Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Rád bych věděl,jestli je nějaký rozdíl mezi nemrznoucí směsí na bázi etylenglykolu a monoetylenglykolu.Děkuji za odpovědi.
Liší se především ve složení antikorozních přísad tak zvaných inhibitorů koroze. Obě tyto kapaliny se mohou vzajemně dolévat ikdyž se to nedoporučuje protože slábne antikorozní ochrana motorů . Pozor nejsou mísitelné s Monopropylglykolem .
Jinak Fridexu existuje asi sedum druhů a jsou na bázi ethylenglykolu, mono ethylenglykolu tak i Monopropylglykolu .
Pokud chtějí někteří zájemci přímo odborný přehled kapalin do chladiče,tu je:
GlycoShell - Koncentrovaná chladící kapalina na bázi EG
190.00 Kč / l
Antifreeze Typ C - Koncentrovaná chladící kapalina na bázi etylenglykolu,
odpovídá normě VW TL 774/C.
94.00 Kč / l
Antifreeze Typ D - Koncentrovaná chladící kapalina na bázi etylenglykolu s organickými inhibitory koroze,
odpovídá normě VW TL 774/D.
105.00 Kč / l
Castrol Antifreeze N - Koncentrát nemrznoucí kapaliny do chladicích systémů
vznětových a zážehových motorů.
155.00 Kč / l
FRIDEX G 48 - Koncentrovaná chladicí kapalina na bázi ethylenglykolu,
obsahuje vysoce účinné inhibitory koroze
Je určen pro vozy Škoda Felicia (vyrobeny do 31. 12. 1997) a Favorit,
Audi, BMW, Caterpillar, Cummins, DAF, Daimler Chrysler, Detroit Diesel,
Ford, General Motors, Honda, Hyundai, John Deere, KHD, Mack Trucks,
Man, Mazda, Mercedes Benz, Mitsubishi, MTU, Opel, Porsche, Saab,
Scania, Seat, Steyr Truck, Toyota, Van Hool, Volvo a VW.
139.00 Kč / l
Fridex G Plus - FRIDEX® G PLUS je čirá kapalina fialové barvy.
Je to směs 1,2-ethandiolu (monoethylenglykol = MEG = Ethan-1,2-diol
= ethylenglykol) s organickými inhibitory koroze, stabilizátorem,
odpěňovadlem a přísadou proti požití.
147.00 Kč / l
Fridex Stabil - FRIDEX® STABIL je koncentrovaná mrazuvzdorná chladicí kapalina
klasického složení určená zejména pro všechny typy starších vozidel,
zemědělské a stavební stroje
118.00 Kč / l
GlycoShell - Nemrznoucí kapalina
190.00 Kč / l
JABRAKA
a já mám tento dotaz, v chladiči mám zřejmě červený fridex (v nádržce mám na min. rysce je kapalina zbarvena spíše tak do růžova)
mohu dolít do maxima fridex zelený?(myslel jsem si že mám v chladiči zelený, ale ouha je tam asi červený) tak jsem si koupil 1l zeleného
mohlo by dojít k nějaké závadě když to "smíchám"?
a další dotaz, mám pouze tento měřáček na nemrz. směs, ale nevím která stupnice bude pro mě důležitá (viz foto)
Ono nejde ani tak o barvu jako o složení. Prvé řadě pro vás je směrodatná ta zelená stupnice (glykol) ta bílá je ne methanol a ten se už téměř nepoužívá a navíc byl bezbarvý. Záleží kdy jste kontroloval hladinu v nádržce , jestli hned poránu když je kapalina studená na -10 tak bych nic nedoléval protože po ohřátí a roztažení kapaliny by vám to nejspíš vyházelo stejně vrchem protože by ji tam bylo moc. Nejlépe bude změřit kapalinu na kolik ji máte namíchanou ( měří se při teplotě kapaliny cca 20 stupňů) a pokud bude na nějakejch -25 a víc stačí dolejt malinko destilky.
no měřil jsem to jakmile byl motor malinko zahřátý a ukzovalo to v té zelené stupnici jak je těch -12/-17 C
těch -12 není moc ale ono pokud to vážně nemá teplotu kolem těch 20 tak to rádo lže. Vemte tu měrku nasajte dejte do skleničky nechat doma ohřát na pokojovou teplotu a zkuste změřit znova.
jupí, vččera večer jsem vycucl vzorek nemrzky z nádržky a nechal ji v mistnosti cca 20°C
a dnes ráno jsem ji měřil a = ukázalo mě to na těch cca - 34°C
takže mohu být klidný
rozdíl je v chemickém složení, podle praktiků ba se snad neměly vzájemně míchat, protože by se údajně mohla vytvářet sraženina, klasický fridex je vyroben na bázi etylglykolu, má dvě OH-skupiny... pak by mohl být také rozdíl v tom, jak reagují na tyto látky starší motory...jinak s hliníkem a kjinak s litinou...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.