Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké první auto?

Od: m123* odpovědí: 15 změna:

Na starý kolena /46 let/ jsem se rozhodla, že si udělám řidičák. Problém je, že vůbec nerozumím autům a proto bych se ráda poradila. Bohužel v mým okolí taky žádný znalce nemám. Jde mi o malou spotřebu, co nejmíň oprav, nic rychlýho a levný povinný ručení. Vzhledem k tomu, že se bojím, že to hned ze začátku někde odřu atd.., tak jsem se rozhodla, že víc jak 30 tisíc investovat nechci. Nejlépe něco co má těsně po stk, abych s tím odjezdila tak rok až dva a pak si koupím něco pořádnějšího. Poradíte prosím?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ještě mladá paní v nejlepších letech. Hlavně si při výběru vezměte sebou automechanika, i kdybyste mu měla zaplatit. Nezávislého automechanika. Autobazarní zm*d už z dálky na vás uvidí, že se blíží koloušek a bude schopnej vám prodat vlastní matku jako tažnou krávu. Nekupovat auto za 30 tisíc, které bude mít stejnou číslici na tachometru.

break
hodnocení

1x

Fiesta 1.3i 51kw r.v. 2003 se dá v poho do tý ceny sehnat.Auto jednoduchý jak facka...

danys*

Měl jsem novou, auto bez problémů až na korozi, takže šlo po pár letech do světa.

hodnocení

1x
Za ty peníze jsou poslední ročníky Citroenu Xsara, Saxo, Peugeoty 207 , 307. Ty nebudou tak shnilý jako škodovky a motory 1124 v malých a 1.4 ve větších autech jsou taky ještě staré dobré jednoduché konstrukce. Mírně přes 30 se sežene i nějaká trochu obouchaná C3 ale tam se vyhni robotizované převodovce. Dostupné jsou i Fiaty Punto a v Čechách dost neoblíbené Stilo, kde se kvůli nízké popularitě značky dá sehnat i dobrý ročník. Přitom to špatná auta nejsou.
doplněno 07.06.18 08:37: Často se jako první nenáročné auto pro začátečníky doporučuje Toyota Yaris ale nevím jestli se něco slušného od toyoty dá sehnat do 40 000. Ta značka vede v nemeckych testech spolehlivosti už několik let a tak jsou i ojetiny dost nadhodnocené.
Každopádně počítej že auto za 30 tě bude první rok stát dalších 10 na servisních nákladech. Tak vybirej tak aby vydrželo spíš 4/5 let než jen do další technické.

m123*
hodnocení

Díky, kouknu jak ty auta vůbec vypadají :) . O tom, že si najmu nějakýho automechanika jsem už taky uvažovala.

Poptejte se ve svém okolí, kdo kam jezdí do servisu a jestli je tam spokojený. Pak se zastavte v tom servisu a zeptejte se, jestli třeba někdo neprodává servisované auto. U garážových servisů (neautorizovaných) jsou často lidi s pravidelnými návštěvami a servisák to auto prostě zná, přitom u těch starších často řeknou servisákovi "uprav tam to a to, chci to prodat".

Servis pak může říct, že za 20tis se koupí, za dalších 10 servis a na 2 roky bude auto v dobrém stavu, i technickou může zařídit.

asd1
hodnocení

0x

Punto 2 po FL (velký světla), motor 1,2 8V.. Dá se sehnat slušný stav za 20k, 10 k servis (výměna náplní, pneu).

vůz ok, ale k tomu "dá se sehnat slušný stav" bych se hádal... já ho jednu dobu hledal ... slušný stav se sehnat za ty peníze prostě nedá. Servis min. 25-30tis a bylo by to ok.

Většina těch aut mělo špatnou kastli, na výměnu prahů a blatníků (k tomu běžnému servisu), většina byla opravena neodborně po nehodě.

asd1

Nesmí se hledat v bazarech ale přímo od lidí.. Známý má sice před FL, ale kupoval to před 2ma lety a jezdí bez oprav, TK prošel před rokem v pohodě bez přípravy...

njn, to jsou opravdu perly se štěstím... ale jako výběr vozu je to výborná volba. Případné ND jsou ty z levnějších, motor nezničitelný, jen najít něco bez koroze a bez velké bouračky...

tomaslad*
hodnocení

0x

Daewoo Matiz 0,9, nebo Fiat punto 1,2

No nevím, v Matesovi jsem jel jednou a z toho jak se to auto houpalo a naklánělo při každém pohybu volantem jsem měl mořskou nemoc a staženou prrrr.. Pravda je ale že náklady na provoz jsou příjemné. Guma za petistovku se na jiné auto koupí těžko.
tomaslad*

Toho Matize vlastnila pár let kámoška s miminem a byla s ním neskutečně spokojená. Koupila ho před cca 12-ti lety asi za 25 v super stavu od známé a náklady na servis byly snad menší než náklady na servis nějakýho lepšího celopéra - bajku. 1x za 14 dní Praha Krkonoše na její chatu byly na denním pořádků. Jasně že jsou podstatně lepší auta, to je jasný...

asd1

Matiz je lehký pidiauto = problém při nehodě a málo místa.. Jediná výhoda je parkování.. Punto je už normální auto..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]