Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ručka zabírá jen nahoře

Od: adam* odpovědí: 7 změna:
Ahoj, koupil jsem ojetou fabii II z programu Škoda plus (1.2, 2009, 125 000km). Vše v pořádku, v papírech je, že ručka je účinná a když jsem tam byl na testovací jízdu, již byla na ručce zabržděná. Mechanik, který se mnou jel, říkal, že nejprv budou brzdy trochu drhnout skrz to, že to auto tam dlouho stálo. Během naší jízdy se brzdy už hezky rozšlapaly a vše bylo ok.
Koupil jsem tedy auto a dojel s ním přes půl republiky domů. A doma na parkovišti zjišťuju, že ručka zabírá až na posledním zubu a to jen taktak. Protože musím auto přepsat a tomu podléhá kontrola na STK, chci to nejdřív radši vyřešit. Ve 4 servisech v brně mi řekli, že by museli zvednout auto a rozdělat ho a že to nejde na počkání. Což se mi ale nechce věřit, protože i v té knížce je vše v pořádku. Tak jsem hledal na netu a zjistil jsem, že můžu zkusit dotáhnout šroub lanek. V mé fabii je to skvěle přístupné pod popelníkem za ručkou, ale nevím, jak moc to má být utažené. Teď, když je ručka dole, jsou lanka povolená s vůli cca 1cm. Díky za tipy

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rqzw
hodnocení

0x

Vykašlete se na tipy, je jasné, co je potřeba udělat, akorát se vám do toho nechce... Brzdy se musí rozebrat, zrevidovat, vyčistit a skoro určitě vyměnit pakny, pružiny atd. a seřídit to, njen "potočit" s nějakýma šroubama pod popelníkem. Vůle v ruční brzdě není závada sama o sobě, je to projev opotřebení, nebo závady brzd!

mathew

Samozřejmě, že může vytáhnout z peněžneky 50 tisíc, ale proč to hned dělat, když může stačit dotáhnout jeden šroub...

mathew
hodnocení

0x

Utažené to má být tak, aby to nebrzdilo když je ručka povolená a brzdilo, když je zatažená. Jediný způsob jak to udělat je pokus-omyl

hodnocení

0x
Povol ručku co de a nejdřív nastav samostavy v bubnech na zadních brzdách tak aby kola při otáčení lehce drhly a pak si dolad krok ruční brzdy dotažením obou lanovodú

hodnocení

0x

Pokud to závity na lankách dovolují, dotáhni ty matky cca o ten 1cm, který to má vůli. Výsledek by měl být jak říká mathew.

A jinak: Samostav je od toho, že SÁM staví, čili sám seřizuje. Ručně se seřizovaly bubnové brzdy pomocí excentrů naposled na Škodách řady Š-100.

To máš sice pravdu že by se mèly samy dostavit ale někdy bejvaj ve stavu že jim je třeba pomoci
Ten klínek za který tahá pružinka se prostě při roztažení paken neposune a vúli nevymezí ani když se to očistí
Proto to dělam tak ja píšu vejš funguje to osvědčilo se mi to

matesj
hodnocení

0x
Pokuď budeš dělat jen evidenčku,tak nic řešit nemusíš...jinak už může být sjeté obložení,ale to zjistíš,až když ti to nepůjde seřídit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]