Nejste přihlášen/a.
Ahoj zajímalo by mě zda se rozjíždíte do kopce s ručkou nebo bez. Já teď chodím do autoškoly a instruktor mě nutí zapomenout na to, že nějaká ručka v autě vůbec je. Proč ne, ale přece jenom když čekáme v koloně a někdo se nám přilepí na nárazník, myslím, že někdy chybí jen kousek od toho abych se o něj neopřel. Instruktor mi právě říká, že mi to nesmí couvnout ani o 1 cm. To je vše moc pěkné, ale když jedu pokaždý v jiným autě a nevím kde přesně zabírá spojka, tak je to pro mě problém. Četl jsem teorii rozjíždění se právě bez ručky kde stálo popustit spojku těsně pod bod záběru a přehmátnout z brzdy na plyn. Jenomže když sedím v cizím autě tak nevím kde ten bod je a pravděpodobně mi to chcípne. Dá se při pomalém pouštění spojky podle zvuku a vybrací motoru poznat záběr ještě před chcípnutím motoru? Někteří sado maso mi i radili jednou nohou současně ovládat plyn i brzdu, ale podle mě tím člověk strácí cit. Jak to děláte prosím vy zkušení řidiči?Dík
No já jezdím bez ručky,ale v autoškole (asi tak +ř let zpátky),mě s tou ručkou učili v kopci rozjíždět-nevím jak to dneska mají autoškoly učit(jestli jim to něco nebo někdo nařizuje).Vzhledem k tomu že bydlím u hor tak jí ale občas použiju,nerad totiž stojím na brzdě v koloně třeba deset minut-potom se přes ní i rozjedu.nebo když mám v pick-upu něco těžkýho naložený.
doplněno 19.12.09 14:43:+ř je mělo být 15let,omlouvám se jsem zvaklej na notebooku psát čísla na ext.klávesnici.
Radit klukovi, ať si místo učení se rozjezdu bez RB pořídí Land Cruiser je pro něj fakt pomocná rada...
Rozjíždění bez RB není žádná věda, ale jako každá jiná činnost potřebuje cvik a zkušenosti. Někdo má tak "tvrdou" nohu,k že se to pořádně neaučí nikdy. Mě například fascinuje, kolik řidičů (a to i dlouholetých) neumí couvat. zaparkovat do řady vozidel je pro ně nepřekonatelný problém a radějí nechají auto s vystrčeným zadkem nebo čumákem do silnice...
Ale k tomu rozjíždění:
Než se časem naučíš poslouchat auto (ve smyslu, že po sluchu posoudíš, jestli zvuky které auto vydává jsou v pořádku vzhledem k momentální situaci nebo ne), sleduj otáčkoměr.. jakmile povoluješ spojku, dosáhneš bodu, kdy začne zabírat. V ten okamžik začnou klesat otáčky a auto se začne drobně klepat. Je už potom na cviku se naučit, kdy už je možné pustit brzdu, přidat plyn a přidrženou spojku úplně povolit - následuje rozjezd. Je fuk jestli sedíš ve škodovce, fordu nebo mercedesu.
K tomu se dá poradit jediné - cvičit, cvičit, cvičit. Jak bylo napsáno výše, z žádné autoškoly nevylezl hotový Schumacher (byť si to bohužel spousta lidí o sobě myslí), cit pro auto, řidičské schopnosti, odhad a předvídání, to vše příjde časem po najetých kilometrech. někomu stačí pár desítek tisíc kilometrů, někdo se to nenanučí nikdy a jejich jízda stylem brzda/plyn jsou utrpením pro vozidlo i spolujezdce.
Před mnoha lety jsme se učili s ručkou, ale bylo nám řečeno, že řidič musí umět oba způsoby, ( pro případ poruchy ručky) a tak jsme si to museli občas zkusit.Osobně si myslím, že používání ručky je k autu šetrnější a odpadne mnoho trhavých rozjezdů-např. při botech od sněhu nebo bláta.Také více trpí spojkové ložisko-sice není drahé, ale musí se k vůli němu vyndat motor, což je mastné.Já si na kvalitní brzdy v autě potrpím-v tom neznám bratra-takže jsem tuto metodu bez ručky už léta nepotřeboval.Také si myslím, že je obtížné to dělat s neznámým autem.Vaše autoškola se asi řídí heslem:Těžko na cvičišti-lehko v boji...Řidič, ten tvrdej chleba má...
ahoj je to hodne o cviku tak napriklad zrovna jsem ucil pritelkyni ridit a tohle mi prijde jako jedna z nekolika zakladnich veci kterou je treba se naucit a ja ji to naucil takhle,najdi si misto kde si to muzes vyzkouset takze ,kazde auto zabira jinak to jo ale poznas to dobre delej to tak ze stojis na kopci drzis brzdu zarad jednicku brzdu porad drz a zaroven pomalu poustej spojku do zaberu auto by se melo lehce jako by klepat ze se chce rozjet ale v tom momente drz spojku zrovna na tom miste pust brzdu a ted se normalne rozjed nekdy je potreba pridat vice plynu at ma silu se rozjet,je to tezke nekomu poradit takto ale pokud se budes ridit presne timhle musi se to povest samozrejmne to nevijde napoprve
to přijde časem, každé auto má ten bod jinde a časem ho poznáš i v cizím autě. Vybavuje se mi jedna příhoda, jak jsem šel po městě a zastavila mě taková slečna a jestli prý se umím rozjet bez ruční brzdy, já na to že ano, dala mi klíčky od BMW a já se jí rozjel do kopce a pak jsme ji to na rovině předal, odešla jí totiž ručka. Celkem jsem se divil její důvěře, dát klíčky ještě od takového auta cizímu člověku.
A vzhledem k aktuálnímu počasí, celkem dobré je naučit se rozjíždět s pravou nohou pod sedačkou, tedy bez plynu jen za postupného pouštění spojky.
Ano, bez plynu pouze s popouštěním spojky byla první věc kterou jsme se učili a často to používám. Zajímavé je že řada starších řidičů ani neví, že to tak jde a pokud se to dozví tak tomu nevěří dokud si to nevyzkouší a jak jsou se starých aut zvyklí tak to ani nepoužívají. V kolonách je to velmi ekonomické.
Ahoj můj otec dělal učitele autoškoly je to už pár let ale vždycky učil žáky se rozjíždět oběma způsoby. moje žena si dělala řidičák o prázdninách a učila se obě možnosti. Zkus navrhnout učitelovy že se chceš se naučit to i to a pokud bude trvat na svém tak vyměn autoškolu. Já sice jezdím 10 let a v osobním jsem ji nepoužil ale s autobusem se rozjíždím velmi často.
S ručkou to je pohoda, ale nadruhou stranu jsem rád, že jsem nucen se to učit bez ní, než se pořád "ohýbat" k ručce.
Jak bylo několikrát popsáno. Je třeba zvládat oba způsoby, ale bez ručky dostávají agregáty víc zabrat. Pokud se jedná o LR Discovery, tyto problémy odpadají. Pravdou je, že nás učili používat ruční brzdu a nejen na rozjezd v kopci (kontrolovaný smyk), ale jak si pohrávat s ručkou např u auta MB C220 CDi, tam je ručka jako 4 pedál. Netrap se s tím a dělej tak, jak ti to vyhovuje. Instruktora musíš přežít i s jeho požadavky. Používat ruční brzdu není ostuda a budeš šetrný ke své peněžence. Mnoho šťastných km.
Imho byste měl umět oba způsoby rozjířdění. Dále pokud jste v novém/cizím autě, tak si nic nedělejte z toho, že vám to kvůli špatnému odhadu spojky bude chcípat, chce to čas a cvik. Čím více různých aut vystřídáte tím to bude lepší. Chce to léta praxe a trochu pokory, žádné zbytečné riskování.
Autoškolu jsem dělala na gymplu před více než 20 lety, učili nás to jen s ručkou (i to byl pro mě tehdy horor ), bez ručky to pak přišlo až samo v praxi, časem, naprosto přirozeně. Ale občas, i když velmi zřídka, se vyskytne taková situace, že tu ručku přece jen radši použiju. Já bych to teda fakt nehrotila.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.