Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektronické zapískání po nastartování

Od: jd97* odpovědí: 5 změna:

Zdravím,

je to sice taková netradiční otázka, ale již delší dobou důmám nad tím, že čím je vlastně způsobeno takové to elektronické zapískání vycházející od motoru po nastartování?

Všiml jsem si, že některá auta ten zvuk mají, některá nemají.

Já osobně mám motor 1.9 TDI PD 74kW v Octavii s pohonem 4x4 (Haldex) a tento zvuk po nastartování nemám, avšak známý se stejným motorem ten zvuk má.
Mně osobně se ten zvuk líbí a rád bych toho taky nějakým způsobem dosáhl, ale těžko říct jak, když přesně nevím ze které části motoru ten zvuk vychází... Moje osobní domněnka je, že tento zvuk dělá startér, ale v tom případě by mě zajímalo, proč známého startér by tento zvuk dělal a ten můj nikoliv?
Pro demonstraci přikládám 2 videa:

style="color: rgb(17, 85, 204);" >

style="color: rgb(17, 85, 204);" >
Mluvím o tom drobném a rychle mizícím zapískání těsně po naskočení motoru.

Budu opravdu hodně rád, pokud mi poradíte, která část motoru může tento zvuk vydávat a co by se teoreticky dalo udělat, aby se tento zvuk projevoval i na mém motoru.

Předem děkuji za případnou odpověď!

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nevím co myslíte buď je to dotáčející pastorek na starteru, a nebo mírné proklouznutí klínového řemenu po nastartování. Ale vůbec bych to neřešil:)

hodnocení

0x

Nevím co se vám na tom líbí? Už se ozívá trochu opotřbovaná volnoběžka startéru.

jd97*
hodnocení

Myslím ten zvuk z prvního videa v čase 0:18 - 0:19 a z druhého v 0:05 - 0:06.
Motor naskočí a něco jakoby zapíská, připomíná mi to jak i kdyby zvuk turba, kdyby se v něm roztočila turbínka.

doplněno 14.06.18 19:15:

magdon, divil bych se, že startér není opotřebovaný, to auto máme v rodině již od úplného začátku a já jej dostal 3 roky zpět od táty. Na autě jsem osobně najezdil cca 100tkm, celkově má auto 310tkm, je to r.v. 2003 a vše je na autě stále původní, dělají se na něm akorát pravidelné údržby každých 8-10 tisíc a 1 se dělaly rozvody a dvouhmota, jinak se měnil termostat, protože ukazoval neotevíral.

Teď mám zrovna v plánu dělat tlumiče, péra, uložení, dorazy, znovu rozvody a opět dvouhmotu, protože občas klepe při chcípání motoru a tak tedy musím chcípat motor se sešláplou spojkou.
Co se dalších změn týče, tak jsem preventivně měnil váhu vzduchu, egr ventil, regulaci turba a komplet podtlakový hadičky + hadice na vodu.
Jediné, co mě trápí, tak je koroze 5. dvěří, které budu nejspíš také kupovat nové.
Ale upřímně řečeno si dávám hodně záležet, aby na autě všechno chodilo tak, jak má a preventivně měním spoustu věcí, protože chci mít jistotu, že mně auto nikde nenechá.

A mám opravdu velkou radost z toho, že i turbo je po takovém nájezdu OK, olej nežere, mezi výměnami nedolívám ani decku, prostě nic... A nikde z toho nic neteče.
Ale je teda fakt, že od začátku, co to auto máme, tak turbo bylo vždy dochlazováno a když je motor studený, tak se s tím nechodilo a nechodí přes 2500 ot.
Jinak s tím osobně jezdím neustále dálnice, 150km tam, 150km zpět, takže kilometry skáčou jak šílené! *smich*

Ale divil bych se, že můj startér není opotřebovaný... I když nevím, jestli zrovna tento zvuk dělá opotřebení, protože v práci rozbalujeme nová auta, která mají nájezd sotva 5km a čerstvě vyjely ze škodovky / VW.

Po tak krátké době by turbo tohle asi neudělalo:)

hodnocení

0x

Podle mě tam ten zvuk být nemá a projevuje se tak nejspíš opotřebovaný pastorek starteru. Jste nejspíš první, komu vadí, že nemá v autě nějakou závadu. *zed*

"...co by se teoreticky dalo udělat, aby se tento zvuk projevoval i na mém motoru."

Nejspíš častějc startovat, pastorek se náležitě ošoupe a než se rozsype, bude lahodit vašemu uchu. *frajer*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zvuk turba

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]