Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak a kde zapáčit - zjištění vůle čepů

Od: boban® odpovědí: 7 změna:
Chci zjistit vůle kulových spodních čepů ramen u osobního automobilu. Jakým způsobem to můžu zjistit bez pomocníka?
Nějaké dobré video? Foto? Nebo jiný způsob, mimo STK, kde na to mají samozřejmě výbavu
Díky
doplněno 06.06.18 13:51: Zjistil jsem, že lze i vleže kolenem bouchnu do horní části pneumatiky, se zvednutým kolem a přitom pozorovat čep, docela dobrá metoda pro jednoho

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zvedni zkoušené kolo pomocí autozvedáku a chyť ho jednou rukou nahoře a druhou dole. Pak s ním zkus zakývat. Pokud je tam vůle, obvykle ji ucítíš v tom pohybu. Není to stoprocentní, ale zkušený mechanik pozná i malou vůli, laik pak vůli trochu větší.

Ovšem stejným způsobem se zjišťuje i vůle v ložisku kola, takže u auta ve špatném technickém stavu lze ty vůle zaměnit.

doplněno 04.06.18 18:34:

@break: Ale to už musí být vůle jako kráááááva:-D

doplněno 04.06.18 19:15:

Rozumím. Ale v tom případě nejsi laik. Vlastně laik by na to s tou montpákou ani nepřišel;)

break

poznám to.Nemusí čep chodit 2cm do každý strany abych si byl jistej...

break

pro laika bude těžký to poznat, pokud bude vůle na řízení, uložení ramen nebo ložisku a ještě horní uložení...proto je lepší projít celý zavěšení včetně třeba tyček stabíku...chytit za spodek, ale i do strany a roztočit si kolo...zaměřit se jen na spodní čepy je kravina.Na STK kontrolují všechno, nemluvě o manžetách, trubky, kotouče atd...

edit:proto by nestálo za to domluvit se s nějakým servisem, dke by to zvednuli a prohlídli.Otázka max 15 minut.A řeknou si třeba dvě kila za to...

Chce zjistit vůli spodních čepů? Chce. Dostal návod? Dostal. Samozřejmě máš i v dalším pravdu, ale já se tím nemíním zabývat:-D

break

pravda, napsalo se toho až moc.Podle mě nic dalšího není, výjma třasadel snad...

No, dle mýho názoru.Pokud se někdo chce pouštět do výměny spodních čepů, tak tohle mu musí bohatě stačit, nějaký videa atd. nic neřeknou...

sollik*

K těm třasadlům - protože je to asi nejlepší možnost jak vyzkoušet vůli všeho chtěl jsem si nechat zkontrolovat nápravu na STK (když už se do toho bude někdo hrabat ať opraví všechno) a na STK jsem se absolutně nechytal. Na jedné mě chtěli objednat s temínem za 14 dní, na druhé si prý mám přijet ráno dostatečně brzy před otvírací dobou (bývají tam fronty) abych mi to mohli zkontrolovat dřív než jim na linku dorazí první auto z emisí. Během dne se v tom kolotoči nechytám. Ale třeba to bude na nějaké meší vesnické STK lepší.

break
hodnocení

1x

občas se dá ještě vrazit monterpaku mezi těhlici a rameno a svisle zapáčit.To pak člověk vidí i pouhým okem...samozřejmě to musí být zvednutý

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]