Nejste přihlášen/a.
Tak to se divím, že ostatní tu blbost, jak píšeš, pochopili, ale ty, uznávaný v tomto oboru ne! Kde se stala chyba?
Ti, co tomu rozumí, nad tím kroutí hlavou stejně jako já. Ti ostatní mě nezajímají. A jestli tomu rozumíš ty, tak víš že "vylágrování", což je vůle v ložiskách na klice a ojnicích nemá vliv na spotřebu oleje, ale na jeho tlak.
Ale hlavně se starej, abys radil, a dobře, potřebným. Já tvoje rady nepotřebuji, protože nestojí za nic. A ptal ses na kontrolování hladiny oleje. Tak se laskavě starej o hladinu oleje a ne o můj motor. Stejně jen blbě a zbytečně provokuješ. A především mě.
Taky bych řekl, že zbytečné provokace. Ono i některé funglovky ten olej papkají jak prokopnuté. Třeba TSička jsou tím docela známé, osobně mám spotřebu přibližně 1l/10000km. U víkendovky jsem došel dokonce k 1l/1500km, což se díky dekarbonizaci o něco zlepšílo, motor si i tak šlape jako hodinky.
barbakan:jsou motory, co prostě berou.I výrobci se sichrujou tím, že spotřeba 1l oleje na 1000km je v normě...u vysokootáčkovejch a jinak extremně namáhanejch motorů běžný.
nicméně olej neuniká pouze dovnitř.Může týct ven přes těsnění, filtr, výpušťák, gufera atd., tak je lepší kontrolovat...Některý motory mají interval výměny 50 000km a 2 roky, to je dost času na úbytek oleje...
Ano cca. jednou za dva měsíce, většinou když jdu vyjet s autem z garáže a čekám na zbytek rodiny tak než vyjedu z garáže mrknu na olej, brzdovku, chladící kapalinu a vyházím listí zapadlé pod kapotu. Otázka minuty a jednoho papírového kapesníku na otření měrky
Do nádobky na vodu do ostřikovačů nevidím, tam dolévám až když se rozsvítí kontrolka.
Co je ale stejné a asi nikdo to nedělá je kontrola oleje v převodovce. U starších aut většinou někde sákne a po kapkách mizí. A vzhledem k tomu, že výrobci většinou udávají náplň v převodovce jako celoživotní nikdo to neřeší...
Převodovku mám čistou, suchou, nikde nic nesákne. A to mám auto 23 let staré. Ono zkontrolovat olej v převodovce není zas tak jednoduché. To bych musel s patřičným vercajkem na záda pod auto a ani tak není jisté, jestli by se mi to povedlo. Kontrola oleje v motoru je otázka několika vteřin a potřebuju k tomu akorát kus staršího hadru.
S převodovým olejem je to trošku jinak. Životnost auto je podle výrobců někde okolo 250k, proto se nemění, ale je "celoživotní". Druhá věc je to, že v převodovce jsou různé usazeniny, takže se to mění až když se něco stane s převodovkou a ta se musí opravovat. Jinak vylijete starý olej, nalijete nový, usazeniny tam začnou dělat bordel a v brzké době vás čeká oprava převodovky a znovu výměna oleje. Alespoň takhle jsem to pochopil já a proto se to nedělá. Je pravdou, že kontrola hladiny a případné dolití by neuškodilo.
0x
Olej jsem kontrolovával vždy, mé první auto byla Š 100, ta dost tekla, pak Š1203 na tom byla podobně, nejhůř bylo s Renckem Megane, ten v závěru své kariéry žral i litr na 500km.
No ale co jsem dostal Jumpera, tak jsem zpohodlněl - to auto při každém startu ukazovalo hladinu oleje, no a můj současný P Partner jen suše napíše OIL OK, což je pro mě dostačující informovanost, zejména když vím, že olej neubývá. Takže paradoxně nejčastěji lezu pod kapotu dolívat ostřikovače ![]()
0x
u ojetin jsem kontroloval, od té doby co kupuji nové to neřeším při mém nájezdu.
Máme 2 auta jedno 3 a druhé 4 roky nové, najeto 18 tisíc druhé 35 tisíc pravidelný servis v autorizíku, tak olej už neřeším.V práci jezdím služebním tam mne to už vúbec nezajímá.
0x
Ne, jsem líný
, naposledy jsme to kontroloval v 90-tých letech u Formana 93, matně si vzpomínám, že jsem občas něco dolil. Potom ty auta mezi výměnama nikdy nechtěly olej a tak jsem to přestal kontrolovat. Takže od té doby, co neprovozuji žádnou škodovku, tak nemám doma ani hlt oleje na dolití
.
0x
Všechno je to o nájezdu,typu auta a způsobu provozu.
Tedy u jednoho mého auta hladinu vůbec nekontroluji, protože s ním najezdím tak 5tis km ročně, někdy ani to ne a náplň je tam 6litrů. (Volvo T5). Měním co 2-3 roky.
U dalšího zase naopak najezdím 50tis za rok a motor je často provozován ve vysokých otáčkách. Náplň je tam pouze 2.6l. Tam se koukám +- každých 5tis km, tedy skoro každý měsíc, protože občas je potřeba dolít nějaká deci. Vychází to tak litr oleje na 15tis km. Při 90km/h to točí přes 3tis ot/min, tedy není se čemu divit.
doplněno 18.05.18 22:31:
Fiat 1.4 57kw
doplněno 19.05.18 09:39:
No moc to není, ale spousty aut má náplň okolo 3l. Ono to nemá pouze nevýhody. Menší množství oleje se třeba daleko rychleji zahřeje na provozní teplotu. Cenu oleje neřeším, Já s tím nemám problém. Funguje to.
0x
Ano. Párkrát za rok. Většinou, když je jiný důvod zvedat kapotu. Nebo když jedu na delší cestu.
Mimochodem k té podle vás nenormální spotřebě oleje: Jestli máte novější auto, projděte si návod k obsluze. Třeba tam najdete odstavec o "normální"provozní spotřebě oleje až 1lit/1000km
Jeden přiklad zde
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.