Dobrý den, prodávám auto, chtěl bych se poradit, jestli když přijede kupec z jiného kraje, zda si může sám přepsat u v kraji sebe auto beze mě jako kupujícího s tím, že pokud by si ho nepřepsal, nebudu s tím mít já jako kupec potom problémy? Potom pro zrušení pojistky auta stačí kupní smlouva? Děkuji
Správně je...když uděláte evidenčku a zajdete na úřad to přepsat. Všechny další varianty "smrdí". Auto prodáte a kupující odjede s malým techničákem a zelenou kartou.Poštou vám pošle zpět malý techničák se zelenou kartou a plnou moc k převodu...Evidenčku musíte mít již udělanou... Další varianta je obrácená,ale smrdí ještě více. Auto nekupujete(neprodáváte) každý den,vemte si dovolenou a vše vyřešte v úřední den!
Když jsem prodával auto, postupoval jsem následovně: Budoucí majitel si prohlédl auto, udělal jsem s ním zkušební jízdu, předali jsme si peníze, podepsali kupní smlouvu (vyhotovení pro oba-kupujícího i prodávajícího s uvedením čísla PLATNÉHO řidičského či občanského průkazu) a dal jsem mu malý techničák (orv). V pracovní den jsem zašel na "dopravák" s velkým techničákem a kupní smlouvou, kde mi přepsali změnu na nového majitele a velký techničák jsem poslal doporučeně na uvedenou adresu v kupní smlouvě. Zašel jsem i na pojišťovnu, kde jsem měl sjednané povinné pojištění, že jsem prodal auto a ruším pojištění.
matesj
To bejvávalo...bohužel auta zůstavala v polopřevodu.
olinl
Polopřevod už dnes nejde-jen "ekolikvidace" auta či převod. Opravte mě, pokud to tak není.
matesj
Píšete "jsem zašel na "dopravák" s velkým techničákem a kupní smlouvou, kde mi přepsali změnu na nového majitele"...dnes musíte mít plnou moc toho na koho to chcete napsat...to co píšete bylo před 10 lety...
Nezlobte se p.Oline ale pokud nevíte jak to dnes funguje takl neraďte,zbytečně tím tazatele matete,Váš postup již několik let nefunguje a měli by být přítomni -tedy "přepisu" správně zápisu ZMĚNY oba dva-PRODEJCE i KUPUJÍCÍ ,neb ověřená plná moc jednoho ,nebo druhého,popřípadě obou na třetí osobu!
Tazatel- NEJLEPŠÍ varianta je : Kupec přijede v pracovní den, prohlédne auto,projede, oba zajedete na STK a provedete evidenční kontrolu pak oba dva zajdete na magistrát odbor dopravy-evidenci MV a společně zapíšete změnu za 800kč a pak Vy jako prodejce odhlásít PR a jste v klidu-nebudou chodit případné žádosti o příspěvek do státní nebo městské kasy (pokuty)a kupec odjíždí spokojeně SVÝM aautem psaným na sebe domů.
olinl
Omlouvám se všem, neuvedl jsem v příspěvku, že ten prodej proběhl již před delší dobou.
Tak nejbezpecnejsi je si to prepsat sam nebo spolecne. Takze mu bud das maly a on ti ho posle zpet nebo bys nechal udelat novy. Ja to udelal tak ze jsem zasel na evidencku, kterou jsem pak predal kupci i s dokladama a plnou moci. Nastesti vse ok. Kdyby byl nejaky problem tak udelaji opis na stk evidencky a jdes na urad zapocit prevod s evidenckou zelenou kartou a smlouvou. Idealni stav. Pojistka by mela jit zrusit jen se smlouvou ale posledni dobou chcou i kopii tp
V tom dotazu jsou dva kupující a chybí prodejce, takže jak je to doopravdy?
Jinak nejlepší je společný přepis. S přimhouřenýma očima je možné doporučit nechat udělat přepis prodejce s plnou mocí od kupujícího. Jako vlastník auto bych to v dnešní době nikdy nenechal na kupujícím, byť s mou plnou mocí, přinese to obvykle problémy, když začne kupující s přepisem otálet. Malý ORV neřeším, to si musí prodávající a kupující vyřešit mezi sebou.
Pro zrušení pojistky stačí platná kupní smlouva, některé banky ovšem (víceméně nezákonně) požadují doklad (kopii ORV) o provedeném přepisu na kupujícího.
p.Satame. Zřejmě jste se dopusti stejné chybky jako tazatel prostě jste se upsali. ale to se stáává. hlavní je správná myšlenka!Nevím zda-li banky,ale jistě to vyžadují některé pojištovny.
Dobrý den, jak to ale dělají autobazary? Kupující s autem odjede a autobazar pak jen pošle velký TP, kde je již přepsáno. Vždyť nemají udělanou evidenčku. Jak se chrání, nějak to musejí dělat? Kdybych auto dal já kupujícímu a udělal to jako autobazar? Ale jak aby se nemohl stát průšvih? Děkuji
jak to dělají bazary Vám může být ,v mnoha příapdech tvrdí kupci,že mohou jet domů na kupní smlouvu,jedno ale pro vás je nejlepší jít udělat evidenčku a společně s kupujícím (prodávajícím) jít zapsat změnu na úřad.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.