Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lepení se za vozidla na dálnici

Od: opelrus odpovědí: 11 změna:
Chci se zeptat, jestli je možné dostat pokutu za nedodržení bezpečné vzdálenosti na dálnici. Blikání na vozidlo. Děje se mi to dost často, jedu předjíždím kamiony a v levém pruhu jedu a za mnou nějaký netrpělivec a mě vyblikává, nedodržuje bezpečnou vzdálenost.
Kolik mám jet v levém pruhu když je 130km/h na dalnici a dodržuji rychlost a je problém. To mám jet 170km/h?
doplněno 23.05.18 14:47: Milane: je normální když vyblikava a po 1km jede už pomaleji ze 130km/h a vice jede 110km/h ještě ukazuje nějaké gesta vulgární. Za nedodržení bezpečné vzdálenosti když se nic nestane jde dát sabkci, body jsou za to také?
Děkuji.
doplněno 23.05.18 14:50: Asi to nemá smysl vůbec řešit. Jen mě zajímalo jaká sankce za to je. Protože vidím, že většina řidičů neřeší bezpečnou vzdálenost a lepí se jeden na druhého a potom je rozbitých 5 i více vozidel.
Můžu ho mít vyfoceneho a asi když se nic nestane tak to nikdo neřeší a asi řešit nebude.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Před nějakými 35 lety v autoškole mi instruktor říkal, že předjíždění má být razantní a rychlé, i za cenu krátkodobého a přiměřeného překročení povolené rychlosti.

Pokud předjíždím na dálnici, používám zpětné zrcátko a takového netrpělivce vidím už zdaleka a nelezu mu do cesty. Ono když sundám nohu z plynu, pustím spěchajícího a ten kamión předjedu o 15 vteřin později, tak se taky nic nestane.

No trochu bych si dovolil nesouhlasit, asi vím, co měl opelrus na mysli. Pokud předjíždím třeba více kamiónů sunoucích se rychlostí+-85km/hod, jedu si to svých 140km/hod ( dle GPS ) a dojede mě borec, který má celý zákon o silničním provozu u zádele a šupajdí si to cca 180km/hod, co jako podle tebe mám honem dělat, když v okamžiku, kdy jsem započal předjíždění jsem ho neviděl? Jako začít brzdit a zasunout se mezi kamiony? No to určitě ne. Obrátím tvou myšlenku - pokud už předjíždím a dojede mě někdo takto spěchající, tak když mě předjede o 15 vteřin později, až já dokončím předjíždění, tak se taky nic nestane. Ale samozřejmě s tím, když ti tam někdo hodí na poslední chvíli " myšku" těsně před tím, než ho dojedeš, nesouhlasím - to je prasárna. Ale jak už je tu napsané - každý je nějaký...

Proč bychom nemohli mít pravdu oba? *placni*

Pravda, můžem *placni*

hodnocení

3x

Ople, ale to je debata k ničemu. Vy nesmíte bránit rychleji jedoucímu vozidlo a je jedno, jakou on jede rychlostí. Jak víte, že pro něj je ta vzdálenost (ne)bezpečná? Pokud máte na tachometru 130km, kolik jedete ve skutečnosti. Mnozí řidiči jezdí rychleji, páč mají tachometr ověřený, pak ještě počítají s tolerancí na měření rychlosti a klidně můžou jen oproti Vám o 10km rychleji, nežli Vy.

"Chci se zeptat, jestli je možné dostat pokutu za nedodržení bezpečné vzdálenosti na dálnici" odpověď je jasná, může dostat pokutu. Ale to Vy přeci víte.

Určitě nejezděte 170km, ale dodržujte předpisy.

Popíšu Vám jinou situaci. Jedu po dálnici, podle navigace rychlost 138km. V pravém pruhu. Dojíždím vozidla, včas přejedu do levého pruhu a chystám se předjet. V tom začně předjíždět pomalejší vozidlo, které jelo za náklaďákem klidně 10 vteřin až půl minuty. Zpomalíl mne, páč jede jede 110-120km. Kdyby počkal 3 vteřiny, já projel a on mohl předjíždět.

Tak si řeknu, "každý jsme nějaký" a jedu pomalu za ním, neblikám.

Takže závěr je, že každý děláme něco jinak, nežli by to dělal jiný. Buďme ohleduplní, nepřekážejme si, a ty rychlá vozidla nechme odjet pryč, alespoň nás neohrozí.

hodnocení

2x

Čistě teoreticky za podobné věci PČR pokutovat může (a měla by)..Prakticky ale daleko raději měří rychlost, protože než dokazovat někomu "nebezpečné chování", je pro policistu daleko snadnější říct "na 50km/h jste jel 56km/h".

bate
hodnocení

0x

Myslím si, že za to by neukázněného řidiče který takto porušuje předpisy pokutovat bylo možné. Otázkou je ale jak to tomu řidiči dokázat a usvědčit ho, že se tím dopustil přestupku.

mathew
hodnocení

0x

Zajímavé, že na mě ještě nikdy nikdo při 130km/h, když předjíždím neblikal a to jedu po dálnici 2x týdně 2x100km... takže bud lžete nebo děláte závěr z jednoho nedočkavce, případně to vaše předjíždění vypadá tak, že přejede do levého pruhu 2km před kamionem...

rqzs
hodnocení

0x

Z příspěvku čiší "htp komplex" :)

asd1
hodnocení

0x

V ČR se to řeší až po nehodě. Pokud k nehodě nedošlo, tak o nedodržení bezpečné vzdálenosti nešlo.. Tohle a podobně nebezpečné věci policie vůbec neřeší, měří "za bukem"tam kde vybere nejvíc a kontroluje lékárničky jestli nemají prošlý datum.

V D jednoduše změří rychlost, vzdálenost a podle sazebníku dá sankci. Dost to hlídají, vcelku rozumně, a taky se tam na zadek lepí málokdo.. Např. rychlost 140 a odstup pod 7m = 400 euro a tři měsíce zákaz řízení..

bussgeldkatalog.org/...

praivo*
hodnocení

0x

" je normální když vyblikava a po 1km jede už pomaleji ze 130km/h a vice jede 110km/h ještě ukazuje nějaké gesta vulgární" - A tobě přijde normální kilometr blokovat rychlejší auto?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]