma dávno někdo vymyslel a těm, co se s tím smířili, je to zcela jasné.
@radajz: Ale no tak! Jen pouze diskutuji o možné změně, ale určitě SI NESTOJÍM ZA SVOJI PRAVDOU, KTEROU dle zákona NEMÁM! Nepodsouvejte mi, prosím, něco, co nedělám! A Satam akorát jede na mé vlně, tak samozřejmě, že se budeme doplňovat. A vůbec jsem si ho k tomu nevzal, sám se přidal .
Dejve, nechme toho. Radajz podle mě neumí číst, protože ty i já nezávisle na sobě jsme řekli, že podle stávajících pravidel provozu na PK je situace v podstatě jasná. To klidně zanedbal a obouvá se do nás, protože oba řekněme navrhujeme změnu PPPK, popř. dopravní značení, která/é by situaci beze zbytku vyřešilo a učinilo jednoznačnou.
Trochu mě mrzí, že se za radajze jednoznačně postavil i milancukrar, zdá se mi, že ani jeden z nich nepřipouští nějaký vývoj PPPK, přestože obvykle cca 2x do roka se tato Pravidla upravují a řeší se daleko větší nesmysly, než ten, který řešíme v této diskuzi. Takže tím končím.
Pavle,
"podle stávajících pravidel provozu na PK je situace v podstatě jasná"
Když je situace jasná, proč měnit pravidla? Co bys měnil konkrétně?
(není zbytečné osočovat jiné, zvláště když víč, že Radajs umí číst. Zastávám se ho, páč se domnívám, že píše správně, tož mám jiný názor nežli vy dva.)
Milane, bojují ve mně dva názory a já nejsem asi schopen se pro jeden z nich natvrdo rozhodnout. Dost jsem o tom v noci přemýšlel (byl jsem v práci a moc jsem nespal) a dospěl jsem k závěru, se kterým asi zase nebudeš souhlasit, ale nemohu si pomoci.
V obou případech a ve spoustě dalších, kde je odbočení vpravo oddělené poměrně rozsáhlým ostrůvkem, bych navrhoval použít dopravní značení (DZ P02 + P04), které by jednoznačně určilo, jak se v dané situaci chovat. Když nic jiného, zlikvidovalo by to tu skupinu "hodně lidí", kteří si tuto konkrétní situaci vykládají jinak, než většina, což by zajisté přispělo ke zvýšení bezpečnosti provozu na PK.
Pavle, tak jsem opět nepochopil, chceš na výjezdu z vedlejší ulice na hlavní umístit kterou značku? P02, nebo P 04.
To ti stejně nepomůže, pokud bude křižovatka řízená světly. Třeba jako paskvil opět v Pardubicích.
Na této křižovace řidič odbočuje vlevo, musí dát přednost protijedoucím vozidlům. Všichni to vědí a čekají. Pak popojedou, ale narazí na označení na značku P02 a zmatkuje, páč všude jinde musí dát přednost, ale zde je značka hlavní silnice, semafory svítí, značky neplatí a pokud bude ve vozidle, které jede kolem Tesca a odbočuje vpravo, šikovný a znalý řidič, pojede, dojde ke kolizi a bude se hojit na viníkovi.
Sice tam dá značku dej přednost mapy.cz/...
ale značky neplatí, když svítí semafor.
A jste si Milane jistý, že pro toho, kdo odbočuje doprava, platí semafory? Má tam P04, tak má prostě dát přednost! A zas je tu ten ostrůvek! Budu si stát za tím, že ostrůvkové křižovatky mají mít jiná pravdila, bohužel tomu teď tak není. Prostě jakmile se odbočka odchýlí od přímého směru, měla by tato komunikace být brána jako další křižovatka. Tu by se hodila dodatková tabule tohoto vzezření:
dejve,
A jste si Milane jistý, že pro toho, kdo odbočuje doprava, platí semafory?
Jistě, páč je to jedna křižovatka, řízená světly. Není možné, aby z jedné strany světla platila (ten co odbočuje vlevo) a (pro druhého, ten co odbočuje vpravo), neplatila světla. Jak by se to dozvěděl ten co odbočuje vlevo).
Dodatková tabule, jako že hlavní je rovně a doprava?
Nestačilo by jen, aby se řidiči naučili předpisy?
Milane, ty Pardubice nejsou paskvil, je to v podstatě přesná obdoba toho, co jsem postnul já. Základní chyba je v tom, že "když svítí semafory, neplatí dopravní značky". Sám jsi včera v 06:49 řekl, cituji (promiň, že doslova): "Podobně, jako žá tvrdím, že ne vždy má semafor přednost před značkami." A to je přesně tenhle případ. Vozidla, odbočující vpravo, odbočují MIMO semafory. Je to zřejmé i z toho, že na semaforu chybí znak pro odbočení vpravo. Vozidla, odbočující v protisměru vlevo, projela světelně řízenou částí a po jejím opuštění jim DZ P02 oznámí, že jedou po hlavní silnici. Zároveň jim to říká, že vozidla, která jim nyní "vjíždí do cesty" zprava, tam mají DZ P04, která jim ukládá dát přednost.
No, a v době nečinnosti semaforů je situace stále stejná, dokonce ani nezáleží na tom, kdo přijel případně po hlavní a kdo po vedlejší, protože přednost je upravena dopravním značením.
A to nejdůležitější nakonec: Řidič se nemůže řídit semaforem pokud po své pravé straně NEMÁ základní trojici SSZ, ta tam vždy musí být a pokud tam není, řídí se řidič ostatními platnými pravidly, v případě mém (Cheb) i v případě tvém (Pardubice) instalovaným dopravním značením P04. Řidič odbočující vlevo pak v souladu se signálem SSZ (semaforu) odbočil a dále se řídí dopravním značením, tedy P02, instalovaným po jeho pravé straně před připojením komunikace zprava. Podle mě je to dobře a logicky provedené a zajišťuje toto řešení naprosto jednoznačné přednosti za dělícím ostrůvkem. Zajímavé je, že v praxi to bezvadně funguje a k žádným problémům a konfliktním situacím nedochází. A to také o něčem svědčí.
Nakonec nebylo by na škodu vyžádat si stanovisko odborníka/ů na dopravní inženýrství a také právníka- odborníka na Pravidla provozu na PK. Možná bychom se jejich stanoviskům nestačili divit.
Dejv promine, ale jeho návrhy dodatkových tabulek nejsem ochoten brát vážně. Jen by komplikovaly situaci.
Satame, takových křižovatek je mnoho, nejen v Pardubicích.
To, že jsem napsal "Podobně, jako já tvrdím, že ne vždy má semafor přednost před značkami"používám často na vyvolání polemiky. V meritu věci je to ale paskvil, páč žádný předpis toto nepřipouští. V zákoně nenajdeme nadřazenost světel jen nad části křižovatky.
Na jiné, velmi podobné křižovatce v Pardubicích podobnou situaci řeší podle pravidel, a ten co odbočuje vlevo, mine ostrůvek po pravé straně a dává přednost vozidlu, které odbočuje vpravo.
Když koukneš na situace obou křižovatek, jsou stejné, ale řeší se jinak.
Domnívám se, že bychom měli téma ukončit, páč se mu věnujeme jen my, ostatním to nic neříká.
Přeji Ti krásný den, milý kolego.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.